0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKimči – eno od najbolj zdravih probiotičnih živil

Kimči – eno od najbolj zdravih probiotičnih živil

MORDA VAS ZANIMA

Kimči je korejska jed, ki postaja vse bolj priljubljena tudi na zahodu. Gre za hrustljavo, sočno, rahlo pikantno prilogo različnim jedem, ki se tradicionalno pripravlja iz zelja, vključijo pa se lahko tudi različni dodatki (korenje, mlada čebula, korejski radič itn.). Zelenjava se dobro posoli (običajno se dodata še ingver in česen) ter fermentira. Tako nastane jed, ki ni samo zelo okusna, ampak tudi izjemno zdrava, kar je bilo potrjeno tudi z znanstvenimi študijami. Kimči spada celo med najbolj zdrave probiotične jedi …

- Oglas -

Preprost recept za kimči

Zelenjavo očistite in jo narežite na malce večje kose. Kose zelja in druge zelenjave nalagajte po plasteh ter po vsaki plasti posujte malce soli (za kilogram zelja potrebujete približno 20 gramov soli). Počakajte približno 3 ure. Občasno (vsakih 30 minut) liste obrnite, da se sol enakomerno razporedi. Nato odstranite presežek soli ter zmešajte riževo moko, sladkor, ingver, česen, čili v olju in sojino omako, da dobite gosto pasto. Mešanico nato predenite v velik kozarec in ga zaprite. Kozarec pustite pri sobni temperaturi in počakajte, da zelenjava fermentira (približno 3 dni).

Odličen vir koristnih bakterij

Laktofermentacija – oblika fermentacije, pri kateri se za razgradnjo sladkorjev v mlečno kislino uporabljajo laktobacili – poskrbi za specifičen, rahlo kiselkast okus kimčija. Fermentacija obenem poskrbi za podaljšanje roka uporabnosti. V korejskih gospodinjstvih se kimči tako pogosto pripravlja kot osnova ozimnice. Poleg tega pa se med procesom fermentacije ustvari idealno okolje za razmnoževanje drugih koristnih bakterij. Redno uživanje kimčija lahko tako obogati vaš črevesni mikrobiom in prepreči prevlado škodljivih bakterij.

Kimči za močnejši imunski sistem

Laktobacili v kimčiju lahko pripomorejo k močnejšemu imunskemu sistemu oziroma k učinkovitejšemu imunskemu odzivu. Pozitiven vpliv na imunski sistem pa lahko imajo tudi druge koristne bakterije v kimčiju. Učinkovitost imunskega sistema je namreč močno odvisna od sestave našega črevesnega mikrobioma, saj lahko v črevesju najdemo kar približno 70 odstotkov vseh imunskih celic.

- Oglas -

S kimčijem do večne mladosti?

O kimčiju se pogosto govori kot o živilu, s pomočjo katerega lahko upočasnimo proces staranja. Kimči vam sicer na žalost ne more zagotoviti večne mladosti, toda po drugi strani lahko poskrbi za protivnetne učinke, po zaslugi katerih se močno zmanjša tveganje za kronične bolezni, povezane s staranjem. Redno uživanje kimčija je zato navada, ki lahko pripomore k vitalnejši starosti.

Zmanjševanje tveganja za glivične okužbe

Uživanje kimčija ter drugih probiotičnih živil in napitkov je lahko posebno koristno po uporabi antibiotikov. Gre namreč za zdravila, ki pogosto uničijo tudi precej koristnih bakterij. S tem se ustvari idealno okolje za čezmerno razmnožitev glivic. Ponavljajoče se glivične okužbe (na primer glivične okužbe nožnice) so zato nadpovprečno pogoste pri ljudeh, ki morajo pogosto uporabljati antibiotike. Če se tudi sami spopadate s ponavljajočimi se glivičnimi okužbami, je torej zelo priporočljivo, da se na vašem krožniku pogosteje znajdejo probiotična živila. Če so težave zelo hude, pa je smiselna tudi uporaba probiotičnega prehranskega dopolnila.

Pomoč pri uravnavanju sladkorja in hujšanju

Kimči spada med jedi, ki vsebujejo zelo malo kalorij. Tako gre za jed, ki je primerna tudi za vse, ki ste na dieti. Nizka kalorična vrednost sicer ni edini razlog, zaradi katerega je kimči med drugim odlična jed za vse, ki se poskušate znebiti odvečnih kilogramov oziroma zalog maščobe. Ta tradicionalna korejska jed lahko namreč pripomore tudi k uravnavanju sladkorja. Kot je znano, so lahko ekstremna nihanja krvnega sladkorja kriva za nenadne napade lakote, ki jih je zelo težko preprosto ignorirati. Stabilnejši krvni sladkor tako pomeni tudi stabilnejši apetit.

Preverite tudi: Recept za fermentiran česen

.

NAJNOVEJŠE