DomovZdravje & prehranaPrebavne motnje: Kako si lahko pomagamo?

Prebavne motnje: Kako si lahko pomagamo?

Prebavne motnje so pogost problem, s katerim se sooฤa veliko ljudi. Vplivajo na naลกe sploลกno zdravje in kakovost ลพivljenja. Da bi razumeli, kako se izogniti tem teลพavam in jih uฤinkovito obvladovati, je pomembno poznati najpogostejลกe prebavne motnje, njihove vzroke, simptome ter naฤine preventive in zdravljenja.

Vas napenja ali napihuje? Prebavne motnje so v danaลกnjem ฤasu izjemno pogoste. Danaลกnji ฤlovek je izpostavljen kemikalijam v hrani in antibiotikom (ki jih dobimo tudi preko hrane ali vode), ki poruลกijo ฤrevesno floro. Kaj lahko storimo sami, ฤe nas pesti katera od spodaj naลกtetih prebavnih motenj?

Pogosti vzroki prebavnih motenj

Prebavne motnje so pogosto posledica kombinacije veฤ dejavnikov, kot so slaba prehrana, stres, premalo gibanja in neustrezna hidracija. Med najpogostejลกe vzroke spadajo:

  • Nezdrava prehrana z visoko vsebnostjo maลกฤob, sladkorja in predelane hrane
  • Premalo vlaknin v prehrani
  • Hitra prehrana in neredni obroki
  • Pretirano uลพivanje alkohola in kofeina
  • Kajenje
  • Stres in anksioznost

Najpogostejลกe prebavne motnje

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)

GERB je stanje, pri katerem se pojavljajo prebavne motnje tako, da se ลพelodฤna kislina vraฤa nazaj v poลพiralnik, kar povzroฤa zgago, boleฤino v prsih in teลพave pri poลพiranju. Dolgotrajna izpostavljenost kisline lahko poลกkoduje sluznico poลพiralnika.

Preventiva in pomoฤ:

  • Izogibajte se mastni in zaฤinjeni hrani
  • Uลพivajte manjลกe obroke, a pogosteje
  • Poveฤajte vnos vlaknin
  • Zmanjลกajte telesno teลพo, ฤe imate prekomerno teลพo
  • Ne leลพite takoj po obroku
Prebavne motnje simptomi in reลกitve

Sindrom razdraลพljivega ฤrevesa

Sindrom razdraลพljivega ฤrevesja je kroniฤna prebavna motnja, ki povzroฤa boleฤine v trebuhu, napihnjenost, drisko ali zaprtje. Njegov natanฤen vzrok ni znan, vendar so znani sproลพilci, kot so doloฤena ลพivila, stres in hormonske spremembe.

Preventiva in pomoฤ:

  • Vzdrลพujte prehranski dnevnik, da prepoznate sproลพilce
  • Uลพivajte hrano z nizko vsebnostjo FODMAP
  • Vzemite si ฤas za sprostitev in zmanjลกanje stresa
  • Uvajajte probiotike in vlaknine v prehrano

Dispepsija

Dispepsija ali slaba prebava je obฤutek nelagodja ali boleฤine v zgornjem delu trebuha. Lahko jo povzroฤajo prekomerno uลพivanje hrane, alkohol, stres ali doloฤena zdravila.

Preventiva in pomoฤ:

  • Uลพivajte manjลกe, pogostejลกe obroke
  • Izogibajte se sproลพilnim ลพivilom, kot so zaฤimbe, alkohol in kofein
  • Obvladujte stres z redno telesno vadbo in tehnikami sproลกฤanja

Zaprtje

Zaprtje je pogosto stanje in spada med precej pogoste prebavne motnje, za katero je znaฤilno redko in teลพko odvajanje blata. Povzroฤajo ga lahko slaba prehrana, premalo gibanja, dehidracija ali doloฤena zdravila.

Preventiva in pomoฤ:

  • Poveฤajte vnos vlaknin iz sadja, zelenjave in polnozrnatih ลพivil
  • Pijte dovolj vode
  • Redno se gibajte
  • Razmislite o dodatku vlaknin ali laksativu, ฤe je potrebno
Prebavne motnje

Prebavni trakt in njegovo delovanje

Prebavni trakt poteka od ust do zadnjiฤne odprtine in je zadolลพen za prebavo hrane ter oskrbo telesa s hranili. ฤŒe ne deluje, kot bi moral, telo ne dobi vseh potrebnih hranil, kar vpliva na njegovo delovanje.

Med najpogostejลกe prebavne motnje sodi sindrom razdraลพljivega ฤrevesja je zelo pogosta prebavna teลพava, ki prizadene debelo ฤrevo. Najpogostejลกi simptomi te motnje so: krฤi, boleฤine v trebuhu, napihnjenost, zaprtje in diareja.

Crohnova bolezen najpogosteje prizadene tanko in debelo ฤrevo. Znaki Crohnove bolezni variirajo od blagih do resnejลกih. Simptomi se lahko pojavijo nenadno, brez opozorila. Sฤasoma se lahko umirijo, a kasneje ponovno izbruhnejo. V ฤasu, ko je Chronova bolezen aktivna, jo prepoznamo po: diareji, vroฤini, utrujenosti, boleฤinah in krฤih v trebuhu, krvi v blatu, vnetjih v ustih, zmanjลกanemu apetitu in izgubi teลพe ter boleznih ob zadnjiฤni odprtini.

Kolitis je vnetje ฤrevesne sluznice, ki lahko nastane zaradi razliฤnih vzrokov. Njegovi simptomi so: boleฤine v trebuhu, krฤi, diareja, lahko tudi kri v blatu. Simptomi nekaterih oblik kolitisa so vroฤina, mrazenje, vnetje oฤi, otekanje sklepov, afte in koลพno vnetje.

Bakterijski razrast v tankem ฤrevesju vkljuฤuje prebavne motnje in druge simptome: slabost, napihnjenost, bruhanje, diarejo, podhranjenost, izgubo teลพe, boleฤine v sklepih, utrujenost, izpuลกฤaje, akne, ekceme, astmo, depresijo in rozaceo (koลพno bolezen, ki prizadene obraz).

Gastritis je vnetje ลพelodฤne sluznice. Njegovi simptomi so zelo razliฤni, v nekaterih primerih pa se sploh ne pojavijo. Med najpogostejลกe sodijo: slabost, pogosto razdraลพen ลพelodec, napihnjen in boleฤ trebuh, bruhanje, pekoฤ ali razลพirajoฤ obฤutek v ลพelodcu med obroki ali ponoฤi, kolcanje, izguba apetita, bruhanje krvi ali snovi, podobne kavni usedlini, ter krvavi iztrebki.

Obฤutljivost na hrano je reakcija imunskega sistema na doloฤeno hrano. Delimo jo na alergijske reakcije in preobฤutljivost na hrano. Alergijske reakcije so takojลกnje in jih zato z lahkoto prepoznamo. Simptomi preobฤutljivosti na hrano so teลพje prepoznavni, saj se vฤasih pokaลพejo ลกele nekaj dni po zauลพitju doloฤene hrane. Simptomi lahko vkljuฤujejo napenjanje, napihnjenost, glavobol, krฤe in utrujenost.

Kaj lahko storimo?

ฤŒe trpite za katero od naลกtetih prebavnih motenj, iz prehrane odstranite vse, na kar bi lahko bili obฤutljivi. Posledica preobฤutljivosti na hrano je vnetje, ki poruลกi ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami v ฤrevesju. To lahko vodi v razrast slabih bakterij in glivic. Dva najpogostejลกa krivca za preobฤutljivost na hrano sta gluten in laktoza.

ฤŒe vas pestijo prebavne motnje, z jedilnika ฤrtajte sladkor in hrano z visokim glikemiฤnim indeksom, kot so kruh in testenine. Bakterije, virusi in glivice, ki uniฤujejo ravnovesje ฤrevesne flore, se namreฤ prehranjujejo s sladkorjem. Jejte veฤ hrane z nizkim glikemiฤnim indeksom, kot so polnozrnati izdelki in zelenjava. Izognite se tudi umetnim sladilom in predelani hrani, ki vsebujejo za telo neprebavljive kemikalije. Izbirajte sveลพo, zdravo in organsko hrano.

Jejte hrano, ki deluje protivnetno. Sem sodijo mastne ribe, kot sta losos ali skuลกa, oreลกฤki in semena, kokosovo in olivno olje ter kurkuma. Izjemno priporoฤljiva je fermentirana hrana, ki spodbuja delovanje dobrih bakterij v ฤrevesju โ€“ npr. kefir, jogurt, kombuฤa, kislo zelje, kimฤi in juha miso.

Poveฤajte vnos fruktooligosaharidov โ€“ ogljikovih hidratov, ki spodbujajo delovanje dobrih bakterij v ฤrevesju. Najdemo jih v poru, ฤebuli, ฤesnu, artiฤokah in bananah. Na ฤrevesje blagodejno vplivajo tudi vitamini A, B5 in D, glutamin, cink, GLA (nenasiฤena maลกฤobna kislina). Pijte ฤaje, ki pomirjajo, kot so ingverjev, metin ali slezov ฤaj. Poveฤajte vnos topnih vlaknin, ki jih najdemo v ovseni kaลกi, jabolkih, hruลกkah, jagodah, oreลกฤkih, lanenemu semenu, kumaricah in zeleni.

Zmanjลกajte stres, ki vpliva na ลพivฤni sistem in aktivira simpatiฤni ลพivฤni sistem, kar neugodno deluje na prebavo in absorpcijo hranil. Ne jejte, ko se vam mudi โ€“ za hrano si vedno vzemite dovolj ฤasa. Izjemno pomembno je tudi gibanje, ki pospeลกi pretok krvi, zmanjลกuje stres in ojaฤa imunski sistem.

Tanja ลฝuvela
Tanja ลฝuvela
Tanja ลฝuvela je samostojna novinarka, ki ji nobena tematika naลกega portala ni tuja in se z veseljam poglobi tako v lahkotnejลกe kot tudi zahtevnejลกe ฤlanke.

NAJNOVEJล E