0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSimptomi elektrolitskega neravnovesja in kako ukrepati

Simptomi elektrolitskega neravnovesja in kako ukrepati

MORDA VAS ZANIMA

Elektroliti so pravzaprav minerali, ki se raztopijo v telesnih tekočinah, pri čemer nastanejo ioni – delci z električnim nabojem, pozitivnim ali negativnim. Najpomembnejši minerali, ki predstavljajo osnovo za elektrolite, so natrij, kalij, klor, magnezij, kalcij in fosfor. Da bi lahko naš organizem deloval neovirano, je nujno, da je vseskozi vzpostavljeno elektrolitsko ravnovesje.

- Oglas -

To je še posebej pomembno za naš živčni in mišični sistem, za uravnavanje krvnega tlaka, tekočin v telesu ter pH-vrednosti krvi. Porušeno elektrolitsko ravnovesje tako pomeni kar precej težav. Preverite, kaj so simptomi, po katerih boste najlažje prepoznali, da stanje elektrolitov v vašem telesu ni ustrezno – in kaj lahko v takšnem primeru ukrenete.

Ste nenehno utrujeni? Krivo je lahko pomanjkanje magnezija.

Nenehna utrujenost, ki vam preprečuje, da bi opravili tudi najosnovnejše obveznosti, je lahko povezana prav z elektrolitskim neravnovesjem. Običajno gre v tem primeru za znak pomanjkanja magnezija. Kot je znano, ima namreč magnezij v našem telesu zelo pomembno vlogo. Še posebej pomemben je pri krčenju in sproščanju mišic in za zdravje našega živčnega sistema. Sicer pa je magnezij del več kot 300 različnih procesov v telesu. Tako si verjetno lažje predstavljate, zakaj je lahko pomanjkanje magnezija precejšnja težava.

Pogosto je pomanjkanje tega minerala povezano z neustrezno prehrano ali prekomernim uživanjem alkohola, na težavo pa lahko vplivajo tudi dolgotrajnejše prebavne težave, diareja in jemanje diuretikov. Še eden od možnih razlogov, zakaj v vašem telesu ni zadostnih količin magnezija, pa je, da ste pretiravali s tableti proti želodčni kislini. Ne glede na to, kaj je razlog, je nujno, da nadomestite izgubljene količine magnezija. To boste najlažje storili tako, da boste v svojo prehrano vključili čim več zelenolistne zelenjave, stročnic, polnozrnatih žit, oreščkov, semen ipd.

- Oglas -

Neenakomeren srči utrip – še eden izmed tipičnih znakov elektrolitskega neravnovesja

Za normalen srčni utrip je zelo pomemben kalij, ki ga seveda nujno potrebujejo tudi naši možgani in živci. Rahlo pomanjkanje kalija načeloma ni problematično, vendar pa lahko dolgotrajnejše pomanjkanje tega pomembnega minerala privede do različnih težav z zdravjem. Običajno je najbolj prizadet vaš srčni utrip. To pomeni, da postane srčni utrip zelo neenakomeren ali pa se močno upočasni. Pojavi se lahko tudi občutek šibkosti v mišicah. Da bi to preprečili oziroma da bi svoje telo oskrbeli z zadostnimi količinami kalija, uživajte čim več agrumov, paradižnika, sladkega krompirja, avokada in drugih živil, ki vsebujejo večje količine kalija.

Mravljinčenje v stopalih in prstih – vam morda primanjkuje kalcija?

Verjetno je mineral, na katerega večina najprej pomisli, ko se omenijo kosti, kalcij. Vendar pa simptomi pomanjkanja kalcija niso omejeni samo na kosti. Zelo pogost signal, da je v vašem telesu premalo omenjenega minerala, je lahko tudi žgečkajoč občutek oziroma občutek mravljinčenja v stopalih in prstih. Poleg tega, da morate paziti, da s prehrano v telo vnesete dovolj kalcija, poskrbite tudi za zadostne količine vitamina D. Ta je namreč ključen za absorpcijo kalcija.

.

NAJNOVEJŠE