0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVitamini B kompleks za dobro presnovo in veliko energije

Vitamini B kompleks za dobro presnovo in veliko energije

MORDA VAS ZANIMA

V skupini vitaminov B je osem vitaminov, in sicer vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kislina), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9 (folna kislina) in B12 (kobalamin). Vitamini skupine B ali B kompleks skrbijo za presnovo, uravnavajo energijo, skrbijo za boljše razpoloženje, delovanje možganov in obnovo celic. Pomanjkanje vitaminov iz skupine B se pozna predvsem v slabi presnovi.

- Oglas -

Pomanjkanje vitaminov B kompleksa

Če telo oskrbimo z dovolj vitamini, ki jih to potrebuje za delovanje, potem bo tudi presnova delovala tako, kot mora, zaradi česar bomo polni energije, telo bo proizvajalo dovolj hormonov sreče, obnova celic pa bo hitrejša. Če pa v našem telesu primanjkuje vitaminov iz B-skupine, se to kaže predvsem v pomanjkanju energije, zaradi česar smo ves čas utrujeni in šibki.

Pomanjkanje se kaže tudi v slabšem nastajanju živčnih prenašalcev za delovanje možganov in živčevja, zaradi česar smo razdražljivi, nemirni, slabe volje, občutljivi, pa tudi spimo slabo. Pomanjakanje vitaminov iz skupine B upočasnjuje nastanek novih celic (tudi imunskih), zaradi česar smo veliko bolj dovzetni za okužbe kot sicer. Zaradi pomanjkanja se pojavijo tudi težave v različnih telesnih sistemih, na primer na koži, sluznicah ter v želodcu in črevesju

Vitamini B kompleks zagotavljajo energijo

Vitamini iz skupine B (B kompleks) igrajo zelo pomembno vlogo pri pretvorbi ogljikovih hidratov in glukoze ter glikogena. V celici sodelujejo pri hitrem pridobivanju energije ter pri zgorevanju in shranjevanju maščob.

- Oglas -

Vitamini iz skupine B so tudi vitamini za dušo

Vitamini B imajo zelo pomembno vlogo tudi pri prenosu živčnih celic, zato jim pravimo tudi nevrotropni vitamini. Ta skupina vitaminov uravnava razpoloženje in kognitivne zmožnosti, sodeluje pa tudi pri nastanku različnih nevrotransmitorjev, in sicer serotonina (hormona za notranji mir in srečo), melatonina (zagotavlja dober spanec), noradrenalina (ta nas poživlja), dopamina (zagotavlja veselo in neobremenjeno razpoloženje), acetilholina (za dober spomin) ter še 40 drugih kemičnih prenašalcev. Vitamini iz skupine B so tako zelo pomembni tudi za našo duševnost, saj močno vplivajo na počutje in razpoloženje, prav tako pa so zelo pomembni tudi za zagotavljanje umske zmogljivosti.

Vitamini B-kompleksa so nujni za obnovo, rast in popravilo celic

Vitamini iz skupine B sodelujejo pri nastanku in razgradnji genov in beljakovin. DNK vsebuje načrt za sestavo vseh celic, in sicer od popravila celic z beljakovinami pa do nastanka novih celic. Brez vitaminov B kompleks bi se rast in obnova celic ustavili, saj posamezni beljakovinski gradniki ne bi nastajali, zato se tudi povezati ne bi mogli med seboj.

Če nam primanjkuje vitaminov iz skupine B, to zelo slabo vpliva na obnovo celic. To se kaže v počasni tvorbi imunskih celic, zaradi česar smo veliko bolj dovzetni za različne okužbe kot sicer. Prav tako se nam lušči koža, zaradi premalo novih krvnih celic v kostnem mozgu pa smo tudi slabokrvni.

Stalna preskrba z vitamini iz skupine B je zelo pomembna

Vsi vitamini, ki jih skupno imenujemo B kompleks so vodotopni, zato jih organizem zelo težko shranjuje. Izjema je le vitamin B12, zaloga katerega v jetrih zadostuje za kar deset let. Vse druge vitamine iz skupine B pa moramo v telo redno vnašati, saj se njihovo pomanjkanje hitro pokaže v ključnih delih presnove. Za zadostno oskrbo telesa z vitamini skupine B bomo poskrbeli s polnovredno prehrano – uživajmo polnozrnate izdelke, zelenjavo in sadje, pa tudi meso in ribe. Če s prehrano ne zagotovimo dovolj vitaminov, moramo poseči po ustreznih prehranskih dopolnilih.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE