0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeČajni vrt v stanovanju

Čajni vrt v stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

Še kako se pozimi prileže skodelica toplega čaja, ki ga spijemo doma, v toplem zavetju, in opazujemo kako zunaj sneži ali piha burja. Če smo bili v poletno- jesenskem času marljivi pri nabiranju ter sušenju plodov in listov, imamo sedaj na voljo veliko izbiro različnih čajev in čajnih mešanic.

- Oglas -

Čajni vrt v stanovanju

Kaj pa čaj iz zelišč, nabranih sredi zime? Tudi to je mogoče.

Nekatera zelišča, ki jih uporabljamo tudi za čaje, uspevajo v zaprtih prostorih. Seveda ne bodo dosegla višine in širine, kot bi jo zunaj na prostem, saj bodo vendar rasle v omejenem prostoru in tudi korenine se ne morejo v polnosti razviti v lončku.

Rastlinice bodo manjše, vendar prav tako dekorativne in koristne za pripravo čajev ali za dodatek k jedem. Uspeva nam lahko kamilica, koper, koromač, jasmin, nekatere vrste mete, melisa, sika, majaron, origano, bazilika, rožmarin, žajbelj, peteršilj, šetraj, pehtran, timijan, angelika, navadna črna meta, navadni vratič, dišeča lakota, navadna melisa, mačja meta.

- Oglas -

Z nekaterimi izmed njih bomo sicer imeli težave, da jih sedaj dobimo in vzgojimo. Za nekatere lahko dobimo semena in vzgojimo mlade rastlinice, nekatere pa najdemo v naravi, kjer mirujejo, če pa jih prenesemo v notranje prostore, bodo ponovno pričele z rastjo. Če bomo v naravi še našli katero izmed njih, mora biti prehod v notranje prostore postopen, saj je temperaturna razlika sicer prevelika in stres za rastlino.
Na novo posajenim ali sejanim rastlinam izberemo svetlo mesto, najbolje na južni strani stavbe, kjer je največ dnevne svetlobe. Če svetlobe ni dovolj, si bomo morali pomagati z umetno osvetlitvijo za rastline; svetlobe naj imajo vsaj 12 ur dnevno. Rastlinice lahko gojite v visečih košarah, lončkih, koritih. Posode postavimo na okensko polico, na omaro, mizo.

Oskrba

Zelišča v stanovanju je potrebno redno vršičkati
Zelišča v stanovanju je potrebno redno vršičkati, da postanejo bolj košate in ne samo visoke in oguljene.

Rastline v stanovanju so povsem odvisne od nas, zato ne pozabimo na redno skrb. Zalivamo jih s postano vodo, ki naj bo sobne temperature. Zagotoviti jim moramo dovolj vlage, kar je še posebej pomembno v zimskih mesecih, predvsem zaradi kurjave, ki izsuši zrak. Uporabimo lahko vlažilce zraka, zelišča lahko rosimo. Nekatere se bodo lahko sicer prilagodile bolj suhemu zraku, večinoma pa ne.

Zelišča v stanovanju je potrebno redno vršičkati, da postanejo bolj košate in ne samo visoke in oguljene. Vršičkamo tik nad večino listov, vsak poganjek posebej.

Zelišča so sicer precej odporna proti boleznim in škodljivcem, tako zunaj kot v zaprtih prostorih. Najpogosteje pa se na njih naselijo listne uši, pršice, kaparji. Škodljivce in bolezni lahko prinesemo domov s kupljeno rastlino, zato je priporočljivo, da jo, preden jo postavite poleg drugih, daste v “karanteno” za vsaj en teden. To pomeni, da damo rastlino za en teden v prostor, kjer ni drugih rastlin. V tem času pozorno pregledujte rastlino in iščite morebitne znake prisotnosti škodljivcev ali bolezni. Samo zdrava rastlina sodi med zdrave rastline. Drugače si lahko okužite še ostale rastline v prostoru.

- Oglas -

Če zelišča v dekorativnih lončkih uporabljate za popestritev mize v jedilnici ali omarice v sprejemni sobi, jih dovolj hitro menjujte. Taka mesta so navadno v prostoru najmanj osvetljena z dnevno svetlobo, zato jih po nekaj dnevih le prestavimo nazaj na svetel prostor.

Poleg ponujene lepote in popestritve v našem stanovanju nam bodo nudile tudi sestavine za čaje.

Vas zanima tudi, kje dobite ekološka semena?

.

NAJNOVEJŠE