Zdravilne rastlineGozdni repinec - zelenjava in zdravilna rastlina

Gozdni repinec – zelenjava in zdravilna rastlina

MORDA VAS ZANIMA

Gozdni repinec (Arctium lappa Asteraceae) ponovno postaja priljubljen kot zelenjava, pa tudi kot tradicionalna zdravilna rastlina. Na severni polobli ga imajo za plevel, ki dobro raste na grobih tleh in sončnih legah.

- Oglas -

Gozdni repinec
Druga pogosta imena: kencelj, klošč, navadni repinec, prpetek
Uporabni deli: listi, korenine, semena

Vrtnarjenje

Gozdni repinec je dvoletnica, ki dobro raste. Precej grenko nežno listje spomladanske rasti uporabljajo kot zeleno zelenjavo. Listi so veliki in ovalni; številni vijolični osatu podobni cvetovi so precej vpadljivi zaradi popolne simetrije. Repinec lahko zraste do 2,4 m visoko.

Različice: Nekatere različice s posebnimi imeni gojijo kot zelenjavo zaradi vitke, hrustljave in žilnate glavne korenine, ki lahko zraste v dolžino tudi do 1,3 m. Med temi nastopata dve japonski različici – ‘Takinogawa Long’ in ‘Watanabe Early’. Obe imata okus med pastinakom in jeruzalemsko artičoko. Mali repinec (Arctium minus) je zelo grenka plevelasta vrsta, ki jo je mogoče najti po vsej Severni Ameriki.

Lega: Gozdni repinec zahteva via2no prst z veliko humusa in polno sonce, eeprav prenaa tudi nekaj sence. Je popolnoma odporen za mraz, vendar pozimi umre.

- Oglas -

Razmnoževanje: Gozdni repinec razmnožujte s semeni spomladi ali pozno jeseni. Čeprav seme po navadi zlahka kali, ga čez noč namočite v toplo vodo, preden ga posejete. Nato ga potisnite v zemljo in ga lahno prekrijte z njo. Tanke sadike sadite okoli 15 cm narazen. Ce želite visokokakovostne dolge korenine, zemljo prekopljite do globine 60 cm in ji – preden posejete semena – primešajte nekaj dobro zgnitega komposta.

Vzdrževanje: Zemljo morate ohranjati vlažno in jo redno pleti, zlasti tedaj, ko so rastline mlade. Odstranjujte cvetove in bodice, da spodbudite rast.

Škodljivci in bolezni: Repinec le redko ogrožajo škodljivci in bolezni.

Žetev in shranjevanje: Za kuho spomladi zbirajte mlade poganjke in liste. Korenine izkopljite jeseni, kašnih 100 dni po posaditvi, ko so vsaj 30 cm dolge. Za zdravilne namene posušite sivkasto rjave korenine, ki so v notranjosti bele.

Zeliščno zdravilo

Arctium lappa. Uporabni deli: korenine. V zahodni zeliščni medicini korenine repinca uporabljajo kot zdravilo za prebavne motnje in čiščenje krvi. Ima namreč blag razstrupljevalni učinek na telo in spodbuja kanale, ki odvajajo odvečne snovi, kot so limfni, prebavni in sečni sistemi. Pogosto ga predpisujejo pri kroničnih vnetjih kože in bolečih stanjih sklepov, za katere tradicionalni zeliščarji mislijo, da jih povzroča nabiranje nezaželenih strupov v telesu. Ko korenine gozdnega repinca uporabljamo dalj časa, so zelo učinkovite pri zdravljenju težav s suho luskasto kožo, kot so izpščaji in psoriaza, pa tudi revmatičnih stanj v sklepih.

O varni in pravilni rabi gozdnega repinca se posvetujte z zdravstvenim strokovnjakom. Zelišča ne uporabljajte, se ste noseči ali dojite.

Kuhanje

Gozdni repinec ni pomembna užitna rastlina, čeprav kultivirano japonsko obliko, gobo, uporabljajo kot zelenjavo in tudi za vlaganje v kis ter pripravo začimb na osnovi misa. Tudi v Koreji ga uživajo kot zelenjavo. Ostrgajte stebla mladih listov in jih skuhajte, kot bi skuhali zeleno. Korenino lahko uporabite surovo za zelenjavno solato ali pa jo popražite podobno kot korenje.

- Oglas -

Vir: Velika knjiga o zeliščih, foto: Wikipedia

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×