0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeKitajski kapus ali kitajsko zelje

Kitajski kapus ali kitajsko zelje

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav veliko pridelkov že pobiramo in shranjujemo, pa je zdaj še vedno čas za setev različne zelenjave. Tako je konec julija in v začetku avgusta še čas za setev kitajskega kapusa, ki je sicer bolje poznan pod imenom kitajsko zelje.

- Oglas -

Kitajski kapus je sicer soroden zelju, vendar potrebuje drugačne rastne razmere. Čeprav po videzu nekako spominja na zelje, pa je v bližnjem sorodu z repo. Raste hitreje kot zelje. Ima slabo razvit koreninski sistem, listi so nakodrani, svetlo zeleni, glave so podolgovate, ne moremo ga kisati, lahko pa ga precej dolgo skladiščimo. V kuhinji ga pripravimo hitreje kot zelje.

Sejemo ga konec julija in v začetku avgusta, saj v obdobju, ko najhitreje raste, ne prenaša ekstremno visokih temperatur, kasneje pa ga tudi ne sejemo, saj ravno tako ne prenaša nizkih temperatur. Ob visokih temperaturah ne oblikuje glave in gre hitro v cvet. Ko glave dozorijo, prenesejo samo še do –5 ºC, takrat ga je pa tudi priporočljivo pobrati in skladiščiti.

kitajski kapus ali kitajsko zeljeRastne zahteve

Za rast potrebuje srednje težka tla, ki so dovolj globoka in humusna. Zaradi plitvega koreninskega sistema in velikih listov ne prenaša suše, zato ga je potrebno tja do jeseni redno ali občasno zalivati. Raste tudi v bolj peščeni in skromni zemlji,vendar je takrat potrebno računati na večkratno zalivanje in večkratno gnojenje. Potrebuje tla s pH vrednostjo med 6,0 in 6,5. Končno velikost listov doseže že v 45 dneh po setvi. Do končne zrelosti glav je tako približno še 20 dni, navadno takrat ne potrebuje več zalivanja. Od setve pa do pobiranja pridelka nas loči približno od 60 do 65 dni.

- Oglas -

Setev kitajskega kapusa

Zahteva tople jeseni, sejemo ga na stalno mesto in ga kasneje redčimo na razdaljo 30 x 30 cm, presajanje mu ne ugaja, saj to spodbudi predčasno cvetenje. Odkar je tehnologija vzgoje sadik tako napredovala, ni več take bojazni. Kupljene sadike nam bodo prav tako lepo uspevale. Na gredici naj sledi krompirju, korenčku, grahu, nizkemu stročjemu fižolu. Ne sejemo ga za križnicami, saj je še bolj občutljiv na golšavost kapusnic in napade bolhačev. Občutljiv je na pomanjkanje kalcija, ob pomanjkanju tega elementa listni robovi porjavijo.

Za pridobivanje semena pa ga sejemo že spomladi, ta ne bo oblikoval glav, ampak bomo po cvetenju lahko imeli seme.

Shranjevanje

Za shranjevanje pripravimo le dozorele, trde, lepe in zdrave glave. Glave za skladiščenje pobiramo samo v suhem vremenu. Ovojnih listov ne režemo, ampak jih pustimo, da med skladiščenjem ščitijo glavo. Najprimernejša temperatura za skladiščenje kitajskega kapusa je od 0 do 1 ºC, pri tej temperaturi ga lahko skladiščimo tudi do 6 mesecev. Ker pa doma težko zagotovimo konstantno temperaturo, si pomagamo tako, da kitajski kapus hranimo zavitega v časopisni papir v hladnejšem prostoru. V kolikor bomo kitajski kapus hranili v hladilniku, pa ga zavijemo v prozorno folijo. Tu ga lahko hranimo do 14 dni.

kitajski kapusali kitajsko zelje

- Oglas -

Zdravstveni vidik

Vsebuje veliko balastnih snovi, antioksidante, folno kislino, vitamine: C, A, B1, B2, niacin, beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, od mineralov pa: kalij in kalcij, fosfor, magnezij, železo, fluor in zelo malo natrija. Za razliko od drugih vrst zelja je kitajsko zelje lahko prebavljivo, manj napenja in je primerno tudi v dietni prehrani. Kitajski kapus je odličen za urejanje prebave. Z rednim uživanjem pripomoremo h krepkejšemu srcu in prožnejšemu ožilju, živahnejši krvi in zdravim žlezam.

Uporaba

Kitajsko zelje lahko uporabimo sveže v solati s fižolom, kot dodatek zelenjavnim juham, posamezne liste lahko polnimo z zelenjavnimi ali mesnimi nadevi. Mlade liste, dokler še kapus ne oblikuje glav, lahko pripravimo kot špinačo. Rebra listov lahko izrežemo in pripravimo kot beluše. Liste lahko kuhamo in jih okisamo ali polijemo s kislo smetano. Lahko ga pripravimo kot prikuho z mlado čebulo, grahom, porom, korenčkom in gobami. Možnosti, kako pripraviti kitajski kapus, je veliko, če le imamo veliko rastlin na voljo.

.

NAJNOVEJŠE