0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & Kozmetika9 nasvetov za zdrave, sijoče nohte

9 nasvetov za zdrave, sijoče nohte

MORDA VAS ZANIMA

Ali so vaši nohti brez pravega leska in razcepljeni? Če je odgovor pritrdilen, je vsekakor smiselno preizkusiti nasvete, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. S pomočjo teh ukrepov bodo namreč vaši nohti že kmalu sijoči in bistveno bolj zdravi na pogled.

- Oglas -

1. Nohtom privoščite masko iz avokada

Podobno kot lasem tudi nohtom zelo prijajo hranilne maske. Za suhe, razcepljene nohte je še posebej koristna maska iz avokada, saj gre za sadež, bogat z maščobami in drugimi koristnimi hranili. Pretlačite zrel avokado, nato pa ga previdno nanesite na nohte ene roke. Počakajte 10 minut in ponovite še na drugi roki. Namesto avokada pa lahko uporabite tudi avokadovo olje.

2. Povečajte vnos B-vitaminov

Krhki, izsušeni noht so lahko tudi posledica pomanjkanja specifičnih hranilnih snovi. Eden izmed možnih razlogov za težave je lahko pomanjkanje vitaminov iz skupine B, še posebej biotina (vitamin B7). Biotin je namreč nujen za močne, zdrave in sijoče nohte. Dobri viri biotina so arašidi in arašidovo maslo, ovseni kosmiči, lešniki, mandlji, grah, leča, gobe in indijski oreščki. Po potrebi pa lahko uporabite tudi prehransko dopolnilo.

3. Za vlaženje nohtov uporabite olivno olje ali olje z vitaminom E

Olivno olje rahlo segrejte in nato z njim nežno zmasirajte nohte. Gre za preprosto, a zelo učinkovito metodo za povečanje leska nohtov. Olivno olje namreč nohte uspešno navlaži in jih oskrbi s pomembnimi hranili. Hkrati prepreči pospešeno izgubljanje vlage. Dobra izbira za nego izsušenih nohtov pa je lahko tudi olje z dodatkom vitamina E (obenem pazite, da boste uživali dovolj hrane, bogate z vitaminom E, saj je tudi vitamin E ena od hranilnih snovi, ki so še posebej pomembne za zdrave nohte).

- Oglas -

4. Poskrbite, da boste uživali dovolj beljakovin

Osnovni gradnik naših nohtov je strukturna beljakovina, imenovana keratin. Tako ni presenetljivo, da je zdravje nohtov močno odvisno od tega, koliko beljakovin oziroma aminokislin zaužijemo. Če so vaši nohti zelo krhki in brez zdravega sijaja, bodite bolj pozorni na to, ali svojemu telesu resnično zagotavljate priporočeno količino beljakovin.

5. Nohte občasno razvajajte z oljem iz semen črnega ribeza

Hladno stiskano olje iz semen črnega ribeza je odlična izbira za nego nohtov, med drugim zaradi dejstva, da vsebuje veliko gamalinolenske maščobne kisline. Gre sicer za nekoliko dražje olje, vsaj v primerjavi z olivnim oljem, toda vaši nohti vam bodo zagotovo zelo hvaležni, če jim boste vsaj občasno privoščili razvajanje z oljem iz semen črnega ribeza.

6. Uživajte hrano, ki spodbuja tvorbo hialuronske kisline

Hialuronska kislina ni koristna samo za kožo, ampak tudi za nohte. Naše telo lahko sicer hialuronsko kislino tvori samo, toda če se spopadate z zelo suho kožo in/ali nohti, je pomoč vsekakor dobrodošla. Eden od zelo priporočljivih ukrepov je pogostejše uživanje živil, ki lahko spodbudijo tvorbo hialuronske kisline (zelena, špinača, tofu, ohrovt, pomaranče, limone, črne olive, sladki krompir itn.).

7. Nohtov ne uporabljajte namesto orodja

Če so vaši nohti malce daljši, jih najverjetneje vsaj občasno uporabite kot prikladen pripomoček za opravila, kot je odpiranje paketov. Toda nohti ne bi smeli nadomeščati orodja oziroma pripomočkov, kot so noži in škarje. Trenje lahko namreč hitro privede do poškodb. Posledično postanejo nohti krhki in zelo suhi.

- Oglas -

8. Za lakiranje nohtov uporabljajte karseda kakovostne izdelke

Pri nakupovanju lakov za nohte poskušajte izbirati čim bolj kakovostne izdelke (če lake seveda sploh uporabljate). Za izsušitev nohtov so namreč pogosto krivi nekakovostni laki, ki vsebujejo zelo agresivne sestavine. Seveda pa je obenem dobro, da med posameznimi nanosi laka svojim nohtom pustite dovolj časa, da malce »zadihajo«, ne glede na to, kako kakovostne lake uporabljate.

9. Pred pomivanjem posode si vedno nadenite rokavice

Kombinacija tople vode in detergenta je še eden od pogostih krivcev za suhe, oslabljene nohte brez zdravega sijaja. Tako je vsekakor pametno, da med pomivanjem posode vedno uporabljate zaščitne rokavice.

.

NAJNOVEJŠE