0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako preverimo, ali je jajce sveže?

Kako preverimo, ali je jajce sveže?

MORDA VAS ZANIMA

Ste se že kdaj vprašali, ali so jajca, ki stojijo že nekaj časa v vašem hladilniku še vedno užitna? Kako lahko preverite ali imate v hladilniku pokvarjena jajca, ali pa so ta še vedno dobra?

- Oglas -

Ko odprete surovo jajce bi to moralo imeti napet rumenjak ter čvrst beljak. Če izgleda rumenjak ‘poležan’, to pomeni, da je jajce manj sveže. Beljak, ki ni čisto prozoren je znak za sveže jajce – motni beljak pomeni, da beljak vsebuje veliko ogljikovega dioksida, s časom pa le-ta ‘uide’ iz beljaka in le-ta postane bolj prozoren.

Naše babice so svežino jajc preverjale tako, da so jih dale v mrzlo vodo in tista jajca, katera so plavala na površini so bila pokvarjena. Razlog za to je naslednji: jajce vsebuje neke vrste vrečico z zrakom in z staranjem jajca se ta vrečica veča, kar povzroča, da jajce splava na površino vode.


Kaj pa tista čudna rdeča pega? Občasno jajce vsebuje majhno rdečo piko v rumenjaku. To pa ni nič drugega kot znak, da je bila kokoš pod stresom medtem, ko je valila jajca.

- Oglas -

Kje je najbolje shranjevati jajca? Jajc ne odlagajte v vrata vašega hladilnika, saj odpiranje in zapiranje vrat jajca še hitreje ‘postara’. Raje jih pustite v kartonski škatli in jih postavite k zadnjemu delu hladilnika. Drugi razlog, zakaj jajca pustiti v embalaži pa je ta, da ima jajce porozno lupino, ki lahko vsrka vonjave iz vašega hladilnika.

.

NAJNOVEJŠE