Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Zdravje & prehranaVitamin B: Lahko ga primanjkuje tudi vam!

Vitamin B: Lahko ga primanjkuje tudi vam!

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin B sodeluje pri pretvarjanju hrane v energijo za telo. Pomanjkanje vitaminov B lahko ima resne posledice. Preverite, kako lahko poskrbite za zadostno količino vitamina B v telesu.

- Oglas -

Vitamin B

Pomanjkanje vitamina B lahko ima resne posledice

V skupino vitamin B uvrščamo več kot 20 vitaminov, ki so nepogrešljivi pri celični presnovi in celičnem dihanju. Vitamin B torej sodeluje pri pretvarjanju zaužite hrane v energijo telesa. Pomanjkanje vitamina B se lahko odraža z utrujenostjo, motnjami razpoloženja, depresijo in potrtostjo, visokim krvnim tlakom, razdraženostjo kože, zgodnjim sivenjem las. Vitaminov B ne najdemo posamično, ampak delujejo skupaj. Skupno vitamine iz skupine B imenujemo B kompleks.

Vitamin B – Kdo mora biti posebej pozoren?

Posebej ogroženi za pomanjkanje vitamina B so kadilci, uporabnice kontracepcijskih tablet in nadpovprečno aktivni športniki. Na zadosten vnos vitamina B morajo paziti tudi ljudje, ki so dolgoročno pod stresom. Če je v vaši prehrani veliko sladkorja, alkohola, kave in pravega čaja, imate prav tako večjo verjetnost, da vam bo primanjkovalo teh pomembnih vitaminov.

Kaj znižuje količino vitamina B v vašem telesu?

Če jeste uravnoteženo, kakovostno hrano bi morali dobiti dovolj vitamina B. Težava nastane pri sodobnem načinu prehranjevanja z vedno bolj predelano hrano, ki ima vedno manj vitaminov. Sovražniki vitamina B so tudi sladkor, dolgoročni stres, pomanjkanje spanja, vnetja, diareja, gripa in bruhanje.

Katera hrana vsebuje te dragocene vitamine?

- Oglas -

Dobre spalne navade in zmanjšanje stresa bodo dobro vplivale na vsrkavanje vitamina B v telesu. Pomanjkanje vitamina B1 povezujejo z boleznimi živcev, saj je vitamin zadolžen za presnovo ogljikovih hidratov, s katerimi se večinoma hranijo živčne celice. Veliko vsebnost vitamina B1 imajo cvetača, lešniki, meso in otrobi.

Pomanjkanje vitamina B2 se kaže v motnjah vida, običajno prizadene starejše. Ta vitamin boste zaužili s kvasom, mlekom in zelenjavo. Pomemben je tudi vitamin B12, ki ga črevesje težko vsrka. S pomanjkanjem tega imajo težave predvsem vegetarijanci, ki se odpovedujejo tudi mleku in jajcem. Vitamin B5 je odgovoren za zdravo kožo in počasnejše staranje, najdete pa ga v gobah in mastnih ribah, kot je losos.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×