0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaParaziti: Očitni in manj očitni znaki notranjih zajedavcev

Paraziti: Očitni in manj očitni znaki notranjih zajedavcev

MORDA VAS ZANIMA

V našem telesu se lahko naselijo zajedavci oziroma paraziti, ki pogosto povzročijo precej škode. Tako je pomembno, da znate prepoznati različne znake notranjih zajedavcev in pravočasno poiskati zdravniško pomoč. Nekateri simptomi so namreč precej atipični, zato mnogi ne posumijo, da bi šlo lahko v resnici za zajedavce.

- Oglas -

Kakšni so simptomi parazitov?

Simptomi parazitov oziroma okužbe z zajedavci so lahko enaki tistim, ki se pojavljajo tudi ob drugih težavah, zato jih precej lahko spregledamo. Med najpogostejše spadajao:

  • prebavne težave: driska ali zaprtje
  • pogosta utrujenost in prekomerna izčrpanost
  • želodčne težave: bruhanje, zgaga
  • izguba apetita
  • mrazenje po telesu
  • bolečine v trebuhu

Kako pa sploh pride do okužbe s paraziti? V večini primerov jih na nek način vnesemo v telo vnesemo na primer z neumitimi rokami, s hrano, dobimo pa jih lahko tudi od hišnih ljubljenčkov, majhnih otrok itd.

Nenavadno upadanje telesne teže

Niste bistveno spremenili prehrane ali količine telesne aktivnosti, kljub temu pa izgubljate kilograme kot za šalo? Obstaja sicer ogromno bolezni, pri katerih je lahko simptom prav nepojasnljivo hujšanje. Vendar pa je to med drugim tudi zelo tipičen znak notranjih zajedavcev, ki pravzaprav odžirajo del vaše hrane.

Oslabljen imunski sistem

Šibek imunski sistem ni nujno posledica notranjih parazitov, ampak gre pogosteje za enega izmed povodov, da se zajedavci sploh naselijo v določen organizem. Kadar je imunski sistem oslabljen, imajo namreč paraziti precej lažje delo. Ljudje, ki imajo težave z imunskim sistemom, bi morali biti zato še posebej pozorni na druge znake, ki nakazujejo prisotnost notranjih zajedavcev.

- Oglas -

Zajedavci ali paraziti lahko povzročajo diarejo in druge prebavne težave

Zelo tipičen znak notranjih zajedavcev je seveda tudi diareja, ki se lahko včasih pojavi tudi kar nekaj časa po tem, ko ste prišli v stik s parazitom. Seveda so možne tudi druge težave, kot so na primer vetrovi, bolečine v trebušnem predelu, napihnjenost, srbečica v okolici zadnjika ipd. Včasih se tako simptomi notranjih zajedavcev zamenjajo s tistimi, ki so značilni za simptom razdražljivega črevesja.

Notranji paraziti - zajedavci

Paraziti lahko povzročajo tudi težave z dihali

Čeprav notranje zajedavce običajno povezujemo predvsem s prebavnim traktom, se lahko v resnici naselijo tudi v drugih delih telesa. Včasih tako paraziti za svoje novo domovanje izberejo tudi pljuča, kar povzroča težave, kot je hitra zadihanost in stalno kašljanje.

Neobičajen nožnični izcedek

Nekateri paraziti lahko povzročijo tudi okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi. Tako je lahko na primer pri ženskah tudi zelo nenavaden nožnični izcedek (spremenjena gostota, barva, vonj itn.) znak notranjih zajedavcev. Pojavijo pa se lahko tudi druge težave, na primer bolečine med uriniranjem.

Včasih ljudje sprva ne zaznavajo nikakršnih težav

Velik problem je, da nekateri notranji zajedavci sprva ne povzročajo skorajda nobenih težav, zato mnogi ljudje niti ne pomislijo, da bi bilo lahko kar koli narobe. Če torej sumite, da bi se lahko v vašem telesu namnožili notranji zajedavci (npr. ker ste pili vodo, ki bi bila lahko problematična), je tako vsekakor smiseln pregled pri zdravniku, čeprav ne opažate nobenih znakov, značilnih za prisotnost parazitov v telesu. Sčasoma lahko namreč pride do resnih zapletov, zato ni smiselno tvegati.

NAJNOVEJŠE