0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKlamatske alge nadomestijo izgubljena hranila

Klamatske alge nadomestijo izgubljena hranila

MORDA VAS ZANIMA

Klamatske alge iz Gornjega Klamatskega jezera so popolnoma naravne in izredno kakovostne. Svetovna zdravstvena organizacija je alge priporočila kot vsakodnevni dodatek hrani, saj nadoknadijo tisto, kar današnjemu načinu prehrane primanjkuje, in tako pripomorejo k dobremu zdravju.
Njihovo blagodejno delovanje so poznali že Indijanci. V zadnjih nekaj letih se uživanje teh klamatske alge zaradi njihovega izjemnega učinkovanja izredno povečuje, v Evropi predvsem s posredovanjem angleških kraljevih homeopatov, ki so poskrbeli tudi za optimalni postopek sušenja in najvišje standarde proizvodov.

- Oglas -

Izvor klamatske alge

Alge AFA, z latinskim imenom Afanizomenon flos-aquae, so mikroskopsko majhne sladkovodne modrozelene alge. So popolnoma divje alge, ki rastejo v izjemnih razmerah Gornjega Klamatskega jezera (država Oregon v ZDA). Gre za visokogorsko jezero, veliko 220 km2, obkroženo z gorami vulkanskega izvora. Jezero je izredno čisto in bogato z minerali, ki jih v jezero prinaša 17 rek in potokov, pa tudi termalni vrelci. V bližini je gora Shasta, ki je eden od Zemljinih energetskih centrov. Klamatske alge pobirajo samo ob jasnem sončnem vremenu, ker je takrat metabolizem na višku in njihova sestava najboljša.

Pomembne sestavine klamatskih alg

Zaradi okolja, v katerem rastejo, vsebujejo klamatske alge široko paleto organsko vezanih (keliranih) mineralov in mikroelementov, ki so v tej obliki človeškemu telesu bolj dostopni. Trenutno so klamatske alge najbogatejši znan vir organsko vezanega železa.

Druga izjemna lastnost klamatskih alg je njihova vsebnost esencialnih aminokislin (gre za tiste, ki jih človeški organizem ne more sam sintetizirati) in je praktično identična potrebam človeškega organizma. Aminokisline so sestavni deli beljakovin, osnovnih gradnikov našega telesa. Skupaj z mikroelementi so klamatske alge sestavni deli mnogih encimov, potrebnih za presnovo. Razmerje aminokislin je pomembno zato, ker se lahko v telesu izkoristijo le v določenem medsebojnem razmerju do najmanj zastopane aminokisline.

- Oglas -

Zelo pomembno je delovanje alg AFA na sistem PNEI (psiho-nevro-endokrino-imunološki sistem), saj krepijo in uravnavajo njegovo delovanje. Delujejo na encimske prenašalce živčnih impulzov. S tem preprečujejo depresijo, izboljšajo koncentracijo, jasnost mišljenja in vzdržljivost pri intelektualnem delu. Prav tako klamatske alge pripomorejo k umetniškemu ustvarjanju in boljši intuiciji. Blagodejno delujejo pri vseh vrstah nevroloških obolenj npr. depresijah, nevrozah, psihozah, mentalni zaostalosti, epilepsiji, multipli sklerozi in drugih. Klamatske alge so trenutno edini znani naravni vir nevropeptidov, snovi, ki so potrebne za pravilno delovanje živčnega sistema.

Klamatske alge imajo številne pozitivne učinke

Klamatske alge uravnavajo tudi delovanje epifize, hipofize in hipotalamusa. Epifiza in hipofiza sta žlezi z notranjim izločanjem. Epifiza naj bi bila povezana z našo biološko uro in t.i. »tretjim očesom«. Hipofiza je »dirigent« v hormonskem »orkestru« telesa. Hipotalamus je na bazi možganov in je povezan z našim nezavednim. Vsi trije so po nekaterih hipotezah povezani z intuicijo, telepatijo, holističnim zaznavanjem, verjetno pa tudi z višjimi sposobnostmi človeške psihe.

Klamatske alge imajo za razliko od rastlin celično steno iz glikogenu podobne snovi, ki jo človeški organizem lahko razgradi in izkoristi do 97% , zato je tudi vsebina alg lahko dostopna.

Še ena pomembna sestavina alg AFA so vitamini, ki so v za človeka zelo dobrem medsebojnem razmerju. Še posebno bogate so z vitaminom B12, ki je med njimi najpomembnejši za hematopoezo – nastajanje krvi. Nekateri jih imenujejo kar »zelena kri planeta«. Vsebujejo ga sedemkrat več kot surova jetra. Že 1 sam gram alg vsebuje dvojno dnevno dozo.

- Oglas -

Pomembne sestavine so tudi pigmenti, predvsem klorofil, ki sodeluje pri hematopoezi in je odličen biostimulator. Iz drugega pomembnega pigmenta beta-karotena se v človeškem organizmu sintetizira vitamin A, ki je med drugim antioksidant in imunostimulator ter tako povečuje odpornost organizma proti okužbam in zmanjšuje pogostost rakavih obolenj.

Fiziološko aktivne snovi, med katerimi so na primer ostali pigmenti, encimi in antioksidanti, ščitijo pred radioaktivnostjo in rakom. Kot zanimivost omenimo podatek, da se je černobilskih otrocih, ki so uživali klamatske alge, radioaktivnost zmanjševala še enkrat hitreje kot pri ostalih.

Glavne prednosti uživanja alg AFA:

  1. Krepijo sistem PNEI. Na imunski sistem delujejo tako, da aktivirajo limfocite in večajo njihovo sposobnost, da gredo iz krvnih žil ter iščejo mikrobe in tumorske celice, skrajšujejo okrevanje in pospešujejo celjenje ran.
  2. Krepijo srce in krvožilni sistem, uravnavajo telesno težo in izboljšujejo razmerje med koristnim in škodljivim holesterolom.
  3. Izboljšujejo delovanje prebavil in samo prebavo. Krepijo koristno mikrofloro in z lastnimi encimi sodelujejo pri prebavi.
  4. Izboljšajo razstrupljanje telesa, izločanje odpadnih snovi in radioaktivnosti. Čistijo kri, jetra in pomagajo pri regeneraciji poškodovanih ledvic.
  5. Zmanjšujejo možnost rakavih obolenj. Delujejo s pomočjo antioksidantov, z boljšim delovanjem presnove zaradi encimov in s krepitvijo imunskega sistema.
  6. Ščitijo pred boleznimi in pospešujejo zdravljenje. Preprečujejo t.i. »celično lakoto«, to je pomanjkanje bistvenih hranil kljub zadostni ali celo preveliki kalorični vrednosti hrane in vodi vse do kroničnih obolenj in staranja.
  7. Ker krepijo zdravje, pripomorejo k lepoti ter fizični in psihični kondiciji in premagovanju stresa.

Kako uživamo klamatske alge

Povprečne potrebe za odraslega človeka so 1 gram alg dnevno, v posebnih razmerah kot so veliki napori, hitra rast, nosečnost in bolezen, pa se jih lahko uživa v nekajkrat večjih količinah brez nevarnosti pretiravanja. Nepotrebne snovi bo organizem sam izločil. Ker so AFA alge sladkovodne, tudi ni nevarnosti zaužitja prevelikih količin joda, kar je še posebno pomembno za osebe z motnjami v delovanju ščitnice. Klamatske alge rastejo v alkalnem okolju (večina naše hrane pa je kisla) in zato uravnavajo kislinsko – bazično ravnotežje v organizmu. Priporočajo jih za vsa življenjska obdobja.

Opozorila

Začetek uživanja AFA alg je pomembna sprememba naše prehrane, zato je priporočljivo, da je ta prehod postopen. Z uživanjem alg se organizem začne pospešeno razstrupljati, kar lahko pri nekaterih ljudeh povzroči kratkotrajne prehodne nevšečnosti (blage prebavne motnje, izpuščaji…). V komplementarni medicini to poznamo kot t.i. “čistilna kriza” in je pozitiven znak. Za lažji prehod na uživanje alg so v podjetju AquaSource, ki ima sedež v Veliki Britaniji, osnovali pa so ga homeopati, razvili komplet “Postopni začetek” (”The Start Easy Program”), ki vsebuje prebavne encime, probiotske bakterije Lactobacillus bifidus in Lactobacillus acidophilus ter alge. Zelo pomembno je, da ves čas uživanja alg pijemo dovolj vode, to je ca. 2,5 l dnevno!

.

NAJNOVEJŠE