Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeObarvane vode

Obarvane vode

MORDA VAS ZANIMA

Fungicidi in insekticidi (s skupnim imenom biocidi), ki jih vsebujejo premazi za zaščito lesa in fasadne barve, so v rekah prisotni v prevelikih količinah, so zaskrbljeni Švicarji. S takšnimi zunanjimi barvami je zaščitenih približno 60 odstotkov švicarskih stavb. Biocidi so močno razširjeni po celem svetu, tako v industriji kot v izdelkih za široko potrošnjo. Nekatere biocide, ki so jih uporabljali za premaze plovil, so v svetu že prepovedali, saj so se izkazali kot strupeni za morske organizme.

- Oglas -

Onesnaževanje vode

Biocidi se v hudih nalivih spirajo s fasad v zemljo in od tam v podtalnico in rečne bazene, kjer napadejo bakterije in alge z dna prehranjevalne verige. Švicarski strokovnjaki iz laboratorija za ekološki inženiring (EPFL) so izdelali posebno matematično orodje, s katerim je mogoče dokaj natančno napovedati najvišje koncentracije treh biocidov. To so DCMU, terbutrin in karbendazim. (DCMU je pogost herbicid in algicid, razvit v 1950-ih letih prejšnjega stoletja v Nemčiji.)

Model je po štirih nalivih spomladi leta 2011 napovedal njihovo koncentracijo v porečju reke Vauchere v okolici mesta Lausanne do nekaj nanogramov na liter natančno. Njegova zanesljivost je odvisna od številnih zunanjih dejavnikov, na primer načina odtekanja deževnice iz žlebov in streh oziroma vrtov in trat.
Za okolje naj bi bile nevarne koncentracije, ki presegajo 20 nanogramov na liter. V porečju reke Vauchere naj bi te koncentracije dosegle 30 nanogramov na liter.

Biocidi se v hudih nalivih spirajo s fasadnih barv v zemljo in od tam v podtalnico in rečne bazene.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×