Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Lepota & kozmetikaHialuronska kislina – ključ do mladostnega videza?

Hialuronska kislina – ključ do mladostnega videza?

MORDA VAS ZANIMA

Hialuronska kislina – oglaševana kot ključ do mladosti, vse bolj nepogrešljiva sestavina mnogih prehranskih dodatkov, krem in tudi različnih šamponov ter podobnih kozmetičnih izdelkov, pa celo injekcijskih kozmetičnih posegov. Kaj je na njej tako posebnega?

- Oglas -

Hialuronska kislina

Hialuronsko kislino (HA) najdemo v naših organizmih, kjer igra izjemno pomembno vlogo. Znanstvene študije so med drugim pokazale, da hialuronska kislina izboljša hidracijo kože, spodbuja proizvodnjo kolagena v koži, deluje kot antioksidant, igra pomembno vlogo pri sklepih in živčnih tkivih, najdemo jo pa tudi v tekočini okoli očesnega zrkla. Deluje antibakterijsko in protivnetno, v naših sklepih pa pomaga ohranjati gibljivost, pospešuje tudi denimo celjenje ran in poškodb.

Mlado telo v povprečju vsebuje približno 15 gramov hialuronske kisline, od česar se skoraj polovica te nahaja v naši koži. Ker pa je te čudovite kisline z leti v naših organizmih vse manj, so z njenim pomanjkanjem povezani tudi mnogi znaki staranja, predvsem seveda tisti, ki jih tako neradi opažamo na koži, denimo gubice.

Da bi v naših telesih ohranili čim višjo raven hialuronske kisline, se lahko potrudimo tako, da uživamo hrano, bogato z vitaminoma A (retinol) in C. Vsekakor je na prvem mestu meso, natančneje organi, kot so želodci, jetra, srca, ledvice — teletina, jagnjetina, govedina, perutnina, vse to so pomembni viri retinola, povezanega z hialuronsko kislino. Veliko retinola vsebuje tudi ribje olje, tisti, ki ne jeste živalskih proizvodv pa tudi ne boste prikrajšani, saj se pomemben vir te čudežne kisline skriva tudi v sadju, denimo v sadežih aceroea in guave. Tu pa so še začimbe in zelišča, kot sta timijan in (svež) peteršilj.

- Oglas -

Velja pa še zapisati, da je hialuronska kislina svoj sloves kot ključ do mladostnega videza dobila šele leta 2000, čeprav jo je že leta 1934 odkril Karl Meyer. Pred slabimi 15 leti je novinarka ameriške televizijske hiše ABC obiskala japonsko vasico Yuzuri Hara, katere ostareli prebivalci so sloveli po svoji čilosti in mladostnosti. Tako moški kot ženske, stari 80 let in več, na obrazu niso imeli kaj dosti gub, na glavah pa goste in zdrave lase. Izkazalo se je, da je skrivnost v njihovi prehrani, polni soje in tofuja, saj slednja vsebujeta estrogenu podobne molekule, ki spodbujajo proizvajanje hialuronske kisline v telesu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×