0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako zmanjšati uporabo plastike v vsakdanjem življenju?

Kako zmanjšati uporabo plastike v vsakdanjem življenju?

MORDA VAS ZANIMA

Plastika nas spremlja na vsakem koraku, zato menimo, da bi jo bilo izredno težko nadomestiti v vsakdanjem življenju. Vendar že manjše spremembe lahko močno zmanjšajo uporabo plastike, če pa neredimo izračun na letni ravni, smo lahko prepričani, da smo naredili veliko za okolje.

Plastične vrečkePo nakupih z vrečko

- Oglas -

Ena najbolj preprostih pa tudi najbolj učinkovitih sprememb, ki vas poleg tega ne bo veliko stala, je, da se po nakupih odpravite s cekarjem ali vrečko iz blaga. Agencija za zaščito okolja v ZDA je izračunala, da v razvitem svetu letno porabimo do 1000 milijard plastičnih vrečk. Od tega jih recikliramo manj kot 1 odstotek. Nesmiselno, sploh glede na to, da obstaja alternativa. Na trgu je na voljo ogromno cekarjev in vrečk iz blaga v številnih ljubkih barvah in oblikah, zato je odločitev za menjavo tudi modno podkrepljena. V primeru, da ste nagnjeni k temu, da cekar v ključnem trenutku pozabite doma ali se pogosto odločate za nenapovedane obiske trgovin, shranite katero od malih zložljivih vrečk v ročno torbico. Narava vam bo hvaležna!

Izbirajte eko embalaže

Kupujte izdelke v embalažah iz razgradljivih materialov. Namesto pijač v plastenkah raje posezite po tistih, ki so shranjene v steklenicah. Hranite pri sebi steklenico za vodo ali drugo pijačo. Tako vam ne bo treba uporabljati ponujenih plastičnih lončkov. Izogibajte se nakupom pijač za ‘po poti’, saj večino prodajajo v neekoloških plastičnih lončkih. Nosite s seboj svojo skodelico ali uporabite keramično, ki se jo da ponovno uporabiti.

Kupujte na tržnici

Nakup sadja ali zelenjave na trgu ni koristen le za vaše zdravje, pač pa tudi za zdravje planeta. Pakirano sadje in zelenjava, ki ju dobite v trgovinah, je namreč ovito s plastiko. Pri nakupu na tržnici prosite, naj vam nakupljeno shranijo v papirnato vrečko. Na tržnici kupujte tudi jajca. Ob nakupu prinesite svojo škatlico za hrambo ali pa kupite jajca v ponovno uporabnih papirnatih embalažah. Poleg tega boste z nakupovanjem na tržnici podprli tudi slovensko domačo pridelavo in naše kmetovalce.

Premišljeno v supermarketu

Bodite pozorni na to, v kakšni embalaži so zapakirani izdelki, ki jih nakupujete. Izogibajte se vseh, ki so pakirani v plastiko. Kupujte kruh v pekarni ali ga pecite sami, pakiranemu pa se odrecite. Ne kupujte čistil, ki so pakirana v plastični embalaži. Detergente za pranje perila kupujte pakirane v kartonastih škatlah, torej trdne in ne tekoče. Kupujte v delikatesi. Sire in salame naj vam zapakirajo v škatle, ki ste jih prinesli s seboj, ali pa prosite, naj vam jih zavijejo le v papir, brez dodane plasti plastike. Enako velja za meso. Ne kupujte že pripravljenih, v plastiko zavitih kosov. Ne kupujte jogurta, ampak si ga pripravljajte sami.

Pijte vodo iz pipe

- Oglas -

V Sloveniji imamo srečo, da nam v večini primerov iz pipe teče čista pitna voda. Kjer je voda pitna in dovolj kvalitetna, ni nobene potrebe po nakupih vode v plastenkah. Ko kupite vodo, pravzaprav kupite predvsem plastično embalažo, ki onesnažuje planet. Za izdelavo ene same plastenke ustekleničene vode proizvajalci porabijo približno 10 litrov vode. Seveda pa lahko vodo kupite tudi v steklenicah.

Ukrepi v kopalnici

Namesto gela za tuširanje, pakiranega v plastično steklenico, uporabljajte milo v kosih. Nekatere vrste mila v kosih so primerne tudi za pomivanje posode. Namesto dezodorantov, inperspirantov uporabljajte parfume, ki so shranjeni v steklenih steklenicah. Osvežilec prostora nadomestite z dišečo svečko, eteričnim oljem ali dišečo paličico.

Uredite smeti

Plastične smeti hranite ločeno, v posebni vreči za smeti. Tako boste imeli med drugim tudi pregled nad tem, koliko plastike porabi vaše gospodinjstvo. Presenečeni boste, koliko se je zares nabere tudi, če pazite. Za manjše nabore smeti, uporabljajte papirnate vrečke, namesto plastičnih. Če le zmorete, si privoščite razgradljive vrečke za smeti. Kupujte toaletni papir, ki je ovit v papir, ne v plastiko.

Eko kuhinja

Čistila v plastičnih embalažah nadomestite z eko čistili iz kisa in sode, ki jih naredite sami. Plastično folijo za hranjenje izdelkov nadomestite z aluminijasto, lahko pa uporabite tudi povoščen papir. Namesto plastičnih vžigalnikov uporabite vžigalice. Namesto papirnatih brisač in serviet uporabite brisače in serviete iz blaga. Na ta način boste zmanjšali količino smeti in s tem količino plastičnih vreč, ki jih potrebujete zanje.

Pripomočki za otroke

Uporabljajte stekleničke za otroke, narejene iz naravnih materialov. Otroku kupujte igračke iz blaga, lesa in drugih naravnih materialov. Kupujte plenice iz blaga. Za otroške zabave ne kupujte plastičnih krožnikov in jedilnega pribora – uporabite raje papirnate krožnike in navaden pribor.

Tehnični izdelki

Ne kupujte zgoščenk, raje si omislite nakup glasbe in filmov preko spleta. Uporabljajte baterije, ki se jih da ponovno napolniti. Telefon kupite pri ponudnikih, ki menjajo staro za novo. Enako velja za druge tehnične aparate.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×