0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNajpogostejše zmote o mačkah

Najpogostejše zmote o mačkah

MORDA VAS ZANIMA

Obravnavali in razbili bomo nekaj najpogostejših mitov ter napačnih predstav o mačkah in njihovih boleznih, za katere ste bili prepričani, da zares veljajo. Ali mačke denimo res vedno pristanejo na tačkah? Odgovor je ne.

- Oglas -

V primeru, da ste prepričani, kako zelo je vaša mačja razvajenka nesrečna, ker se nahaja samo v zaprtem stanovanju, se lahko takoj potolažite, saj temu v resnici ni tako. Mačke, ki že od malih nog odraščajo v zaprtih prostorih, se namreč povsem navadijo na takšen način življenja in jim bivanje v naravi sploh ne ustreza. Po drugi strani pa starejše mačke, vajene življenja zunaj, težko kar sprejmejo vašo odločitev, da jih namestite v zaprt prostor.

Mačke

Mačke ne potrebujejo varstva

Mislite, da mačka potrebuje le minimalno varstvo? Potem ste v zmoti. Dejstvo je, da zunaj živeče mačke živijo v povprečju le tri leta, kar je precej manj, kot je življenjska doba mačk, ki imajo stalno varstvo oziroma živijo v posebej za njih ograjenih prostorih ali stanovanju. Prav tako mačji kosmatinci ne pristanejo vedno na tačkah, saj se zlahka poškodujejo, če padejo z večje višine.

- Oglas -

Kaj pa cepljenje mačk?

Ste prepričani, da mačke ne potrebujejo cepljenj? Resnica je, da so mačke, ki se redno nahajajo na prostem, zelo dovzetne za različne bolezni, zato bi morale prejeti tako cepivo proti steklini kot proti virusu mačje levkemije. Omenjeni bolezni sta visoko nalezljivi, s cepljenjem pa bi jih lahko preprečili.

Mikrosporija in toksoplazmoza — razlog za evtanazijo živali?

Mikrosporija je za nekatere strah in trepet, saj se iz mačk prenaša na človeka. V resnici pa gre le za glivično obolenje, ki je povsem ozdravljivo tako pri ljudeh kot živalih, zato nikar ne razmišljajte o tem, kako bi se znebili mačje lepotice, če pri sebi opazite znake mikrosporije. Prav tako ni razlog za preplah strah pred toksoplazmozo v nosečnosti, saj se hišne mačke z njo težko okužijo, ker same ne lovijo plena, preko katerega se običajno okužijo, niti niso v stiku z okuženo zemljo.

.

NAJNOVEJŠE