Šetraj – začimba sreče in afrodiziak

  Šetraj je začimba in zdravilo, ki krepi spolno moč, zdravi črevesne bolezni in težave, je naravni antiseptik in odličen dodatek solatam.

  Šetraj Saturea Hortensis

  Šetraj (Saturea hortensis) je enoletna začimba mogočnega vonja, ki se v vrtu, ko jo enkrat posadimo, vsako leto znova zaseje kar sama. Rastlina se razrase v grmiček, ki sega nekje do 30 cm v višino. V juliju razpre drobne rožnato vijolične barve cvetove, potrebuje pa zelo malo pozornosti, saj ga niti zalivati ni potrebno. Največ zdravilnih učinkovin, arome in dobrega okusa ima tik pred glavnim cvetenjem, zato šetraj za shranjevanje nabiramo v tem obdobju. Nabranega povežemo z vrvico in obešenega sušimo na zraku in v senci. Hranimo ga v dobro zaprtih steklenih kozarcih, v temnem prostoru.

  Uporaba šeraja

  Šetraj dodajamo solatam, kot so paradižnikova, fižolova, krompirjeva, pa tudi različnim enolončnicam, stročnicam, gobovim jedem, ribam, perutnini …

  Uporaba šetraja v obliki čaja, obloge, kopeli in tinkture

  • pomaga pri želodčnih in črevesnih krčih, pri jetrnih in žolčnih boleznih ter pri sladkorni bolezni
  • zdravi drisko
  • omili napenjanje in uravnava slabo prebavo
  • odpravlja črevesne zajedalce
  • deluje kot antiseptik
  • krepi spolno moč (afrodiziak).

  Vrtni šetraj (S. hortensis) je enoletnica, ki zraste 45 cm visoko in ima ozke temno zelene liste, rožnate cvetove ter diši po materini dušici in dobri misli. Kraški šetraj (S. montana) je podgrm in trajnica s temno zelenimi ozkimi listi in belimi cvetovi. Plazeči šetraj (S. montana subsp. montana var. prostrata) je napol plazeča se rastlina, ki je zelo okrasna in podobna belemu vresju, ko cveti.

  Limonin ali afriški šetraj (S. biflora sin. Micromeria biflora) je odlična kulinarična trajnica s plazečimi se vejicami, privlačni¬mi slezenastimi cvetovi in svetlo zelenimi tenkimi listi, ki močno dišijo po limoni in dobri misli.
  Kretski šetraj ali za’atar rumi ali šetraj z listi materine dušice ali rožnati šetraj (S. thymbra) je nizke rasti in togo razvejana trajnica z vretenci majhnih sivkastih listov, ki močno dišijo po dobri misli in materini dušici. Yerba buena (S. douglasii) je trajnica s plazečimi vejicami in dišečimi okroglimi listi. Jamajški metin grm (S. viminea) močno diši po meti in ima majhno ovalno bleščeče živo zeleno listje.

  PREBERITE TUDI:  Čremsa: dišeči grm, ki ga obožujejo čebele

  Šetraj v kuhinji

  Vrtni in kraški šetraj imata podoben vonj. Lepo dišita z nadihom po materini dušici in imata oster nevsakdanji okus, čeprav je okus vrtnega šetraja močnejši. Okus zelišča je boljši, preden zacveti. Ko šetraj posušite, ohrani vonj; v tej obliki ga raje uporabljajo pri kuhi.

  Šetraj gre dobro k leči in grahu, juham, ki se počasi kuhajo, enolončnicam, mesnim štrucam in jajčnim jedem. Uporabljajte ga tudi v premazih za

  občutljivo meso, npr. za teletino in ribe. Dodajajte ga omakam, paštetam in doma narejenim klobasam. Je tudi eno od glavnih zelišč v mešanici provansalskih zelišč (fr. herbes de Provence; glejte spodnji okvir). Vrtni šetraj uporabljajte tudi v marinadah. V hrvaški kuhinji s šetrajem, ki diši po limoni, začinjajo ribe in morske sadeže.

  Vir: Velika knjiga o zeliščih, Založba Mladinska knjiga

  Povejte svoje mnenje - kometirajte