Zdravje & prehranaKaj povzroča zaprtje? Odkrijte vzrok za počasno prebavo!

Kaj povzroča zaprtje? Odkrijte vzrok za počasno prebavo!

MORDA VAS ZANIMA

Je vaša prebava pogosto zelo počasna? Se morda večkrat soočate celo z večdnevnim zaprtjem? Razlogov za to je lahko kar nekaj. V nadaljevanju boste tako našli le nekatere izmed najpogostejših krivcev – pogosto je namreč zaprtje povezano z neustreznimi vsakodnevnimi navadami.

Preveč sedenja

- Oglas -

Sodoben življenjski slog, ki vključuje ogromno sedenja, ni problematičen samo za vašo postavo, ampak tudi za prebavo. Preveč sedenja namreč pogosto vodi do zaprtja. Že krajši odmori lahko pomagajo pri tem, da bo vaša prebava precej boljša, zato si ne pozabite vzeti časa zanje!

Mleko in mlečni izdelki

Težave z zaprtjem imajo zelo pogosto tudi ljudje, ki popijejo veliko mleka in/ali pojedo veliko mlečnih izdelkov, pri čemer imamo v mislih mleko živalskega izvora – običajno je to kravje mleko. Še posebej problematičen je sicer lahko sir.

Čokolada

Malce temne čokolade je lahko na primer zelo koristna pomoč v primeru driske. Vendar pa ima lahko po drugi strani pretiravanje s čokolado v običajnih okoliščinah negativen vpliv na prebavo – običajno to privede do zaprtja.

Premalo vlaknin

Verjetno glavni razlog, zakaj se številni ljudje soočajo z zaprtjem oziroma z močno upočasnjeno prebavo, je pomanjkanje vlaknin v prehrani. Če boste na jedilnik dodali več sadja, zelenjave, stročnic, semen in podobnih živil, se bo vaša prebava najverjetneje zelo hitro izboljšala.

- Oglas -

O tem, kako si lahko pomagamo pri kroničnem zaprtju si preberite v naši reviji tukaj.

Prenizek vnos ogljikovih hidratov

Danes so zelo priljubljene diete, ki temeljijo na omejevanju ogljikovih hidratov. Vendar pa je ena glavnih pritožb ljudi, ki se odločajo za tovrstne diete, ta, da je njihova prebava zelo slaba – z omejevanjem ogljikovih hidratov namreč skorajda samodejno močno omejimo tudi vnos vlaknin.

Hormonske spremembe

Včasih je zaprtje tudi posledica določenih hormonskih sprememb v telesu. Mnoge ženske tako na primer med nosečnostjo opazijo, da se je njihova prebava povsem spremenila – velikokrat to pomeni prav pogostejše težave z zaprtjem. V tem primeru seveda težave po porodu običajno minejo same od sebe. Če pa je zaprtje povezano s porušenim hormonskim ravnovesjem brez očitnega vzroka, pa je večinoma potrebna pomoč zdravnika. Ko se odpravi osnovna težava, se bo uredila tudi vaša prebava.

Protibolečinska sredstva

Pogost nezaželen stranski učinek pri protibolečinskih sredstvih, predvsem tistih, ki so nekoliko močnejša, je prav zaprtje. To je torej še en razlog več, zakaj s tovrstnimi tabletami ne bi smeli pretiravati – uporabo omejite le na tiste priložnosti, ko resnično ne gre drugače, saj so bolečine prehude.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×