Velikonočna sirova ‘potica’ brez moke in sladkorja

Bliža se Velika noč, krščanski praznik, ki ga z veseljem praznujejo tudi tisti, ki niso pripadniki te vere. Pirhi, šunka, potica in vino pa ne delujejo na telo ravno pozitivno, zato smo se odločili prirediti recept potice, da bo vsaj ta bolj zdrava.

Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk.

V Sloveniji imajo jedi določeno simboliko. Kuhana šunka predstavlja Kristusovo telo, pirhi predstavljajo njegovo kri, hren predstavlja žeblje, potica pa krono.

Vsi elementi so torej zelo zaželeni, na žalost pa so nekateri med njimi precej »težki za želodec«. Za vas smo sestavili recept za potico, ki bi jo morda lahko bolje poimenovali kot sirov kolač, v kateri ni pšenične moke, niti sladkorja. Okus spominja na nadev sirove potice, zato ljubiteljem skorjice priporočamo drugačne recepte.

Sirova potica sirov kolač

Sestavine:

  • 500 gramov skute,
  • 400 gramov jogurta (lahko je grški ali navaden z okusom limone),
  • 200 gramov kisle smetane,
  • 4 jajca,
  • 180 gramov kokosove moke,
  • par kapljic limone in malo njene nastrgane lupine,
  • izvleček vanilje,
  • malo ruma,
  • rozine.

Vse mlečne dobro zmešano v enotno maso, ki ji kasneje dodamo limono ter jajca. Jajca lahko vmešate v maso brez komplikacij, če pa iz beljaka naredite sneg, prav tako ne bo škodovalo. Dodamo kokosovo moko, vaniljo in rozine (količina po želji). Zmesi dodamo rum (navadno v rum predhodno namočimo kar rozine) in jo prelijemo v silikonski pekač.

Potico pečemo eno uro na 180 stopinj, nato pa nastavimo opcijo, da pečica peče le od spodaj še približno pol ure. Ko je potica pečena, jo ohladimo in se z njo razvajamo na zdrav način še nekaj dni (če je prej ne zmanjka). Recept pa seveda lahko prilagodite vašemu okusu. Vanjo lahko vmešajte orehe, orehovo moko, namočene mandlje, temno čokolado, kolutke banane in podobno. Pa dober tek!

DELI
Kaja Kovič
Nepoboljšljiva optimistka, ki ve, da se za boljši jutri začne delati že danes.
  • Uroš Kenk

    Kokosova moka je fino mleta ali klasična ribana?

  • Anja

    Pozdravljeni, kaj pa če pečica nima opcije peči le odspodaj? Namreč imamo starejšo pečico.. Potem pečem isto naprej ali npr. zmanjšam temp.? Lp