Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Vrt & VrtnarjenjeČajni vrt v stanovanju

Čajni vrt v stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

Še kako se pozimi prileže skodelica toplega čaja, ki ga spijemo doma, v toplem zavetju, in opazujemo kako zunaj sneži ali piha burja. Če smo bili v poletno- jesenskem času marljivi pri nabiranju ter sušenju plodov in listov, imamo sedaj na voljo veliko izbiro različnih čajev in čajnih mešanic.

- Oglas -

Čajni vrt v stanovanju

Kaj pa čaj iz zelišč, nabranih sredi zime? Tudi to je mogoče.

Nekatera zelišča, ki jih uporabljamo tudi za čaje, uspevajo v zaprtih prostorih. Seveda ne bodo dosegla višine in širine, kot bi jo zunaj na prostem, saj bodo vendar rasle v omejenem prostoru in tudi korenine se ne morejo v polnosti razviti v lončku.

Rastlinice bodo manjše, vendar prav tako dekorativne in koristne za pripravo čajev ali za dodatek k jedem. Uspeva nam lahko kamilica, koper, koromač, jasmin, nekatere vrste mete, melisa, sika, majaron, origano, bazilika, rožmarin, žajbelj, peteršilj, šetraj, pehtran, timijan, angelika, navadna črna meta, navadni vratič, dišeča lakota, navadna melisa, mačja meta.

Z nekaterimi izmed njih bomo sicer imeli težave, da jih sedaj dobimo in vzgojimo. Za nekatere lahko dobimo semena in vzgojimo mlade rastlinice, nekatere pa najdemo v naravi, kjer mirujejo, če pa jih prenesemo v notranje prostore, bodo ponovno pričele z rastjo. Če bomo v naravi še našli katero izmed njih, mora biti prehod v notranje prostore postopen, saj je temperaturna razlika sicer prevelika in stres za rastlino.
Na novo posajenim ali sejanim rastlinam izberemo svetlo mesto, najbolje na južni strani stavbe, kjer je največ dnevne svetlobe. Če svetlobe ni dovolj, si bomo morali pomagati z umetno osvetlitvijo za rastline; svetlobe naj imajo vsaj 12 ur dnevno. Rastlinice lahko gojite v visečih košarah, lončkih, koritih. Posode postavimo na okensko polico, na omaro, mizo.

Oskrba

Zelišča v stanovanju je potrebno redno vršičkati
Zelišča v stanovanju je potrebno redno vršičkati, da postanejo bolj košate in ne samo visoke in oguljene.
- Oglas -

Rastline v stanovanju so povsem odvisne od nas, zato ne pozabimo na redno skrb. Zalivamo jih s postano vodo, ki naj bo sobne temperature. Zagotoviti jim moramo dovolj vlage, kar je še posebej pomembno v zimskih mesecih, predvsem zaradi kurjave, ki izsuši zrak. Uporabimo lahko vlažilce zraka, zelišča lahko rosimo. Nekatere se bodo lahko sicer prilagodile bolj suhemu zraku, večinoma pa ne.

Zelišča v stanovanju je potrebno redno vršičkati, da postanejo bolj košate in ne samo visoke in oguljene. Vršičkamo tik nad večino listov, vsak poganjek posebej.

Zelišča so sicer precej odporna proti boleznim in škodljivcem, tako zunaj kot v zaprtih prostorih. Najpogosteje pa se na njih naselijo listne uši, pršice, kaparji. Škodljivce in bolezni lahko prinesemo domov s kupljeno rastlino, zato je priporočljivo, da jo, preden jo postavite poleg drugih, daste v “karanteno” za vsaj en teden. To pomeni, da damo rastlino za en teden v prostor, kjer ni drugih rastlin. V tem času pozorno pregledujte rastlino in iščite morebitne znake prisotnosti škodljivcev ali bolezni. Samo zdrava rastlina sodi med zdrave rastline. Drugače si lahko okužite še ostale rastline v prostoru.

Če zelišča v dekorativnih lončkih uporabljate za popestritev mize v jedilnici ali omarice v sprejemni sobi, jih dovolj hitro menjujte. Taka mesta so navadno v prostoru najmanj osvetljena z dnevno svetlobo, zato jih po nekaj dnevih le prestavimo nazaj na svetel prostor.

Poleg ponujene lepote in popestritve v našem stanovanju nam bodo nudile tudi sestavine za čaje.

Vas zanima tudi, kje dobite ekološka semena?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×