Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaOsupljivo odkritje na področju Parkinsonove bolezni

Osupljivo odkritje na področju Parkinsonove bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Kalifornijski znanstveniki so prišli do osupljivega odkritja: Parkinsonovo bolezen povzročajo bakterije v črevesju. Njihovo dognanje bi lahko bilo podlaga za nove načine zdravljenja te nevrodegenerativne bolezni: na primer z zdravili, ki uničujejo določeno vrsto bakterij v črevesju.

- Oglas -

Parkinsonova bolezen velja za neozdravljivo. Ta kronična napredujoča nevrodegenerativna bolezen prizadene gibanje in sčasoma onesposobi bolnika za samostojno življenje. Značilnost bolezni je selektivno propadanje nevronov in posledično pomanjkanje dopamina, živčnega prenašalca, v striatumu v možganih.

Parkinsonova bolezen

Znanstveniki so ugotovitve te raziskave objavili v reviji Cell. Pri raziskavi so uporabljali miši, ki so jih genetsko programirali, da razvijejo to bolezen – proizvajale so namreč velike količine beljakovin, ki so povezane z možganskimi poškodbami ljudi, ki so zboleli za Parkinsonovo boleznijo.

Kaj so ugotovili?

Znanstveniki so ugotovili, da niso zbolele vse miši. Simptome bolezni so pokazale le tiste, pri katerih so bile v črevesju prisotne določene bakterije. Z dodatnimi testi so pokazali, da se je pri miših, ki so jim presadili črevesne bakterije bolnikov s Parkinsonovo boleznijo, pokazalo več simptomov kot pri tistih, ki so jim presadili bakterije zdravih oseb.

- Oglas -

»Pri genetsko identičnih miših je torej igrala vlogo le odsotnost oziroma prisotnost določenih črevesnih bakterij. To je bil zares ‘eureka’ trenutek!« je povedal eden izmed sodelujočih raziskovalcev, Timothy Sampson s Kalifornijskega inštituta za tehnologijo. Kot je dodal, so prepričani, da so prav črevesne bakterije odgovorne za pojav simptomov te bolezni.

Kako so bakterije povezane z boleznijo?

Bakterije lahko razbijejo vlaknine v krajše verige maščobnih kislin. Raziskovalci menijo, da neravnovesje teh kislin spodbuja možganske imunske celice, da delajo škodo. Potrebne bodo še nadaljnje raziskave, ki bodo pokazale, ali nevrodegenerativna bolezen lahko izhaja iz črevesja in ne zgolj iz možganov, kot je veljalo še do nedavnega. Prav tako morajo omenjeno odkritje preveriti še pri človeku.

Kmalu novo zdravilo?

Raziskovalci ne skrivajo upov, da bi lahko z zdravili, ki vplivajo na prebavni sistem – morda celo s probiotiki – oblikovali nov način za zdravljenje Parkinsonove bolezni. Pri tem se je treba zavedati, da v črevesju živi ogromno bakterij, ki so nujno potrebne za delovanje telesa in za življenje – zato vseh ne moremo kar ubiti, so še povedali raziskovalci.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×