0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRecept za fermentiran česen – nadpovprečno zdravo obliko česna

Recept za fermentiran česen – nadpovprečno zdravo obliko česna

MORDA VAS ZANIMA

Fermentiran česen je namreč še posebej zdrav, saj fermentacija poveča t. i. biorazpoložljivost alicina. Česen je živilo, ki ga je mogoče najti v praktično vsaki kuhinji. Že manjša količina česna lahko v hipu izboljša okus jedi. Seveda pa česen ni cenjen samo zaradi okusa, ampak gre za živilo, ki je znano tudi po najrazličnejših pozitivnih vplivih na zdravje.

- Oglas -

V česnu lahko sicer najdemo ogromno koristnih hranilnih snovi, vendar je treba v povezavi s koristmi česna zagotovo izpostaviti alicin. Za pozitivne učinke česna je namreč v največji meri zaslužna prav omenjena žveplova spojina, ki ji lahko med drugim pripišemo najpomembnejše zasluge za protibakterijske učinke česna, ki je znan kot eden od najmočnejših naravnih antibiotikov.

Vsekakor je priporočljivo, da pri pripravi jedi čim pogosteje uporabljate sveži česen, hkrati pa je dobro, da si vsaj občasno privoščite tudi fermentirano različico tega živila. Naše telo tako alicin lažje absorbira.

Sestavine in postopek priprave fermentiranega česna

  • približno 6 strokov česna
  • 1 žlica jabolčnega kisa ali 1 žlica slanice
  • zelišča po izbiri (sveža ali posušena)

Česen previdno olupite (stroki morajo ostati celi oz. nepoškodovani). Stroke nato operite in jih stresite v čist kozarec. Dodajte še jabolčni kis ali slanico in zelišča. Kozarec zaprite. Pazite, da boste pokrov privili čim bolj tesno. Kozarec s česnovimi stroki nato postavite na sobno temperaturo in počakajte najmanj dva tedna. Dlje ko boste čakali, izrazitejši bodo pozitivni učinki fermentiranega česna. Upoštevajte, da morate kozarec vsaj enkrat tedensko za nekaj sekund odpreti, da sprostite pritisk oz. pline, ki se kopičijo v notranjosti. Ko boste želeli ustaviti proces fermentacije, kozarec postavite v hladen, suh prostor.

- Oglas -

Kako in zakaj uživati fermentiran česen?

Za optimalne učinke se priporoča uživanje »svežega« fermentiranega česna. Po želji pa lahko s fermentiranim česnom obogatite različne jedi, na primer enolončnice. Fermentiran česen je lahko med drugim koristen za hitrejše premagovanje prehladov oziroma viroz in za uspešnejše spopadanje z bakterijskimi okužbami. Uživanje fermentiranega česna pa bo obenem koristilo vašemu srčno-žilnemu sistemu, saj gre za živilo, ki je odlično za naravno zniževanje krvnega tlaka in zmanjševanje količine škodljivega holesterola v telesu.

Zanimiva dejstva o česnu

Česen je zagotovo eno od najbolj znanih živil, saj ga pozna večina ljudi na svetu. Toda čeprav gre za dobro znano živilo, vas lahko nekatera dejstva, povezana s česnom, kljub temu presenetijo …

  • Ljudje v povprečju zaužijemo več kot en strok česna na dan

Povprečna količina zaužitega česna na osebo je kar približno 300 strokov oziroma skoraj en kilogram na leto. Ker gre za povprečno količino, to seveda pomeni, da nekateri ljudje v enem letu pojedo še precej večjo količino.

  • Veliko večino vsega česna pridela Kitajska

Česen je danes priljubljeno živilo v večini nacionalnih kulinarik, toda sprva so ga uporabljali predvsem na območju Srednje Azije. Tako ni presenetljivo, da je tudi danes največja pridelovalka česna Kitajska. Po podatkih iz leta 2012 na Kitajskem vzgojijo kar približno dve tretjini vsega česna.

- Oglas -
  • Iz česna je mogoče izdelati lepilo

Lepljiv sok v česnu je lahko odlično naravno lepilo, predvsem za malce manjše, občutljive koščke, na primer delce stekla. Če pri roki nimate lepila, lahko torej poskusite uporabiti kar česnov sok.

  • Pozitiven vpliv česna na zdravje so poznali že stari Egipčani

Znanstvene raziskave, ki so omogočile natančnejši vpogled v razloge za pozitiven vpliv česna na zdravje, so bile sicer izvedene šele v nedavni preteklosti. Toda ljudje so kljub temu že pred več tisočletji intuitivno vedeli, da je lahko česen zelo koristen za zdravje. Česen naj bi tako za krepitev zdravja uporabljali že stari Egipčani.

  • Česen redči kri, podobno kot aspirin

Učinki česna so zelo podobni učinkom aspirina, vsaj ko gre za vpliv na kri. Česen namreč redči kri, kar pomeni, da lahko zmanjša tveganje za krvne strdke. Seveda pa to po drugi strani pomeni, da morajo biti osebe z motnjami strjevanja krvi pri uživanju česna zelo previdne.

.

NAJNOVEJŠE