0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast7 odličnih hobijev za umiritev

7 odličnih hobijev za umiritev

MORDA VAS ZANIMA

Stresne situacije so v življenju neizogibne. Po drugi strani pa lahko vsaj deloma nadzorujete svoj odziv nanje. Premišljeno izbrani hobiji so vam lahko pri tem v veliko pomoč. Nekatere prostočasne dejavnosti so namreč še posebej koristne za to, da znamo v stresnih situacijah narediti korak nazaj in na težavo pogledati z drugačne perspektive …

- Oglas -

1. Fotografiranje

Če se fotografiranja lotite malce bolj resno, boste hitro ugotovili, da dobre fotografije zahtevajo ogromno razmisleka (seveda pa tudi občutka). Med iskanjem motivov se morate stalno spraševati, kaj je skladno, kaj vam je všeč, kaj manjka itn. Tudi če tovrstna vprašanja niso povsem ozaveščena, so vedno »v ozadju«. Fotografiranje vam lahko pomaga pri tem, da se začnete tudi nasploh spontano osredotočati na pozitivne vidike. Obenem pa gre za hobi, s pomočjo katerega lahko ugotovite, kaj je tisto, kar manjka na fotografiji vašega življenja.

2. Sestavljanje sestavljank

Navidezno nepovezani koščki se povežejo v čudovit motiv, ki vas opomni na to, da je mogoče najti smisel tudi v popolnem kaosu. Sestavljanje sestavljank lahko zato na vas vpliva izjemno blagodejno. S pomočjo tega hobija se boste lažje spopadali s kaotičnostjo vsakdana, saj boste zaupali v to, da se koščki, za katere trenutno še ne veste najbolje, kam spadajo, prej ali slej znajdejo na pravem mestu.

3. Ples

Negativne misli so pogosto posledica navade. Med plesom se telo premika povsem svobodno, kar vpliva tudi na misli. Te se ne morejo več oklepati tistega, kar poznajo, ampak morajo odkriti nove poti. Ples je zato hobi, ki ni koristen samo za vaše telo, ampak tudi za vaš um, saj vas prisili, da zapustite cono navideznega udobja, ki je v resnici vse prej kot udobna.

- Oglas -

4. Branje

Med branjem ste izpostavljeni novim idejam in svetovom, ki so lahko radikalno drugačni od tistega, kar poznate. Tako na svoje življenje in na svet lažje pogledate z drugačne perspektive. Težave, ki so se zdele neobvladljive, se nenadoma ne zdijo več tako usodne. Branje vam pomaga pri odkrivanju čarobnosti v vsakdanjih rečeh. Tisto, kar se zdi na prvi pogled dolgočasno, je lahko zelo vznemirljivo, a le če znate pogledati, kaj se skriva pod površjem.

5. Pisanje (dnevnika)

Odličen hobi za umiritev je lahko tudi pisanje, kar vključuje pisanje dnevnika. Med to dejavnostjo raziskujete skrite kotičke svoje duševnosti. Samospoznavanje pa vam nato pomaga pri lažjem spopadanju z vsakodnevnim stresom. S pisanjem dnevnika si obenem implicitno sporočate, da so vaše misli in izkušnje vredne tega, da so izražene. To pripomore k samozavesti oziroma k temu, da znate prisluhniti svojim občutkom.

6. Slikanje

Slikanje nikakor ni rezervirano samo za tiste s posebnim talentom. Gre za hobi, ki je primeren za vsakogar. S pomočjo slikanja oziroma likovnega izražanja lahko premagate občutek, da ste obtičali in da ni pravega izhoda. Tako gre za odlično obliko t. i. umetnostne terapije, s pomočjo katere lahko odkrivate možnosti, na katere ne bi sicer niti pomislili. Kreativno izražanje vam pomaga pri tem, da znate tudi v vsakodnevnem življenju prestopiti navidezne meje mogočega in odkriti povsem neraziskana območja.

7. Učenje tujih jezikov

Učenje tujih jezikov poskrbi za fleksibilnejši um, ki je nujni predpogoj za to, da se znamo v stresnih situacijah umiriti. Gre za hobi, ki nas nauči, da so stvari pogosto odvisne od interpretacije. Dobesedni pomen je zgolj površina, pod katero se skriva praktično nešteto plasti in možnih kontekstov. Tako boste v življenju tudi tam, kjer se zdi, da obstaja ena sama možna interpretacija, ena sama možna pot, lažje poiskali alternativne interpretacije in potencialne izhode.

- Oglas -

Preberite tudi: 10 strupenih stvari, ki jih morate odstraniti iz življenja, da boste bolj srečni

.

NAJNOVEJŠE