Zdravje & prehranaOsteoporoza: Kaj je in kakšna prehrana se priporoča

Osteoporoza: Kaj je in kakšna prehrana se priporoča

MORDA VAS ZANIMA

Osteoporoza je po definiciji Svetovne Zdravstvene Organizacij (WHO) bolezen kosti, katere glavne značilnosti so: zmanjšana gostota kosti in nastanek sprememb v njihovi strukturi, zato so take kosti dosti bolj podvržene lomom in prelomom.

Obstajata dve vrsti osteoporoze:

  1. Tip I se pojavi pri ženskah po menopavzi, ko se močno zmanjša količina estrogena. Ta proces povzroča redčenje kostnega tkiva. Osteoporoza Tipa 1 je dosti bolj značilna za žensko kot za moško populacijo. Razvije se v glavnem med 50. in 70. letom starosti. Največkrat so to prelomi kosti v zapestju in hrbtenici.
  2. Tip II se tipično razvije po 70. letu starosti, ženske so dvakrat bolj dovzetne za to bolezen. Pri tej osteoporozi se stanjša trši zunanji del kosti ter tudi gobasti hrustanec v notranjosti. Največkrat so to prelomi kolka in hrbtenice. 20 % žensk in 40 % moških, ki imajo osteoporozo, ima sekundarni vzrok (hipertiroza, limfom …). Osteoporoza je v glavnem problem v Evropi in v Severni Ameriki, drugod po svetu je v povsem normalnih okvirih. Porast te bolezni je višji, kot pa je porast populacije, kar nam daje misliti.

Osteoporoza in sodobna medicina

- Oglas -

Ko zdravnik ugotovi nastanek osteoporoze, bo svojemu pacientu svetoval več mleka, kalcijeve tablete, HNT (hormonsko nadomestno terapijo) ali pa mu bo predpisal zdravilo.
Sodobna medicina išče vzroke za porast te bolezni v hormonskem neravnovesju (upad estrogena). Toda statistika ne gre v prid tej teoriji, saj smo priča znatnemu porastu osteoporoze pri moški populaciji!

Druga teorija pa pravi, da imamo premalo kalcija, zato ga moramo nadomestiti (mleko, kalcijeve tablete …). Kalcij v resnici ni najpomembnejši mineral za zdrave kosti, ampak je to magnezij. Jemanje kalcija ne pomeni izboljšave, prav nasprotno. Dokaz: prebivalstvo skandinavskih dežel in ZDA je največji konzument mleka na svetu, a ima kljub temu 50-krat več osteoporoze kot prebivalstvo Južne Afrike ali Nove Gvineje, kjer ljudje popijejo zelo malo mleka in pojejo zelo malo mesa.

Osteoporoza

Resnica o osteoporozi

Kost niso neživo ogrodje telesa, ampak živo tkivo, ki ga sestavljajo žive celice (osteoklasti in osteoblasti). Te celice nenehno odstranjujejo in nadomeščajo minerale v tkivu (kosti). To je najbolj vidno takrat, ko se neka kost zlomi. Te celice na poškodovani del prinašajo minerale, da se prelomljena kost lahko zaceli. To isto velja pri nadomeščanju tkiva v ostarelih kosteh. Če pa bi ta proces potekal zgolj v eno smer – organizem bi konstantno v kosti vnašal kalcij –, kakšne bi bile potem te kosti? Celo telo bi postalo nek “betonski blok”.

Osteoporoza nastane šele takrat, ko se naravno ravnovesje v telesu poruši, ko telo porabi več kalcija, kot ga lahko nadomesti. Naj se zopet povrnem na temo mleko: čeprav ima mleko v resnici veliko kalcija, je vnos kalcija v organizem dosti manjši, kot pa porabi telo mineralov, da nevtralizira kislost mleka. Iz tega sledi: več ko pijemo mleka, manj kalcija imamo v telesu.

- Oglas -

Naš način prehranjevanja povzroča kislost telesa, ta mora to nevtralizirati, in ko telo nima dovolj mineralov na razpolago (zopet zaradi nepravilne prehrane!), prične črpati zaloge mineralov, ki se nahajajo v kosteh. Rezultat tega je osteoporoza.

Kalcij v resnici ni najpomembnejši mineral za zdrave kosti. Jemanje kalcija ne pomeni izboljšave, prav nasprotno. Skandinavci in Američani so največji porabniki mleka na svetu in imajo
50-krat več osteoporoze kot prebivalci Južne Afrike ali Nove Gvineje, ki popijejo zelo malo mleka in pojedo zelo malo mesa. Preveč živalskih beljakovin (kalcija) telo močno zakisa.

Kosti pri osteoporozi

Osteoporoza: kaj se priporoča?

  • Jesti moramo surovo hrano, bogato z minerali, in jesti moramo hrano z veliko klorofila (magnezij). Priporoča se ječmenova trava, črni sezam in silicijev gel.
  • Vsak dan pojdite za 15–30 minut na sonce.
  • Ženske pred, med in po menopavzi naj se mažejo z naravno progesteronsko kremo (ženske, ki nehajo jemati estrogen, so kasneje mnogo bolj podvržene osteoporozi).
  • Veliko telesne aktivnosti.
  • Izogibati se je treba hrani, ki povzroča zakisanost.
  • Voda

Če vode ne pijete, potem je škoda denarja za vse ostalo. Še tako kakovostne snovi, ki jih opisujemo, ne bodo prispele tja, kamor so namenjene, če je telo dehidrirano. Ni je snovi, ki vam lahko obnovi hrustance, če je žejno telo iz njega oželo sklepno tekočino. Tudi kosti se ne bodo gradile in obnavljale, če kri ne bo dovolj redka, da pride v notranjost kosti in jim pripelje zalogo kakovostnih hranil.

Silicijev gel in rastline z visoko vsebnostjo silicija (npr. divji oves in koprive)

Silicij dobesedno pripelje kalcij v kosti. Ob tem omogoča tudi vezavo kolagena v kosteh, s čimer postajajo kosti bolj prožne. Silicijeva vloga je nepogrešljiva pri sklepnih hrustancih. Zahvaljujoč lastnosti, da veže nase 300-krat več vode kot tehta sam, omogoča silicij tvorbo strukturnih proteoglikanov – velikanskih molekul, ki omogočajo prožnost hrustanca. Najbolje ga je uživati v obliki koloidnega gela (npr. Silicea Balzam) ali v organskih oblikah, ki jih najdemo v ekološkem ovsu, čaju iz zelenega ovsa, čaju preslice itd.

Črni sezam

Črni sezam je presenetljiva zakladnica prepotrebnih snovi za zdravje naših kosti, krepitev energijskega potenciala in kot splošno krepčilo za telo. Ajurvedska in kitajska medicina ga zelo spoštujeta ter pogosto uporabljata za krepitev kosti, mišic, las in tkiv. Zlasti priporočljivo je redno jemanje 1–2 čajnih žličk semen črnega sezama v jesenskem in zimskem času.

Alge

Med algami izstopajo klamatske alge, ki imajo med vsemi algami največ vitamina K, vitamina E, folne kisline, pantotenske kisline in vitamina B12. Zanimivo je, da so njihovo delovanje na artroze preizkušali na artritičnih konjih in psih, ki so imeli velike težave z gibanjem. Pri tem ima najbolj pomembno vlogo fikocinanin, močna protivnetna snov, ki jo najdemo v klamatskih algah. Lastniki psov in konj, ki so jim dodajali klamatske alge, so že po enem mesecu opazili spremembe v igrivosti in gibanju živali. Spremembe po od dveh do treh mesecih pa so bile že precej bolj opazne.

Ječmenova trava

Ječmenova trava deluje pri osteoporozi in težavah s sklepi večplastno. Z razstrupljanjem in razkisanjem telesa posega v same vzroke, ki pripeljejo do tega, da telo črpa kalcij iz kosti, da bi apnilo zakisana tkiva in sklepe. Kot naravno sredstvo, ki deluje proti vnetjem, se je pokazala za zelo koristno pri različnih oblikah artroz. Kot najbolj dostopna zakladnica encimov pa pripomore, da zaužito hrano brezhibno prebavimo in tako povečamo izkoristek koristnih hranil.

Sok in gel aloe vere

- Oglas -

Tako kot druga omenjena super živila tudi aloe vera deluje večplastno. Ko gre za naš gibalni sistem, so v soku aloe vere zagotovo najbolj dragocene rudnine: germanij, kalcij, krom, železo, kalij, natrij, mangan, magnezij, baker, cink, fosfor itd. Poleg tega vsebuje aloe vera tudi celo vrsto vitaminov: E, beta karoten – pro A, C, B12, B1, B2, folno kislino.
V praksi se je izkazalo, da aloe vera odlično deluje v kombinaciji s pripravki, ki vsebujejo organske spojine kalcija. Npr. aloe vera + koprive ali aloe vera + črni sezam. Snovi v aloe veri namreč zelo pospešijo vsrkavanje kalcija.

Kakovostni viri vitamina D

Najbolj koristno »prehransko dopolnilo« je zagotovo sonček. Zato se mu pokažite čim bolj pogosto in ga zaužijte v majhnih odmerkih ter brez »petrokemijskih dodatkov na koži«. Nastavljanje soncu vas nič ne stane, zato si dovolj sonca privoščite še preden se razvije osteoporoza.
Od oktobra naprej, ko bo sončnih žarkov začelo zmanjkovati, pa si lahko pomagamo s kakovostnim oljem jeter polenovk, ki je največja zakladnica vitamina D3. Obliko D2 najdemo v manjši meri tudi v gobicah (npr. šitake). Pri izbiri prehranskih dopolnil pa se izognite umetno sintetiziranemu vitaminu D. Nekatere študije namreč nakazujejo, da umetno pridobljeni vitamin D blokira pravilno delovanje naravnega vitamina D3 v telesu. Številni raziskovalci so prišli do spoznanja, da je sintetični D2 v večjih dozah celo toksičen in ima povsem druge karakteristike kot D3.

Progesteron in kosti

Ker imajo hormoni zelo pomembno vlogo pri pravilni obnovi naših kosti in hrustancev, jih je treba redno uravnavati.
Progesteron ima pomembno vlogo pri izgradnji novih kosti. Najnovejše študije dokazujejo, kako zelo pozitivno deluje naravni progesteron v obliki kreme. S tem so ovrgli več deset let stare študije, zaradi katerih so ženske jemale estrogensko nadomestno hormonsko terapijo in zaradi nje trpele zaradi številnih stranskih učinkov estrogena (kopičenje kilogramov, miomi, nihanje razpoloženja, rak …)

Odkrili so, da ženske v povprečju, ko dosežejo menopavzo, že izgubijo 30 % svoje kostne mase. Torej osteoporoza ni stvar menopavze, pač pa se začne že mnogo prej in ne nastane zaradi pomanjkanja estrogena.

Prevlada estrogena prizadene več kot polovico žensk v vseh evropskih državah. To povzroča neravnovesje med “stimulirajočim hormonom” estrogenom in “pomirjujočim hormonom” progesteronom ter je vzrok številnih presnovnih motenj.

Dr. Lee poudarja, da “konvencionalno zdravljenje osteoporoze z estrogeni – z ali brez dodatnega kalcija in vitamina D – lahko le upočasni izgubo kostne mase, ne pomaga pa pri izgradnji novega tkiva. Njegova preiskava v uporabi progesteronske kreme (namesto uporabe sintetičnih tablet) dokazuje, da se je ob uporabi osteoporoza umirila, da sta se povečali kostno-mišična moč in mobilnost. Po mnogih letih raziskovanja naravne progesteronske kreme je dr. Lee pri svojih pacientih opazil postopno povečanje mineralne gostote kosti in dokončno klinično izboljšanje, vključno s preprečevanji zlomov. Sklenil je, da klinične raziskave dokazujejo, da naravne progesteronske kreme zelo dobro delujejo na preprečevanje in širjenje osteoporoze na povsem varen in enostaven način.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×