0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKaj je rastlinska čistilna naprava

Kaj je rastlinska čistilna naprava

MORDA VAS ZANIMA

S čiščenjem vode na naraven način lahko tudi sami prispevamo k čistejšemu, bolj zdravemu okolju.

- Oglas -

Čisto vodo vsak dan potrebujemo tako v gospodinjstvih, kot tudi v podjetjih. Če sodite med povprečne porabnike vode iz urbanega okolja, porabite že vi sami kar 150 litrov vode na dan. Čisto vodo, ki jo vsak dan porabijo posamezniki in podjetja, pogosto zelo onesnaženo spustimo v kanalizacijo. Če teh odpadnih voda ne bi očistili, preden jih vrnemo v okolje, bi slej ko prej onesnažili tudi čiste talne vode. Brez pitne vode pa, vemo, človek ne preživi več kot nekaj dni.

Rastlinska čistilna naprava
Delovanje rastlinske čistilne naprave

Rastlinska čistilna naprava (RČN)

To je naprava, ki na ekološki, naraven način čisti odpadne vode. Rastlinsko čistilno napravo sestavljajo gredice, postavljene v vodi ena za drugo. V gredicah so posajene močvirske rastline, ki so v kombinaciji s primerno naravno mikrofloro sposobne očistiti vodo. Rastlinske čistilne naprave iz vode odstranjujejo organske snovi, spojine dušika, fosforja, težkih kovin in druge strupene snovi iz odpadnih voda. Učinkovito zmanjšujejo tudi število fekalnih in drugih bakterij. Primerne so tako za čiščenje domačih odplak in odpadne vode iz živinoreje kot tudi za industrijske odpadne vode.

Delovanje rastlinske čistilne naprave je kombinacija fizikalnega, kemijskega in biološkega čiščenja. Naprava vodo očisti za najmanj 85 odstotkov, pogosto pa je odstotek čiščenja višji. Čiščenje vode v rastlinski čistilni napravi se vrši s filtracijo, adsorpcijo, absorpcijo, mineralizacijo, aerobno in anaerobno razgradnjo.

- Oglas -

Vrste rastlinskih čistilnih naprav

Poznamo dve glavni vrsti rastlinskih čistilnih naprav, in sicer takšne s površinskim in podpovršinskim tokom vode. Rastlinske čistilne naprave s površinskim tokom vode potrebujejo za enako moč čiščenja večjo površino kot podpovršinske, njihova slabost pa je tudi okrnjeno delovanje pri nizkih temperaturah, ko voda zamrzne. Njihova prednost je estetska oblika, po zaslugi katere so privlačen zunanji okras. Rastline v zunanji rastlinski čistilni napravi lahko plavajo na vodi, na primer vodna hijacinta ali vodna leča, ali pa so s koreninami pritrjene na dno, kot na primer navadni trst ali širokolistni rogoz.

Rastline v rastlinski čistilni napravi poskrbijo, da se v njej naselijo mikroorganizmi, saj jim nudijo površino za pritrjanje in odmrle organske snovi, ki jo ti potrebujejo za rast ter preko korenin izločajo enostavne sladkorje, aminokisline, encime in aromatske snovi, ki dodatno spodbujajo naraščanje števila mikrobov. Slednji pomagajo pri čiščenju vode tako, da spreminjajo ogljik, dušik, železo in žveplo. Rastlinske čistilne naprave vsebujejo tudi substrat (pesek, prod itd.), ki čisti, nalaga in vpija umazanijo, škodljive organizme, dušik, fosfor in kovine.

Rastlinska čistilna naprava
Grajenje rastlinske čistilne naprave

Vloga RČM v gospodinjstvih

Z rastlinskimi čistilnimi napravami sami poskrbimo za to, da se bo voda, ki jo uporabimo za umivanje in splakovanje stranišča, v okolje vrnila očiščena. Na ta način bomo tudi pomagali prihraniti velike količine energije, ki je sicer porabljena za čiščenje voda. Rastlinsko čistilno napravo sestavljajo kompostna greda, vsedalnik, filtrirna greda, čistilne grede, polirna greda in bazen z vodo. Postavljena ob hiši bo odlično opravljala dekorativno vlogo, res pa je, da boste zanjo potrebovali kar precej prostora. Hišna rastlinska čistilna naprava zasede približno 10 m2. Preprostejšo obliko rastlinske čistilne naprave lahko izdelamo sami.

Ne potrebuje veliko vzdrževanja. Potrebno je zgolj redno odstranjevati mulj, pregledovati cevi in jaške ter enkrat na leto pokositi rastline. Prečiščeno vodo iz naprave boste lahko uporabili za zalivanje zelenic in sadnega drevja ter trte (ne pa tudi vrtnin!), okrasni ribnik ali pranje avtomobila. Če živite v kraju, kjer ni urejenega javnega kanalizacijskega omrežja in uporabljate pretočno greznico, boste do leta 2017 po zakonu morali vgraditi ustrezno čistilno napravo. Za malo čistilno napravo, kot jo potrebuje posamezno gospodinjstvo, ne boste potrebovali gradbenega dovoljenja.

- Oglas -

Kako izdelati domačo rastlinsko čistilno napravo

Naredimo jo tako, da na mestu, kjer imamo iztočno cev za odplake, izkopljemo 2 m široko, 8 m dolgo in 1 m in pol globoko jamo. Stene jame morajo biti ilovnate. Če niso, jih prekrijte s folijo. Stene in dno jame zasujte s prodom in prekrijte z juto. Dodajte plast peska, ki naj bo debela približno 20 cm. Dodajte plast zemlje in prekrijte z juto. Namestite odvodno cev, ki naj bo nekoliko višje kot iztok. Posadite primerne rastline.

Prednosti rastlinskih čistilnih naprav:

  • ne trošijo električne energije,
  • so enostavne,
  • imajo dekorativno vlogo,
  • ščitijo pitno vodo,
  • prečiščeno vodo je mogoče uporabiti za zalivanje.

A. J., foto: Wikipedia.org

NAJNOVEJŠE