Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Zdravje & prehranaAli veste, zakaj je vitamin D tako pomemben?

Ali veste, zakaj je vitamin D tako pomemben?

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin D običajno povezujemo predvsem z močnim in zdravim okostjem, saj gre za hranilo, ki je nujno za absorpcijo kalcija, pa tudi fosforja. Vendar pa ima vitamin D še precej drugih pomembnih funkcij v našem telesu.

- Oglas -

Zmerna količina sončnih žarkov je tako zelo koristna, podobno pa velja tudi za uživanje živil, bogatih z vitaminom D. Če se soočate s pomanjkanjem tega izredno pomembnega vitamina, pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili.

Preprečevanje zlomov in zvinov

Zadostne količine vitamina D so še posebej pomembne za starostnike. S staranjem lahko namreč kosti oslabijo, zato pogosteje prihaja do nesreč, ki lahko vodijo tudi do hujših poškodb. Raziskave so pokazale, da so tovrstne poškodbe precej redkejše pri tistih starejših posameznikih, ki dobijo dovolj vitamina D.

Vitamin D

Preprečevanje okvar vida

Eden najpogostejših razlogov za pešanje vida s staranjem je degeneracija rumene pege. Čeprav je omenjena okvara v veliki meri pogojena z genetskimi dejavniki, lahko z zdravimi življenjskimi navadami zmanjšate tveganje za njen pojav. Med drugim vam lahko pomaga prav vitamin D. Izsledki študij namreč nakazujejo, da obstaja pri ljudeh s pomanjkanjem vitamina D povečana možnost za degeneracijo rumene pege.

Preprečevanje mišičnih krčev

Poleg tega, da je vitamin D ključen za zdrave kosti, je zelo pomemben tudi za vaše mišice. Pomaga jim absorbirati dovolj kalcija, s čimer jih okrepi, pomaga pa lahko tudi pri preprečevanju neprijetnih mišičnih krčev in trzljajev.

Manj možnosti, da se zredite

- Oglas -

Hujšanje je za marsikoga vse prej kot preprosto. Po drugi strani pa je odvečne kilograme zelo lahko pridobiti, še posebej s staranjem. Zanimivo je, da lahko zadostne količine vitamina D zmanjšajo možnosti tudi za to, da se pretirano zredite.

Ublažitev bolečin, ki spremljajo fibromialgijo

Fibromialgija je zelo neprijetno kronično obolenje, ki prizadene mišice in sklepe. Pojavljajo se hude bolečine, ki pa jih lahko uspešno ublažite z dodatnimi količinami vitamina D. Čeprav to seveda ni zdravilo oziroma rešitev vseh vaših težav, pa lahko tudi majhna izboljšanja stanja pomenijo veliko, ko gre za bolečino.

Vitamin D kapsule

Uravnavanje holesterola

Ljudje, ki dobijo dovolj vitamina D, imajo manjše možnosti za srčno-žilna obolenja. To velja še posebej za ženske po menopavzi, ki jim lahko vitamin D pomaga tudi pri uravnavanju ravni holesterola v krvi – torej pri zniževanju količine slabega holesterola (LDL) in povečevanju količine dobrega holesterola (HDL).

Preprečevanje nastanka miomov na maternici

Miomi na maternici so tumorji, ki so sicer benigni, a zelo neprijetni. Zrastejo lahko namreč vse do velikosti grenivke, zato lahko povzročajo hude bolečine in nelagodje. Njihov nastanek naj bi bil povezan predvsem z genetskimi dejavniki in s hormoni, vendar pa ima lahko vpliv na njihov pojav tudi pomanjkanje vitamina D.

Poslovite se od nenehnih glavobolov

Tisti, ki se pogosto spopadate z glavoboli, bi morda morali zamenjati protibolečinska sredstva s sončnimi žarki. Ljudje, ki dobijo dovolj vitamina D, se namreč precej redkeje soočajo z glavoboli od tistih, ki trpijo za pomanjkanjem omenjenega vitamina. Domneva se, da je to povezano s protivnetnim delovanjem vitamina D.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×