Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaHitro hujšanje brez pravega vzroka je lahko znak resnih bolezni

Hitro hujšanje brez pravega vzroka je lahko znak resnih bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Medtem ko se mnogi ljudje ubadajo s tem, kako se znebiti odvečnih kilogramov pred hitro približujočim se poletjem, pa imajo nekateri povsem drugačne težave. Hitro hujšanje, ki ni namerno in ni povezano s spremembo življenjskih navad, je lahko pogosto simptom resnih bolezni.

- Oglas -

Če torej niste spremenili prehrane in niste postali fizično bolj aktivni, hitro kopnenje kilogramov ni nujno razlog za veselje. V takšnih primerih je dobro, da se čim prej posvetujete z zdravnikom. Možnih razlogov oziroma bolezni, ki povzročajo hitro hujšanje, je kar precej.

Diabetes

Nepojasnjeno hujšanje je pogosto povezano z diabetesom. Nižanje telesne teže je običajno posledica tega, da telo ne more absorbirati zadostne količine hranil. Vaš organizem lahko začne tako porabljati energijo iz maščobnih tkiv in mišic. Deloma je lahko zniževanje telesne teže tudi posledica pogostega uriniranja, ki je še eden izmed značilnih simptomov diabetesa.

Hipertiroza

Ščitnica je žleza, ki ima v našem telesu zelo pomembno vlogo. Kadar ne deluje pravilno, se lahko tako pojavijo različne težave. Medtem ko je za hipotirozo, upočasnjeno delovanje ščitnice, značilno hitro poviševanje telesne teže, pa je čezmerno delovanje ščitnice, znano tudi kot hipertiroza, pogosto povezano s hitrim hujšanjem. Hipertiroza namreč vpliva na močno pospešeno delovanje metabolizma, zato se energija, ki jo vnesete v telo s hrano, zelo hitro porablja. Za hipertirozo so poleg tega značilni tudi simptomi, kot so pospešeno bitje srca, prekomerno potenje, nemir in težave s koncentracijo.

Želodčna razjeda

- Oglas -

Najbolj očitno znamenje želodčne razjede je pogosto prav hitro hujšanje. Običajno se želodčna razjeda pojavi na notranji strani želodčne sluznice, možna pa je tudi razjeda na zgornjem delu tankega črevesja. Razjeda pogosto povzroča bolečine, zaradi katerih ljudje sčasoma izgubijo apetit, pojavi pa se lahko tudi slabost, ki jo spremlja tudi pogosto bruhanje. Ljudje z želodčno razjedo imajo lahko občutek, da so siti že po nekaj grižljajih hrane, doživljajo pa lahko tudi bolečine v prsih in hudo utrujenost.

Notranji zajedavci

Okužba z notranjimi zajedavci, kot so na primer gliste, lahko povzroča različne težave, med drugim tudi naglo izgubo kilogramov. Običajno se sicer v primeru prisotnosti zajedavcev v telesu vaš apetit poveča, kar pa se ne odrazi na vaši teži. Zajedavci namreč porabijo dobršen del hranil, ki jih vnesete v telo, zato imate lahko stalno občutek lakote, kljub povečanemu vnosu hrane pa hujšate. Če se zdravljenje na začne dovolj hitro, lahko pride tudi do pomanjkanja različnih vitaminov, mineralov in drugih pomembnih snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje.

Depresija

Včasih je lahko zelo hitra izguba telesne teže tudi posledica razpoloženjskih motenj, predvsem depresije. Zaradi mnogih drugih neprijetnih simptomov, s katerimi se soočajo ljudje, ki jih je prizadela depresija, pogosto niti ne opazijo, da je njihov apetit drastično upadel, dokler se ne začne to močno odražati na njihovi telesni teži. Tako je pomembno, da ste pozorni na svoje bližnje in ustrezno odreagirate, če opazite, da so v zadnjem obdobju močno shujšali. V nekaterih primerih je lahko sicer simptom depresije tudi zelo hitro pridobivanje kilogramov.

Rak

Nepojasnljivo hitro hujšanje je tudi simptom različnih vrst raka, med drugim raka prostate, raka dojk, pljučnega raka, raka trebušne slinavke in raka na debelem črevesju. Nekontroliran razrast rakavih celic lahko pospeši delovanje metabolizma in izčrpa celotno telo. Posledica raka je lahko tudi to, da je praktično nemogoče pridobiti izgubljene kilograme, kljub povečanemu vnosu kalorij. Pogosto pa pride do zniževanja telesne teže tudi med samim zdravljenjem raka, torej med kemoterapijo.

Crohnova bolezen

Kronične vnetne črevesne bolezni, katerih tipična predstavnica je prav Crohnova bolezen, so v večini primerov povezane tudi s hitrim hujšanjem. Pri Crohnovi bolezni pride do vnetja sluznice posameznih delov prebavnega traku. Ne glede na to, koliko pojeste, vaše telo ne more več pridobiti dovolj energije in potrebnih hranilnih snovi. Značilen simptom Crohnove bolezni je tudi diareja, ki še oteži oskrbo telesa s hranili, ki jih potrebuje.

Alzheimerjeva bolezen

Izsledki raziskav kažejo, da obstaja tudi močna povezava med Alzheimerjevo boleznijo in hitrim hujšanjem. Nekatere študije celo razkrivajo, da se nenadno zniževanje telesne teže začne veliko prej, preden se pojavijo drugi, bolj tipični simptomi Alzheimerjeve bolezni. Hitro hujšanje naj bi bilo v tem primeru povezano s prekomernim kopičenjem peptida, imenovanega amiloid beta, v možganih, kar povzroči okvaro telesnega mehanizma za regulacijo telesne teže.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×