0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČesnovi pripravki proti zobobolu

Česnovi pripravki proti zobobolu

MORDA VAS ZANIMA

Česen velja za eno najboljših naravnih izbir, kadar se soočamo z zobobolom. Znan je namreč po močnih protibakterijskih, protibolečinskih in protivnetnih lastnostih, kar je predvsem zasluga snovi, imenovane alicin, ki jo najdemo v česnu. Pri tem je treba upoštevati, da se alicin sprosti šele, ko česen stremo oziroma ko strok prerežemo/nasekljamo. Če se torej spopadate z zobobolom, se splača preizkusiti enega izmed spodnjih pripravkov, katerih glavna sestavina je prav česen. Bolečina bo najverjetneje zelo hitro popustila. Navsezadnje se česen za lajšanje zobobolov uporablja že več stoletij. V primeru resnejših težav pa nato čim prej obiščite zobozdravnika.

- Oglas -

Pripravki iz česna

Mešanica česna, soli in olivnega olja

Zmešajte 2 stroka olupljenega in pretlačenega česna ter 1 žličko soli. Nato po potrebi dodajte še malce olivnega olja, da dobite gosto pasto. To pasto nato nanesite neposredno na boleči zob in počakajte nekaj minut. Postopek lahko ponovite do štirikrat dnevno. Pazite, da s količino paste ne boste pretiravali, saj se lahko sicer pojavi zelo pekoč občutek. Na koncu lahko ustno votlino izperete še s slano vodo.

Česnova ustna voda

V kozarec stresite 4 stroke česna, ki ste jih predhodno olupili in zdrobili. Dodajte še 1 žličko soli in nato napolnite kozarec z vročo vodo. Dobro premešajte, nato pa počakajte, da se tekočina malce ohladi. Mešanico nato uporabite za izpiranje ustne votline.

- Oglas -

Česen in arašidovo maslo

Kombinacija se zdi na prvi pogled precej nenavadna, vendar pa arašidi vsebujejo resveratrol, ki ga uvrščamo med odlične antioksidante, pomaga pa tudi v boju s škodljivimi bakterijami. Tako je lahko arašidovo maslo koristno tudi pri zobobolu. Preprosto zmešajte enako količino nasekljanega česna in arašidovega masla ter mešanico nato nanesite na zob za nekaj minut. Prednost te kombinacije je, da bo arašidovo maslo tudi nekoliko prekrilo okus česna, ki je za nekatere pretirano intenziven.

Polovička česnovega stroka

Najbolj preprosta možnost je, da uporabite zgolj olupljen strok česna. Kot omenjeno, ga morate najprej prerezati, da se začne sproščanje alicina. S polovičko stroka nato nekaj minut nežno drgnite po bolečem zobu in okoliških tkivih. Pomaga pa tudi počasno grizljanje svežega česna.

Česen v prahu

Vas boli zob, vendar pri roki nimate svežega česna? Pomagate si lahko kar s česnom v prahu, pri čemer se morate pripraviti na to, da bo morda rahlo zapeklo, ko ga boste nanesli na zob. Za lažji nanos lahko sicer uporabite kar rahlo navlaženo palčko, namenjeno čiščenju ušes.

Preberite tudi:

.

NAJNOVEJŠE