Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaJutranji kavi dodajte cimet za zdrav začetek dneva!

Jutranji kavi dodajte cimet za zdrav začetek dneva!

MORDA VAS ZANIMA

Cimet v kavi poskrbi za zanimiv okus, a to ni edini razlog, zakaj dodati to začimbo vaši jutranji kavi. Z dodatkom cimeta bo vaša kava tudi precej bolj zdrava. Redno uživanje cimeta namreč prinaša ogromno koristi za zdravje.

Zniževanje povišanega krvnega sladkorja

- Oglas -

Prekomerno uživanje kave ni najboljše za vaše zdravje, medtem ko imajo lahko zmerne količine pozitiven učinek. Med drugim naj bi kava pomagala tudi pri zniževanju tveganja za diabetes tipa 2. Z dodatkom cimeta pa poskrbite še za večjo učinkovitost kave. Že dolgo časa je namreč znano, da lahko prav cimet pomaga pri zniževanju ravni sladkorja v krvi, še posebej na tešče. Tako lahko kombinacija kave in cimeta koristi diabetikom, obenem pa tudi tistim, ki imajo težave predvsem s povišanim sladkorjem pred prvim obrokom.

Jutranja skodelica kave s cimetom je tako lahko koristna pri uravnavanju krvnega sladkorja. Poleg tega pa vam lahko cimet pomaga pri obvladovanju vaše želje po nezdravih sladicah, zato je njegova korist pravzaprav dvojna.

Preprečevanje Parkinsonove bolezni

Izsledki študij kažejo, da obstaja pri ljudeh, ki uživajo kavo v zmernih količinah, manjše tveganje za Parkinsonovo bolezen. Kava pa naj bi pomagala celo bolnikom, ki že imajo omenjeno bolezen. Domneva se, da naj bi kofein blokiral določene signale in tako pomagal pacientom pri nadzoru gibov. Podoben vpliv ima tudi cimet, ki lahko pomaga pri upočasnitvi napredovanja Parkinsonove bolezni. To je povezano predvsem s tem, da se cimet presnavlja v natrijev benzoat, ki povzroči povišanje količine kemikalij v možganih, imenovanih nevrotrofični dejavniki.

Omenjene kemikalije spodbudijo nastajanje novih nevronov v možganih in poskrbijo za zaščito že obstoječih. Oba procesa pa sta nujna za normalne možganske funkcije. Tako je kava s cimetom zelo dobra naravna rešitev, če želite preprečiti razvoj Parkinsonove bolezni, pomaga pa lahko pri obvladovanju simptomov te zahrbtne bolezni.

Izboljšanje učnih sposobnosti

- Oglas -

Praktično vsakodnevno se učimo novih stvari, le da so nekateri pri tem hitrejši in uspešnejši. V želji, da bi izboljšali svoje učne sposobnosti, se mnogi zatekajo k različnim prehranskim dopolnilom, vendar raziskave kažejo, da je lahko za to dovolj že redno uživanje cimeta. Tudi v tem primeru je to zasluga natrijevega benzoata in njegovega vpliva na možganske nevrone. Če boste torej svoji jutranji kavi dodali še malce cimeta, boste naloge, ki so pred vami, zagotovo opravili z lahkoto. Vaše miselne sposobnosti, koncentracija in spomin bodo boljši kot kadar koli!

Nič več težav s prebavo

Cimet je karminativ, kar pomeni, da je učinkovit pri odpravi neprijetnih občutkov v trebušnem predelu, ki so povezani s prekomernim kopičenjem plinov. Pomaga tudi pri mnogih drugih prebavnih težavah. Uspešno umiri krče in pomiri razdražen želodec. Nekaterim nosečnicam pa naj bi prav cimet pomagal celo pri premagovanju jutranje slabosti. Imate po pitju kave pogosto zgago? Tudi v tem primeru vam lahko na pomoč priskoči dodatek cimeta, s pomočjo katerega bodo težave z zgago v hipu preteklost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×