0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNapihnjenost: Kaj nam pove napihovanje v trebuhu?

Napihnjenost: Kaj nam pove napihovanje v trebuhu?

MORDA VAS ZANIMA

Napihnjenost je v sodobnem svetu nekaj tako običajnega, da postaja že normalnost. Velika večina se nas s to neprijetnostjo srečuje ali pa se je srečala vsaj nekajkrat v življenju. Kar ni nič posebnega, glede na to, da se morda slabo prehranjujemo, smo pod stresom, moramo redno uživati zdravila, smo izpostavljeni različnim onesnaževalcem in tako dalje. Napihovanje v trebuhu je neprijetno, včasih pa ti zoprni plini človeka celo spravljajo v zadrego. Zato je smiselno težavo pogledati malce bliže.

- Oglas -

Kaj je napihnjenost?

Najprej razjasnimo osnovo – napihnjenost ne pomeni, da v trebuhu nosimo dodatno maščobo ali pa da tam zastaja tekočina. Gre za prekomerno nastajanje plinov v našem črevesju. No, marsikdo je s svojim nosom to ugotovil že sam!

Kaj nam torej pove napihovanje v trebuhu? Ali to pomeni, da imamo kakšne resne težave z zdravjem? Na srečo v velikih primerih ni to nič takega, zaradi česar bi nas moralo skrbeti, in težavo lahko rešimo že z nekaj preprostimi spremembami v svoji prehrani. Ni pa vedno tako.

Več stvari lahko vpliva na zdravje našega črevesja. Med drugim sposobnost, da pravilno prebavimo hrano in zmožnost telesa, da izloča odpadne snovi. Lahko pa do napihnjenosti pride zaradi prevelikega stresa, premalo spanja in tako dalje.

- Oglas -

Kakšni so vzroki za napihnjenost?

Pri nekaterih posameznikih je lahko vzrok plinov v črevesju:

 • nepravilno uživanje beljakovin (kar lahko povzroča, da nekatera hrana v prebavilih fermentira);
 • nesposobnost popolne razgradnje ogljikovih hidratov in sladkorja (vzrok je lahko pomanjkanje prebavnih encimov, ki so potrebni za popolno prebavo ogljikovih hidratov);
 • neravnovesje črevesnih bakterij;

V našem črevesju je zares nepredstavljivo veliko bakterij, tako zdravih kot nezdravih. Če se tiste manj dobre prekomerno razmnožijo, lahko pride do prekomernega kopičenja plinov in napihovanja v trebuhu.

Napihovanje v trebuhu pa je včasih lahko kazalnik resnejših težav. To je na primer eden izmed najpogostejših simptomov prekomernega razrasta kandide. Lahko pa je povezano tudi z alergijami, hormonskim neravnovesjem, nepravilnim delovanjem ščitnice, vnetjem v črevesju in tako dalje.

Še drugi potencialni vzroki napihnjenosti pa so:

 • sindrom razdražljivega črevesja (še posebej pri tistih, ki so zaprti),
 • Chronova bolezen in ulcerativni kolitis,
 • zadrževanje tekočine,
 • dehidracija,
 • zaprtje,
 • prehranske intolerance in alergije,
 • infekcija v črevesju,
 • hormonske spremembe,
 • nekateri tipi raka,
 • SIBO.
Kakšni so vzroki za napihnjenost

Pa si zadevo poglejmo pobliže:

1. Bolezni prebavil

Večina ljudi, ki trpi za resnimi boleznimi prebavil, kot so ulcerativni kolitis, Chronova bolezen, celiakija, sindrom razdražljivega črevesja in podobno, imajo težave z napihovanjem, plini itd. Nekatere raziskave poročajo, da 23 do 96 odstotkov ljudi s sindromom razdraženega črevesja trpi zaradi napihnjenosti v trebuhu. Pri posameznikih z dispepsijo je to 50 odstotkov, pri kronični zaprtosti pa 56 odstotkov.

- Oglas -

2. Zadrževanje tekočine

Zadrževanje tekočine v trebuhu je lahko kazalnik resnejše zdravstvene težave (npr. infekcija v trebuhu, bolezen jeter, redko celo rak). Pri tem moramo biti pozorni na morebitne druge znake (npr. rumenkasta koža, bolečine v trebuhu, nenadna izguba telesne teže, slabost, bruhanje itd.).

3. Dehidracija

Neredko se zgodi, da postanemo napihnjeni po tem, ko uživamo precej slano hrano ali pa pijemo alkohol. Morda se zdi nelogično, ampak bolj ko smo hidrirani (se pravi, da zaužijemo dovolj tekočine), manj je možnosti, da bi prišlo do napihnjenosti v trebuhu. Dehidracija in neravnovesje elektrolitov po drugi strani lahko zavirata prebavo in privedeta do precejšnjih neprijetnosti v črevesju.

4. Zaprtje

To je večkrat najočitnejši vzrok napihnjenosti v trebuhu. Zastajanje blata v črevesju lahko privede do občutka trdega trebuha, bolečin, neprijetnosti in plinov. Najpogostejši vzroki zaprtja so nezadostno uživanje vlaknin, uživanje premalo tekočine, sedeč način življenja in izogibanje fizični aktivnosti, stres.

5. Prehranske intolerance in alergije

To dvoje je zelo pogost razlog za pline in napenjanje v trebuhu. Hrana, ki najpogosteje povzroča tovrstne težave, je naslednja: mlečni izdelki, živila, ki vsebujejo gluten, sladkarije, določeni drugi ogljikovi hidrati itd. Dokaj preprost način, da ugotovite, kaj vam povzroča težave, je postopno ukinjanje najbolj tveganih živil iz svoje prehrane in seveda ob tem opazovanje svojega telesa in počutja.

6. SIBO

SIBO je angleška kratica, ki označuje težavo s prekomernim razmnoževanjem bakterij v tankem črevesju. Ta težave se lahko pojavi po jemanju antibiotikov, zaradi slabe prebave, vnetja itd.

7. Infekcija

Do napihnjenosti in zatekanja lahko pride tudi zaradi infekcije v trebuhu. Tu gre za zelo resno težavo, ki jo običajno tudi hitro prepoznamo in zmoremo ločiti od običajnejše napihnjenosti. Navadno se ob tem pojavlja tudi vročina.

8. Hormonske spremembe

Znano je, da PMS lahko povzroča napenjanje in napihovanje v trebuhu. Neredko gre z roko v roki z zastajanjem vode v telesu in zaprtostjo.

Prebavni trakt

Kako si lahko sami pomagamo pri napihnjenosti

Po vsej verjetnosti bo pri napihnjenosti v trebuhu najbolj pomagalo to, da spremenimo prehrano. Hrana, ki jo uživamo, namreč igra ogromno vlogo pri tem, koliko plinov in blata je ujetega v našem črevesju.

Da stvari dobro delujejo, moramo poskrbeti za to, da dnevno zaužijemo od 25 do 30 gramov vlaknin. Nekateri priporočajo celo več. To ne bi smelo biti prav težko, če je naša prehrana zdrava in polnovredna, vključno z zelenjavo, sadjem, semeni, oreščki, stročnicami in zdravimi žiti.

Za urejeno prebavo in zdravo črevesje se priporočajo tudi:

Probiotiki

Dobre bakterije, ki jih imenujemo probiotiki, so prijazni prebivalci našega črevesja, ki pripomorejo k našemu vsesplošnemu zdravju in dobremu počutju. Še predvsem v prebavilih. Probiotike lahko jemljemo v obliki prehranskega dodatka, zaužijemo pa jih tudi s fermentirano hrano: kislo zelje, kimchi, kefir, jogurt, kambuča ipd.

Sadje in zelenjava, bogata z vodo

Sadje in zelenjava, ki nam nudita obilje vode, ključne elektrolite in dobrodejne enacime, čudovito delujeta pri preprečevanju napihnjenosti v trebuhu. Redno uživajmo zelenolistno zelenjavo, kumare, artičoke, koromač, zeleno, melone, jagodičevje in fermentirano zelenjavo.

Zelišča, začimbe, čaji

Obstajajo zelišča oziroma rastline, ki naravno dobrodejno delujejo na prebavila in prebavo ter se uporabljajo že zelo, zelo dolgo. Mednje sodijo ingver, regrat, aloe vera, komarček itd. Za prebavo pa je odličen tudi zeleni čaj.

Zdaj ko veste, kaj je priporočljivo jesti, se na hitro pomudimo še pri živilih, ki bi lahko napihovanje v trebuhu celo poslabšali. Mednje sodijo:

 • sladkor in sladkarije,
 • večina mlečnih izdelkov,
 • predelana žita in predelani industrijski izdelki, ki ta žita vsebujejo,
 • pri nekaterih je problematična tudi malce težje prebavljiva zelenjava: brokoli, zelje, cvetača, čebula in česen,
 • stročnice,
 • gazirane pijače,
 • žvečilni gumiji,
 • pri nekateri je lahko problem tudi sadje, ki lažje fermentira, npr. jabolka in koščičasto sadje, ter avokado,
 • umetna sladila.
.

NAJNOVEJŠE