0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKo ste v kopalnici, mislite tudi na okolje

Ko ste v kopalnici, mislite tudi na okolje

MORDA VAS ZANIMA

Večina naših dni se začne in konča z obiskom kopalnice. To pa je na žalost tudi prostor v našem domu, kjer lahko večinoma najdemo največ zdravju in okolju škodljivih snovi. S svojimi navadami in izbirami lahko močno prispevate k temu, da bo vaša skrb za higieno precej manj ogrožala naš planet, hkrati pa naredite tudi nekaj dobrega za svoje zdravje. Koristne so že majhne spremembe, ki ne zahtevajo ogromno truda in s katerimi lahko začnete že danes.

- Oglas -

Lesena zobna ščetka

Ščetko s plastičnim držalom zamenjajte za leseno

Znano je, da so prevelike količine odpadne plastike eden glavnih ekoloških problemov. Zakaj bi torej z izbiro zobne ščetke, ki ima plastično držalo, še dodatno prispevali k tej težavi? Danes so na voljo ščetke, katerih ročaj je izdelan iz lesa. Kupite pa lahko celo posebne paličice (Arak), namenjene ščetkanju zob, ki so v celoti lesene. Seveda pa morate biti pri takšnih ščetkah še posebej pozorni na to, da jih po koncu uporabe dobro osušite, sicer se lahko začne na njih hitro razmnoževati plesen.

Med ščetkanjem zob zaprite vodo

Nobene potrebe ni, da voda teče iz pipe, medtem ko si ščetkate zobe. S tem se namreč po nepotrebnem zapravite precejšnje količine čiste vode, še posebej na dolgi rok. Bodite torej pozorni na to, da vedno zapirate pipo, ko ne potrebujete tekoče vode.

- Oglas -

Odpovejte se uporabi protibakterijskih mil

Protibakterijska mila pogosto vsebujejo snovi, kot je triklosan, ki je problematičen tako za okolje kot za vaše zdravje. V resnici takšna mila niso potrebna, saj dela običajno ne opravijo nič bolje kot klasična, hkrati pa povečujejo tveganje za alergijske reakcije, hormonske motnje in težave s plodnostjo. Zaradi pretiravanja s protibakterijskimi mili pa lahko pride celo do glivičnih okužb.

Prenehajte s kupovanjem izdelkov za enkratno uporabo

Ali pogosto uporabljate vatne blazinice za čiščenje obraza in odstranjevanje ličil ter podobne izdelke, namenjene zgolj enkratni uporabi? Namesto tega raje kupite krpice, ki jih boste lahko po vsaki uporabi oprali. S tem boste naredili nekaj dobrega za okolje, obenem pa vam lahko to prihrani tudi kar nekaj denarja.

Kupite si britvico z zamenljivim rezilom

Namesto da vsakič znova kupujete britvice s plastičnim držalom, ki so primerne zgolj za enkratno uporabo, raje investirajte v malo boljšo britvico, ki omogoča menjavanje rezila.

Uporabljajte menstrualno posodico ali pralne vložke

Ženske bi morale razmisliti tudi o izdelkih, ki jih uporabljate med menstruacijo. Precej boljša izbira kot klasični tamponi ali vložki je menstrualna skodelica, ki postaja vse bolj priljubljena. Še ena možnost pa so pralni vložki.

- Oglas -

Omejite čas tuširanja in uporabo sušilnika za lase

Imate navado, da se tuširate zelo dolgo, po možnosti z zelo vročo vodo? Ne le da to ni najbolj okolju prijazna navada, ampak lahko to tudi pretirano izsuši vašo kožo. Prav tako pa se poskušajte izogniti uporabi sušilnika za lase, kadar je to mogoče, in raje počakajte, da se vaši lasje posušijo naravno.

.

NAJNOVEJŠE