Ukrotite sindrom razdražljivega črevesa z ajurvedo

Sindrom razdražljivega črevesa (v ajurvedi pakvašaja kupita doša) je ponavljajoče se vnetje črevesne sluznice, anusa, rektuma in distalnega dela črevesa. Pri napredovani bolezni je prizadeto celotno debelo črevo. Najpogosteje se pojavi v drugem ali tretjem življenjskem obdobju, v hujših primerih pa se lahko pozneje razvije celo rak debelega črevesa. V poletni številki revije Bodi eko smo se posvetili tudi tej tematiki.

Sindrom razdražljivega črevesa

Bolezen lahko prepoznamo po značilnih simptomih in težavah, kot so trebušne bolečine, zaprtje in/ali driska, napetost v trebušni votlini, napihnjenost, slabost in občutki nepopolne izpraznitve črevesja. Simptomi se lahko preselijo tudi na zgornji gastrointestinalni trakt (GIT) ter se kažejo kot žgoča bolečina v prsih in spahovanje. Vse prej naštete simptome pa spremlja tudi splošno slabo počutje. Prizadeta je predvsem črevesna peristaltika. Na poslabšanje simptomov vplivajo tudi čustveni dejavniki; pri vata tipih živčnost, tesnoba, strah in občutek negotovosti ali pa jeza, sovraštvo in zavist pri pita tipih. Redko se sindrom razdražljivega črevesa pojavi pri kapha tipih, kjer na poslabšanje vplivajo predvsem navezanost, pohlep ali depresija.

Simptome sindroma razdražljivega črevesa lahko povzročajo tudi različni patogeni organizmi (npr. amebe), antibiotiki, pretirana uporaba odvajal, različna zdravila in onesnaževalci okolja, na primer težke kovine. Tudi prehrana je zelo pomembna. Prekomerno uživanje kave, čokolade, surovega sadja ali zelenjave lahko pripelje do razdražljivosti črevesa. Na poslabšanje bolezni vplivajo hormoni in toksini v prehrani. Težave se pojavijo tudi pri nekaterih ljudeh, ki imajo težave s presnavljanjem laktoze in intoleranco za različne spojine, ki jih vsebujejo različne vrste pšenice. Ne smemo pa zanemariti tudi podedovanega nagnjenja k podobnim ali enakim prebavnim motnjam …

Kako se lahko s pomočjo ajurvede borimo s sindromom razdražljivega črevesja si preberite v poletni številki revije Bodi eko.

Povejte svoje mnenje - kometirajte