0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaZeleni prazniki

Zeleni prazniki

MORDA VAS ZANIMA

Predstavljamo vam nekaj načinov, kako lahko letošnje praznike preživite bolj prijazno do okolja in svojega zdravja. Vse, kar potrebujete, je le malo volje in domišljije.

- Oglas -

Zeleni prazniki

Čez dan izklopite lučke na novoletni smrečici

Če boste čez dan izklopili električne lučke na drevesu boste prihranili energijo. To poskušajte upoštevati predvsem, če imate razsvetljavo tudi zunaj. Tako boste na boljšem tudi vi, saj bo račun za elektriko nižji. Poskusite tudi omejiti število svetil ali pa se odločite za bolj varčna led svetila.

Uporabite stare okraske ali pa naredite svoje

Okraski za smrečice, ki jih kupite v trgovini, so običajno iz plastike in drugih materialov, ki obremenjujejo okolje. Kombinirajte stare, ali pa si omislite lesene ali iz drugih naravnih materialov.

- Oglas -

Pomivalni stroj uporabljajte ekonomično

Pomivalni stroj vedno do konca napolnite, izberite možnost sušenja na zraku in ga nastavite na krajši program.

Zmanjšajte porabo energije pri kuhanju

Poskušajte se dobro organizirati in skupaj ali vsaj zaporedoma pripravljajte jedi, ki zahtevajo enako temperaturo pečice. Tako boste namesto trikrat, pečico le enkrat segrevali do želene temperature.

Izberite lokalno hrano

Potrudite se in za pripravo jedi izbirajte domačo, lokalno hrano. Ta je veliko bolj okusna in sveža. Poleg tega hrani ni bilo treba prepotovati več tisoč kilometrov, zato tudi okolje ni tako trpelo. S tem pa tudi spodbujate domače gospodarstvo. Pri obroku ne uporabljate papirnatih brisačk ali plastičnega pribora.

Darila zavijte čim bolj naravno

Tudi plastične vrečke in svetleč papir obremenjujeta okolje, običajno pa ga takoj, ko darilo odvijemo, odvržemo v koš. Darila poskusite zaviti v recikliran papir, ali pa jih podarite v papirnati vrečki.

.

NAJNOVEJŠE