0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineKoper - zdravilo za nespečnost in prebavo

Koper – zdravilo za nespečnost in prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Koper (Anethum graveolens Apiaceae) je tradicionalno idealno zdravilo za kolcanje, nespečnost ali slabo prebavo. Njegovo angleško ime ‘dill’ izvira iz stare norveščine, v kateri je beseda ‘dylla’ pomenila blažiti ali uspavati. Zaradi rahlega okusa po kumini koper že dolgo uporabijajo tudi v indijski kuhinji in medicini.

- Oglas -

Druga pogosta imena za koper: dilj, koprc, sladki janež, smodil, smrdilj
Uporabni deli: listi, semena

Koper - koperc

Vrtnarjenje

Koper je enoletnica s pernatim aromatičnim modro zelenim listjem in privlačnimi sestavljenimi kobuli ploščatih rumenih cvetov, ki jim sledijo majhna eliptična ploščata semena.

Različice

Med različicami, ki so primerne za gojenje na vrtu, ker pozno ovenijo, nastopajo ‘Hercules’, ‘Tetra Leaf in ‘Dukat’, ki imajo močan okus. Med pritlikavimi različicami, ki so primerne za gojenje v lončkih, nastopata ‘Fernleaf’ in ‘Bouquet’. Če koper sadite zaradi semen, potem je ‘Long Island Mammoth’ dobra večnamenska različica iz zeliščne dediščine.

- Oglas -

Lega

Koper zahteva polno sonce in zemljo, ki dobro odvaja vodo.

Razmnoževanje

Spomladi po zadnji zmrzali posejte semena neposredno v zemljo in jih rahlo prekrijte z njo. Dokler ne skalijo, jih ohranjajte vlažna. Lahko pa iz lončkov skupaj z nekaj prsti presadite tudi sadike. V predelih brez zmrzali jih lahko posadite tudi pozno jeseni.

Vzdrževanje

Nekatere visoke vrste kopra morate podpreti z oporniki. Rastline posadite v razmikih po 45 cm.

Škodijivci in bolezni

Koper nima pomembnejših Škodijivcev ali bolezni.

- Oglas -

Žetev in shranjevanje

Liste nabirajte, ko jih potrebujete. Razporedite jih na papir, nato pa posušite na soncu ali v mikrovalovni pečici, da ohranijo barvo in vonj. Shranite jih v zrakotesno posodo na hladnem in suhem mestu. Sveže liste hranite dobro zaprte v hladilniku ali pa jih drobno nasekljajte, stresite v pladenj za ledene kocke, prelijte z vodo in zamrznite. Semena naberite, potem ko se glavice na rastlini posušijo.

koper ali koprc

Koper kot zeliščno zdravilo

Za zeliščno rabo se uporablja anethum graveoieris. Uporabni deli so posušeni zreli sadeži (semena). Eterično olje, ki pa vsebuje koper, je najpomembneša sestavina pri pripravi koprove vode, priljubljenega zdravila za vetrove in črevesne krče pri dojenčkih in otrocih. Koprova semena so pogosto uporabljali tudi za pospeševanje izločanja mleka pri doječih materah. Pri takšni uporabi zadostujejo že kulinarične količine koprovih semen, da zdravilne lastnosti zelišča preidejo tudi na otroka.

Koprova semena lahko uporabljamo tudi pri odraslih za gastrointestinalna stanja, pri katerih nastopajo vetrovi, napenjanje in krči, saj učinkujejo proti krčem. Seveda pa moramo upoštevati navodila za varno in učinkovito zdravilno rabo kopra in se kot pri vseh zdravstvenih težavah najprej posvetovati s svojim zdravnikom. Nosečnice in doječe matere naj kopra ne uporabljajo v večjih količinan, kot so navedene v kuharskih receptih, razen pod strokovnim nadzorom.

Koper v kuhinji

Sveži listi po okusu spominjajo na peteršilj in janež, zato dobro dopolnjujejo mehke sire, bele omake, jajčne jedi, morske sadeže in perutnino, solate, juhe in zelenjavne jedi, zlasti krompir. Koper je slaven po skandinavski jedi gravlax, za katero lososa prekadijo s soljo in koprom. Svež koper dodajajte vročim jedem, tik preden jih postrežete, ker kuhanje zmanjšuje njegov okus.

Koprova semena uporabljajo kot začimbo v tekočinah za vlaganje, kruhu (zlasti rženem) in komercialnih začimbah za meso.

Vir: Velika knjiga o zeliščih

.

NAJNOVEJŠE