0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČiščenje črevesja in post za učinkovito razstrupljanje telesa

Čiščenje črevesja in post za učinkovito razstrupljanje telesa

MORDA VAS ZANIMA

Post in čiščenje črevesja pomaga odstraniti strupe iz našega telesa in ponovno zažene naravni mehanizem razstrupljanja našega telesa. Večina zdravstvenih težav je posledica nakopičenih stresnih stanj, ki telo postopoma bremenijo, dokler ne zboli. Stresa pa ne povzročajo le pritiski v službi, konflikti doma in neprijetni dogodki, ampak tudi škodljive snovi iz hrane, vode in zraka.

- Oglas -

Zakaj potrebujemo čiščenje črevesja?

Naše telo potrebuje razstruplanje in čiščenje črevesja, da lahko nemoteno delujejo vsi razstrupljevalni organi. Povprečen človek, ki se prehranjuje z običajno pridelano hrano, dandanes na leto zaužije kar 5 kg prehranskih aditivov in 4,5 litrov pesticidov in herbicidov, s katerimi sta bila škropljena sadje in zelenjava (po Holfordu, 2006). Zaužije tudi veliko nitratov, hormonov, antibiotikov, svinca, aluminija in številnih drugih škodljivih snovi. Škodljivi učinki omenjenih snovi se kopičijo in se le redko kdaj pojavijo takoj.

Čeprav je človeški organizem opremljen s čudežnimi “mehanizmi” za razstrupljanje številnih škodljivih snovi, postajajo ti mehanizmi preobremenjeni in ne uspejo opravljati svoje funkcije in človek zboli. Če želimo, da do tega ne pride, moramo več pozornosti nameniti temu, kakšno hrano jemo, kakšno vodo pijemo, v kakšnem okolju živimo in kakšna je naša miselna naravnanost. Vendar tudi če se trudimo jesti ekološko pridelano hrano in pijemo filtrirano vodo, je naše fizično in socialno okolje tako zelo onesnaženo, da naše bitje kliče po čiščenju in obnavljanju. Za čiščenje črevesja se po navadi odločimo prvič, ko gre že nekaj narobe.

Post kot fizično in duhovno čiščenje

Post in razstrupljanje

Narava nam je dala možnost povsem naravnega in nebolečega čiščenja, in to je post. Post je tako fizično kot duhovno čiščenje strupov, odpadnih snovi in oblog, je neke vrste feng shui v lastni hiši. Post je nekaj neškodljivega in je priporočljiv za vse ljudi, stare nad 30 let, ki so zdravi, in sicer enkrat do dvakrat letno. Najbolj priporočljivo je čiščenje črevesja ali post opraviti spomladi in jeseni. Za tiste, ki pa že imajo razvite določene bolezni in dovolj zalog, pa še pogosteje, vendar pod strokovnim vodstvom.

- Oglas -

Post pomeni, da ničesar ne jemo, ampak le pijemo, bodisi čaje, zelenjavne ali sadne sokove in vodo, tudi če nismo žejni. Post ni isto kot dieta! Stalne diete povzročajo, da je telo v stalnem stresu in kopiči snovi v telesu ter si dela zalogo za naslednje “sušno obdobje”, namesto da bi jih porabljalo. Zato kilograme, namesto da bi jih zgubljali, pridobivamo. Pri postu pa gre za čiščenje, katerega posledica je tudi dolgoročna izguba kilogramov, če se seveda po njem prehranjujemo zmerno in zdravo.

Čiščenje debelega črevesja – nujni spremljevalec posta

Za post je bistveno redno čiščenje debelega črevesja, saj v nasprotnem primeru post ni tako učinkovit. Ne samo to, strupi, ki se začnejo sproščati med postom, in odpadne snovi, ki zastajajo v črevesju, lahko povzročijo samozastrupitev organizma. Najbolj preprosta načina za rešitev tega problema sta klistiranje in hidrokolonska terapija. Hidrokolonska terapija (HKT) ali preprosto “kolonik” je čiščenje črevesja s filtrirano vodo, ki jo s pomočjo naprave skozi zadnjično odprtino spuščamo v črevesje. Gre za neboleč poseg, ki ga kombiniramo z masiranjem trebuha in dihanjem. S HKT odstranjujemo staro blato, ki se je nabralo v stenah črevesja (in ki povzroča toksikacijo – zastrupljenost) ter različne zajedavce.

Zajedavci ali paraziti se pogosto naselijo v naše telo in še dodatno zastrupljajo naš organizem. In tudi pri teh nadlogah nam lahko pomaga čiščenje črevesja.
Parazite delimo na mikroskopsko majhne parazite – protozoe (enocelične parazite) – in s prostim očesom vidne helminte (črve), ki jih delimo na gliste in trakulje. Se zelo hitro razmnožujejo in izločajo strupe, ki jih mora organizem nevtralizirati. Paraziti lahko povzročajo različne težave: napenjanje, lakoto, slabokrvnost, zadrževanje vode, pomanjkanje železa, v skrajnih primerih pa lahko poškodujejo sklepe, kar vodi v tendenco za nastanek artritisa ali pa škodljivo vplivajo na živčni sistem.

Hidrokolonska terapija in klistiranje

V telesu imamo več čistilnih sistemov: pljuča, ledvice, koža, jetra in črevesje. Če debelo črevo ne opravlja svoje funkcije oziroma je njegova vsebina preveč toksična, potem morajo nalogo čiščenja prevzeti ostali čistilni sistemi. To lahko povzroči, da so preobremenjeni, kar vodi v različne bolezni in obolenja. S hidrokolonsko terapijo očistimo celo debelo črevesje in mu pomagamo, da spet opravlja svojo funkcijo in s tem razbremeni ostale sisteme. Hidrokolonska terapija in čiščenje črevesja ne uničuje črevesne flore, ampak nasprotno z njo izboljšamo možnosti za razvoj koristnih črevesnih organizmov. Poleg tega se okrepi delovanje peristaltike in spodbudi delovanje črevesja v nasprotju z odvajali.

- Oglas -

Zdravili učinki in čiščenje črevesja

Zaradi strupov v črevesju, gnitja in delovanj zajedavcev se lahko razvijejo tako črevesna obolenja kot tudi različne težave in bolezni. Če navedemo le nekatere, ki jih omenjajo izkušeni terapevti: Addisonova bolezen, alergije, anevrizma, artritis, astma, Brightova bolezen, bolečine v hrbtu, bule, črevesni zajedavci, debelost, diabetes, davica, driske, glavobol, hipoglikemija, hemoroidi, katar nosu, kožne bolezni, menstruacijske težave, bolezni ledvic, jeter, srca, vranice, pljuč, limfnih žlez, mlečnih žlez, nespečnosti, oslabitev veznega tkiva, otekanje, povečanje mod, prehladi, psihične (čustvene) motnje, rak (na črevesju, prostati in drugod), seneni nahod, tuberkuloza, težave z očmi, ušesi, mehurjem, s prebavili, z nadledvično žlezo, utrujenost, viseč trebuh, visok ali nizek krvni tlak, vnetje grla, slepega črevesa, zadah iz ust, zaprtje, zlatenica, živčnost itd. S HKT in postom, posebno če je povezan s spremembo škodljivih življenjskih navad (pri čemer ne mislimo samo na gibanje, zdravo prehranjevanje, ampak tudi na način razmišljanja, odnose, učinkovito reševanje problemov itd.), lahko preprečujemo nastanek vseh omenjenih bolezni.

HKT za čiščenje črevesja je koristna pri večini bolezni, vendar pa je ni priporočljivo izvajati 6 mesecev po operaciji črevesja, pri cirozi, po infarktu, pri težjih srčnih obolenjih, akutnih vnetjih črevesja (vnetje slepiča), nosečnosti, ulkusnem kolitisu, Crohnovi bolezni in tumorju v rektalnem predelu črevesja.

Vodni post

Post – osvoboditev duše

Kot smo že omenili, obstaja več vrst posta: samo z vodo, s čaji, s sadnimi in zelenjavnimi sokovi. Priporočamo post s sadnimi in zelenjavnimi sokovi, čaji in pitjem vode. Pri tem je pomembno, če gre za sveže iztisnjene sokove, da jih razredčimo in precedimo, tako da ne vsebujejo nikakršnih trdih delcev. Med postom je nujna fizična aktivnost, po možnosti na svežem zraku, tako da ohranjamo ali celo pridobivamo mišično maso. Takšen post je priporočljiv za vse in ga lahko prilagodimo tudi različnim vrstam bolnikov. Telo dobi vse potrebne snovi, energijo pa črpa iz svojih zalog, tako da se lahko notranji organi spočijejo, prečistijo in obnovijo.

Poleg fizičnega čiščenja pa se med postom dogaja tudi duševno in duhovno čiščenje. Ko se postimo, postopoma plast za plastjo prodiramo globlje in čistimo svoje tkivo in celice, v katerih so zapisana tudi naša čustva in duhovna stanja. Tako skozi čiščenje odpadnih snovi čistimo tudi čustvene blokade in zastoje. Poleg tega se med postom čistijo tudi možgani in naše misli. Ne samo to, med in po postu se nam razširi zavest in pogosto dobimo uvide v svojo preteklost, sedanjost ali prihodnost.

Ljudska modrost pravi, da je hrana povezava telesa z dušo. Če se za nekaj časa odpovemo hrani, ima duša možnost, da se osvobodi in jo lahko bolj jasno začutimo kot samostojno entiteto.

Preberite tudi: Razstrupljanje telesa – ko naše telo potrebuje čiščenje

Dr. Helena Jeriček, soc. ped.,
in Drago Klanšček, univ. dipl. ing, dipl. kolonhidroterapevt

.

NAJNOVEJŠE