0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeObarvane vode

Obarvane vode

MORDA VAS ZANIMA

Fungicidi in insekticidi (s skupnim imenom biocidi), ki jih vsebujejo premazi za zaščito lesa in fasadne barve, so v rekah prisotni v prevelikih količinah, so zaskrbljeni Švicarji. S takšnimi zunanjimi barvami je zaščitenih približno 60 odstotkov švicarskih stavb. Biocidi so močno razširjeni po celem svetu, tako v industriji kot v izdelkih za široko potrošnjo. Nekatere biocide, ki so jih uporabljali za premaze plovil, so v svetu že prepovedali, saj so se izkazali kot strupeni za morske organizme.

- Oglas -

Onesnaževanje vode

Biocidi se v hudih nalivih spirajo s fasad v zemljo in od tam v podtalnico in rečne bazene, kjer napadejo bakterije in alge z dna prehranjevalne verige. Švicarski strokovnjaki iz laboratorija za ekološki inženiring (EPFL) so izdelali posebno matematično orodje, s katerim je mogoče dokaj natančno napovedati najvišje koncentracije treh biocidov. To so DCMU, terbutrin in karbendazim. (DCMU je pogost herbicid in algicid, razvit v 1950-ih letih prejšnjega stoletja v Nemčiji.)

Model je po štirih nalivih spomladi leta 2011 napovedal njihovo koncentracijo v porečju reke Vauchere v okolici mesta Lausanne do nekaj nanogramov na liter natančno. Njegova zanesljivost je odvisna od številnih zunanjih dejavnikov, na primer načina odtekanja deževnice iz žlebov in streh oziroma vrtov in trat.
Za okolje naj bi bile nevarne koncentracije, ki presegajo 20 nanogramov na liter. V porečju reke Vauchere naj bi te koncentracije dosegle 30 nanogramov na liter.

- Oglas -

Biocidi se v hudih nalivih spirajo s fasadnih barv v zemljo in od tam v podtalnico in rečne bazene.

.

NAJNOVEJŠE