0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaHialuronska kislina – ključ do mladostnega videza?

Hialuronska kislina – ključ do mladostnega videza?

MORDA VAS ZANIMA

Hialuronska kislina – oglaševana kot ključ do mladosti, vse bolj nepogrešljiva sestavina mnogih prehranskih dodatkov, krem in tudi različnih šamponov ter podobnih kozmetičnih izdelkov, pa celo injekcijskih kozmetičnih posegov. Kaj je na njej tako posebnega?

- Oglas -

Kje se nahaja hialuronska kislina

Hialuronsko kislino (HA) najdemo v naših organizmih, kjer igra izjemno pomembno vlogo. Znanstvene študije so med drugim pokazale, da hialuronska kislina izboljša hidracijo kože, spodbuja proizvodnjo kolagena v koži, deluje kot antioksidant, igra pomembno vlogo pri sklepih in živčnih tkivih, najdemo jo pa tudi v tekočini okoli očesnega zrkla. Deluje antibakterijsko in protivnetno, v naših sklepih pa pomaga ohranjati gibljivost, pospešuje tudi denimo celjenje ran in poškodb.

Mlado telo v povprečju vsebuje približno 15 gramov hialuronske kisline, od česar se skoraj polovica te nahaja v naši koži. Ker pa je te čudovite kisline z leti v naših organizmih vse manj, so z njenim pomanjkanjem povezani tudi mnogi znaki staranja, predvsem seveda tisti, ki jih tako neradi opažamo na koži, denimo gubice.

Uživajmo hrano, ki je bogata s hialuronsko kislino

Da bi v naših telesih ohranili čim višjo raven hialuronske kisline, se lahko potrudimo tako, da uživamo hrano, bogato z vitaminoma A (retinol) in C. Vsekakor je na prvem mestu meso, natančneje organi, kot so želodci, jetra, srca, ledvice — teletina, jagnjetina, govedina, perutnina, vse to so pomembni viri retinola, povezanega z hialuronsko kislino. Veliko retinola vsebuje tudi ribje olje, tisti, ki ne jeste živalskih proizvodv pa tudi ne boste prikrajšani, saj se pomemben vir te čudežne kisline skriva tudi v sadju, denimo v sadežih aceroea in guave. Tu pa so še začimbe in zelišča, kot sta timijan in (svež) peteršilj.

- Oglas -

Skrivnost do mladostnega videza?

Velja pa še zapisati, da je hialuronska kislina svoj sloves kot ključ do mladostnega videza dobila šele leta 2000, čeprav jo je že leta 1934 odkril Karl Meyer. Pred slabimi 15 leti je novinarka ameriške televizijske hiše ABC obiskala japonsko vasico Yuzuri Hara, katere ostareli prebivalci so sloveli po svoji čilosti in mladostnosti. Tako moški kot ženske, stari 80 let in več, na obrazu niso imeli kaj dosti gub, na glavah pa goste in zdrave lase. Izkazalo se je, da je skrivnost v njihovi prehrani, polni soje in tofuja, saj slednja vsebujeta estrogenu podobne molekule, ki spodbujajo proizvajanje hialuronske kisline v telesu.

.

NAJNOVEJŠE