0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako hrana vpliva na naš vid?

Kako hrana vpliva na naš vid?

MORDA VAS ZANIMA

Zdravje oči in oster vid nista odvisna le od genskih zapisov. Velikokrat se zgodi, da na vid vplivamo tudi sami. Negativne vplive kot so branje v šibki svetlobi, preveč gledanja televizije in podobno že poznamo; kako pa lahko vplivamo na boljši vid?

- Oglas -

Posvetili se bomo nutricistični dimenziji vplivov. Pravilna hrana namreč precej vpliva na boljše delovanje oči. Naša dva okna v svet trpita ob nezdravem načinu življenja, ko ure in ure pretrpimo za računalnikom, na njih vplivata tudi dim in smog. Te faktorji so na žalost velikokrat neizogibljivi, zato naše oči razvajajmo vsaj s kakovostno hrano.

  1. Korenje: oranžna zelenjava vsebuje ogromno antioksidantov in vitamina A.
  2. Čebula in česen: sliši se hecno, a vendarle nas gomolja zdravita ne le s tem, ko se jokamo, kadar ju režemo, temveč tudi z visoko vsebnostjo žvepla.
  3. Jajca: redno uživanja jajc prepreči nastanek sive mrene, saj vsebujejo vitamin A, žveplo, lecitin, lutein in antioksidante.
  4. Špinača: lutein in železo v špinači ščitita vaš oko pred sivo mreno ter nastankom rumene pege.
  5. Kivi in pomaranče: ta dva sadeža imata v sebi ogromno vitamina C, ki je potreben za odpravo prostih radikalov, ki povzročajo poškodbo oči. Podobno vlogo imata tudi paprika in paradižnik.
  6. Soja: esencialne maščobe, fitoestrogeni in vitamin E prepričujejo bolezni roženice. Vitamin E najdemo tudi v koruzi, lešnikih in zeleni zelenjavi.
  7. Marelice: marelice imajo veliko vitamina A in antioksidantov.
  8. Temna čokolada: le-ta vpliva na zdravje roženice, vsebuje tudi flavonoide, ki prispevajo k ostrini vida.
  9. Losos: z njim zaužijemo veliko omega tri maščob, ki skrbijo za očiščenje naših oči in s tem tudi njihovo funkcionalnost.
  10. Brokoli: tudi brokoli je borec proti sivi mreni, poleg tega pa ima veliko antioksidantov in tako ščiti naše oči pred prostimi radikali.

Ob upoštevanju uživanja zgoraj navedenih elementov, kot so vitamini A, C, E, beta-karoten, omega tri maščobe, pa vseeno ne pozabite na obisk pri zdravniku vsaj enkrat letno.

.

NAJNOVEJŠE