0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSindrom razdražljivega črevesja: Ublažite simptome

Sindrom razdražljivega črevesja: Ublažite simptome

MORDA VAS ZANIMA

Več kot 60 milijonov ljudi naj bi se spopadalo s sindromom razdražljivega črevesja. Tipični simptomi so napihnjenost, krči in bolečine ter izmenjujoča se obdobja zaprtja in diareje. Glavna razloga za pojav sindroma razdražljivega črevesja naj bi bila alergija/intoleranca na določena živila in prekomerna razmnožitev škodljivih bakterij v tankem črevesju. Težave lahko dodatno poslabša stres, dolgotrajna uporaba antibiotikov, pretiravanje z alkoholom ipd. Kaj lahko storite sami? Z določenimi naravnimi ukrepi je mogoče močno omiliti simptome tega sindroma …

- Oglas -

Izogibajte se problematičnim živilom

Za bolnike s sindromom razdražljivega črevesja so običajno najbolj problematični mleko in mlečni izdelki, sladkor, živila iz bele moke, kofeinski napitki, izdelki, ki vsebujejo gluten, in zelo pikantne začimbe. Za začetek je torej pomembno, da izločite našteta živila. Poleg tega pa je smiselno, da opravite tudi alergijske oziroma intolerančne teste, saj boste tako lažje ugotovili, ali so za vas problematična tudi specifična živila, ki niso zajeta v osnovni nabor.

Uživajte več probiotikov in prebiotikov

Omenili smo, da je pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja pogosta težava preveliko število škodljivih bakterij v tankem črevesju. Tako je pomembno, da v svojo prehrano vključite tudi čim več živil, bogatih s koristnimi bakterijami oziroma probiotiki. Po potrebi si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili, vendar se pri tem prepričajte, da gre za resnično kakovosten izdelek. Obenem pa ne smete pozabiti na zadosten vnos prebiotikov, ki predstavljajo hrano za probiotike. Med prebiotike uvrščamo predvsem prehranske vlaknine.

Razdraženo črevesje

Preberite tudi: Sindrom razdražljivega črevesa: Ukrotite ga z ajurvedo

- Oglas -

Pijte sok aloe vere

Aloe vera nima samo izredno pomirjajočega vpliva na kožo, ampak lahko pomaga tudi pri pomiritvi vašega prebavnega sistema oziroma črevesja. Tako je pri sindromu razdražljivega črevesja priporočljivo redno pitje soka aloe vere. Pazite, da bo šlo za povsem naraven sok brez aditivov, ki lahko simptome še dodatno poslabšajo. Če je to mogoče, je najbolje, da si sok aloe vere pripravljate kar sami.

Lubje rdečega bresta v prahu

Mnogim, ki se spopadajo s sindromom razdražljivega črevesja, pomaga tudi lubje rdečega bresta. Za pripravo napitka potrebujete 1 žličko tega lubja v prahu, ki ga zmešajte z enako količino kokosovega sladkorja, s polovico žličke cimeta in s pol litra vrele vode. Dobro premešajte in popijte. Napitek si pripravite dvakrat dnevno.

Izkoristite protivnetno moč kurkume

Zaradi protivnetnega delovanja je odlična naravna izbira pri sindromu razdražljivega črevesja tudi kurkuma. Razlog, zakaj je kurkuma tako učinkovita pri blažitvi vnetij, je njena aktivna sestavina, imenovana kurkumin. Poleg tega, da bo uživanje kurkume ublažilo vnetja, pa lahko pomaga tudi pri umiritvi krčev in bolečin, ki pogosto spremljajo sindrom razdražljivega črevesja.

.

NAJNOVEJŠE