0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineMačja meta - zakaj jo mačke tako obožujejo?

Mačja meta – zakaj jo mačke tako obožujejo?

MORDA VAS ZANIMA

Veliko mačk, ki naletijo na mačjo meto, to žametasto trajnico z nenavadnim vonjem, se odzove tako, da se povaljajo v njej, kot da se ne morejo upreti njenemu vonju. Mačjo meto uporabljamo pri majhnih otrocih za blažitev vročine, krčev in bolečin zaradi rasti zob.

- Oglas -

Navadna mačja meta je trajnica, ki ne živi dolgo. Doma je v Evropi in je podobna sorodnici meti. Ima mehke, dlakave, aromatične sivo zelene liste in majhne kljunaste cvetove. Kemijske sestavine, ki povzročajo presenetljive odzive mačk so nepetalaktoni. Vse mačke se na rastlino ne ozivajo enako; mlade in starejše mačke se zanjo skoraj ne zmenijo. Obstaja okoli 250 vrst mačje mete, med katerimi številne vsebujejo nepetalaktone, ki privlačijo mačke.

Mačjo meto je kosristno imeti tudi v stanovanju kot lončnico, saj odganja komarje in ščurke.

Mačja meta

- Oglas -

Mačja meta na vrtu

Mačja meta potrebuje zemljo, ki dobro odvaja vodo in sončno lego. Če je mogoče, mačjo meto gojite iz semen, zlahka pa jo razmnožite tudi s podtaknjenci in delitvijo korenine spomladi. Mlade rastline, ki ste jih presadili, prekrijte s kovinsko mrežo, da jih zavarujete pred mačkami. Poleti mačja meta hitro raste in se oblikuje v precej velike in ohlapne grme, zato jih je potrebno podpreti z oporniki. Redno jih zalivajte.

Nepetalaktoni, ki jih mačja meta vsebuje učinkovito odganjajo škodljivce, zato največje težave lahko povzroča listna pegavost, zaradi katere zreli listi porumenijo.

Ko grm dovolj zraste, mačjo meto lahko nabirate ob katerem koli času, potem ko se posuši rosa na njih. Povežite jo v majhne šopke obesite v dobro zračen prostor. Ko so listi popolnoma suhi, jih pretrgajte in shranite v zrakotesno posodo.

Zeliščna raba mačje mete

V zeliščarstvu se uporablja vrsta mačje mete nepeta cataria. Uporabni deli so listi in cvetovi. Mačja meta je odlično zdravilo za otroke, ki pomaga pri vročinskih stanjih. Ker preprečuje krče, pomaga tudi pri krčih in vetrovih. Je tudi blago pomirjevalo, ki lahko zmanjša občutljivost za bolečine, ko rastejo zobje in ublaži razdražljivost.

Mačjo meto lahko uporabljamo tudi za zdravljenje simptomov prehlada, gripe in prebavnih motenj, predvsem napenjanja, slabosti in krčev pri odraslih. Učinkovita je predvsem takrat, ko zdravstvene težave spremlja tudi stres.

- Oglas -

O varni uporabi mačje mete v zdravilstvu se posvetujte z zdravstvenim strokovnjakom. Nosečnice in doječe matere naj mačje mete ne uporabljajo.

Mačja meta

Igrača za mačke iz mačje mete

Potrebujete:

  • tanek karton
  • mehak svinčnik
  • dva kosa blaga dimenzije 12 cm x 16 cm
  • pribor za šivanje
  • posušeno navadno mačjo meto
  • zvonček
  1. Na tanek karton začrtajte obris ribe in izrežite vzorec. Pravokotnika iz blaga staknite s pravo stranjo. Obris ribe prerišite na notrajo stran obeh pravokotnikov in ne pozabite pustiti 6 mm roba za šiv.
  2. Oba konca blaga seđijte skupaj in pustite manjšo odprtino za obračanje. Obrežite šiv, zarežite zavoje in ribo obrnite na pravo stran, nato pa jo napolnite s posušeno mačjo meto, na glavo pa prišijte še zvonček.

Vir: Velika knjiga o zeliščih

.

NAJNOVEJŠE