Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeObarvane vode

Obarvane vode

MORDA VAS ZANIMA

Fungicidi in insekticidi (s skupnim imenom biocidi), ki jih vsebujejo premazi za zaščito lesa in fasadne barve, so v rekah prisotni v prevelikih količinah, so zaskrbljeni Švicarji. S takšnimi zunanjimi barvami je zaščitenih približno 60 odstotkov švicarskih stavb. Biocidi so močno razširjeni po celem svetu, tako v industriji kot v izdelkih za široko potrošnjo. Nekatere biocide, ki so jih uporabljali za premaze plovil, so v svetu že prepovedali, saj so se izkazali kot strupeni za morske organizme.

- Oglas -

Onesnaževanje vode

Biocidi se v hudih nalivih spirajo s fasad v zemljo in od tam v podtalnico in rečne bazene, kjer napadejo bakterije in alge z dna prehranjevalne verige. Švicarski strokovnjaki iz laboratorija za ekološki inženiring (EPFL) so izdelali posebno matematično orodje, s katerim je mogoče dokaj natančno napovedati najvišje koncentracije treh biocidov. To so DCMU, terbutrin in karbendazim. (DCMU je pogost herbicid in algicid, razvit v 1950-ih letih prejšnjega stoletja v Nemčiji.)

Model je po štirih nalivih spomladi leta 2011 napovedal njihovo koncentracijo v porečju reke Vauchere v okolici mesta Lausanne do nekaj nanogramov na liter natančno. Njegova zanesljivost je odvisna od številnih zunanjih dejavnikov, na primer načina odtekanja deževnice iz žlebov in streh oziroma vrtov in trat.
Za okolje naj bi bile nevarne koncentracije, ki presegajo 20 nanogramov na liter. V porečju reke Vauchere naj bi te koncentracije dosegle 30 nanogramov na liter.

Biocidi se v hudih nalivih spirajo s fasadnih barv v zemljo in od tam v podtalnico in rečne bazene.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×