0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSindrom razdražljivega črevesa: Ukrotite ga z ajurvedo

Sindrom razdražljivega črevesa: Ukrotite ga z ajurvedo

MORDA VAS ZANIMA

Sindrom razdražljivega črevesa (v ajurvedi pakvašaja kupita doša) je ponavljajoče se vnetje črevesne sluznice, anusa, rektuma in distalnega dela črevesa. Pri napredovani bolezni je prizadeto celotno debelo črevo. Najpogosteje se pojavi v drugem ali tretjem življenjskem obdobju, v hujših primerih pa se lahko pozneje razvije celo rak debelega črevesa.

- Oglas -

Sindrom razdražljivega črevesa: nanje simptome vplivajo tudi čustveni dejavniki

Sindrom razdražljivega črevesa lahko prepoznamo po značilnih simptomih in težavah, kot so trebušne bolečine, zaprtje in/ali driska, napetost v trebušni votlini, napihnjenost, slabost in občutki nepopolne izpraznitve črevesja. Simptomi se lahko preselijo tudi na zgornji gastrointestinalni trakt (GIT) ter se kažejo kot žgoča bolečina v prsih in spahovanje. Vse prej naštete simptome pa spremlja tudi splošno slabo počutje. Prizadeta je predvsem črevesna peristaltika. Na poslabšanje simptomov vplivajo tudi čustveni dejavniki; pri vata tipih živčnost, tesnoba, strah in občutek negotovosti ali pa jeza, sovraštvo in zavist pri pita tipih. Redko se sindrom razdražljivega črevesa pojavi pri kapha tipih, kjer na poslabšanje vplivajo predvsem navezanost, pohlep ali depresija.

Simptomi sindrom razdražljivega črevesa

Simptome sindroma razdražljivega črevesa lahko povzročajo tudi različni patogeni organizmi (npr. amebe), antibiotiki, pretirana uporaba odvajal, različna zdravila in onesnaževalci okolja, na primer težke kovine. Tudi prehrana je zelo pomembna. Prekomerno uživanje kave, čokolade, surovega sadja ali zelenjave lahko pripelje do razdražljivosti črevesa. Na poslabšanje bolezni vplivajo hormoni in toksini v prehrani. Težave se pojavijo tudi pri nekaterih ljudeh, ki imajo težave s presnavljanjem laktoze in intoleranco za različne spojine, ki jih vsebujejo različne vrste pšenice. Ne smemo pa zanemariti tudi podedovanega nagnjenja k podobnim ali enakim prebavnim motnjam.

Sindrom razdražljivega črevesa

Trije tipi sindroma razdražljivega črevesa

Pri sindromu razdražljivega črevesa je pogostokrat prisotna tudi malabsorpcija, nezmožnost vsrkavanja ene ali več hranilnih snovi skozi črevesno sluznico, kar je v ajurvedi znak šibkosti črevesja. Malabsorpcija vodi do podhranjenosti, nizke telesne teže, pomanjkanja določenih hranilnih snovi v telesu in s tem povezanih nadaljnjih motenj v delovanju telesa.

- Oglas -

Na nastanek malabsorpcije vplivajo prevroči ali premrzli obroki, uživanje prevelikih količin sladkarij, preveč kompleksna ali neredna prehrana, prenajedanje ali postenje, hitri, osiromašeni obroki, v veliki meri pa lahko sodelujejo tudi stres (npr. zaradi finančnih težav ali težav v zakonu, smrt v družini) ter različne čustvene, spolne in psihične zlorabe. Vsi ti razlogi pripeljejo do neravnovesja našega prebavnega ognja (prebavnih encimov), ki mu v ajurvedi pravimo agni in je pomemben za presnavljanje zaužite hrane.

V ajurvedi poznamo tri glavne tipe razdražljivega črevesa:

 • Vata razdražljivo črevo ali spastično črevo z vsemi vata simptomi, kot so suhost kože in sluznic, zaprtje in/ali driska, občutek žeje, napenjanje, nespečnost, tesnoba, izguba teže. Bolečina nastane takoj po zaužitju hrane in izgine po odvajanju blata.
 • Pita razdražljivo črevo s simptomi, kot so občutek vročine, žeje, žgoče bolečine v prsih, driska, razdražljivost, jeza, potenje, vnetje, vročina in smrdeče blato. Odvajanje poteka navadno brez bolečin, vendar pa takoj, ko zjutraj vstanemo (oziroma lahko tudi celo po vsakem obroku).
 • Kapha razdražljivo črevo pa ima naslednje simptome: slabost, neprebavljeno hrano v blatu, težak občutek v prsih in trebuhu, sluz v blatu, počasnost.

Pri pita razdražljivem črevesu je treba uravnotežiti um in prebavni sistem. Ker sta pri tem tipu povečani tako vata kot pita, je treba hkrati umirjati obe doši. Vsakodnevno, ampak le tri tedne, pijemo pred jedjo sok aloe vere, ker vlaži telo in blagodejno deluje na uravnavanje pite.

Ajurvedska terapija za sindrom razdražljivega črevesa

Življenjski slog – omilite stres

V ajurvedi priporočamo primerno dieto in zdrav življenjski slog ter ajurvedsko psihoterapijo, kot pomoč bolniku pri pravilnem obvladovanju čustvenih nihanj. Pomembno je, da se izogibamo vsem vzrokom, ki povzročajo težave. Obroki naj bodo sveže kuhani in zaužiti še topli, izogibati pa se moramo tudi kajenju cigaret in alkoholu.

Pri vata razdražljivem črevesu dajemo poudarek na zmanjševanje stresa. Uporabimo različne tehnike meditacije, pranajame, redno izvajamo jogo, v poštev pa pridejo tudi aromaterapija, različne terapije s kristali in kromoterapija (barvna terapija), zanemariti pa ne smemo zelo učinkovitih ajurvedskih sprostilnih masaž. Primerni jogijski asani sta kamela in krava, poleg tega pa se priporoča tudi udžaji pranajama (posebna dihalna tehnika).

Zelo pomembna je rutina, kot so redni obroki in redno spanje.

- Oglas -
ashwagandha
Tudi ashwagandha nam bo v pomoč pri boju s sindromom razdražljivega črevesa.

Zeliščna pomoč

 • Ajurvedsko zelišče triphalo, ki je eno izmed najpomembnejših mešanic v ajurvedski medicini, dodamo za dolgoročno vzdrževanje zdravega črevesja. Mešanico pripravimo tako, da v 2 dcl vode namočimo eno jedilno žlico triphale in jo pustimo stati čez noč. Zjutraj spijemo le bistro tekočino brez usedline.
 • Muškatni orešček je zelo koristen pri malabsorpciji, krčih in vata tipu driske. Pripravimo mešanico pražene mlete kumine in koromača v enakih razmerjih, mešanici pa dodamo ščep mletega muškatnega oreščka ter jo zaužijemo s čajno žličko prečiščenega masla dvakrat dnevno.
 • Začimbi ingver in asafoetido priporočam za preprečevanje plinov.
 • Ašvagando, ki je po učinku podobna ginsengu, pa lahko jemljemo kot splošen tonik za živčni sistem.
 • Za masažo uporabimo sezamovo olje, če smo bolj pita tip, pa kokosovo olje.
 • Začimbe ingver, koriander, nageljnove žbice in kardamom spodbujajo prebavo in absorpcijo ter čistijo toksine (amo) iz prebavnega trakta.
Asafoetida
Asafoetida je ponekod pogosto uporabljena rastlina za boljšo prebavo.

Prehrana in sindrom razdražljivega črevesa

 • Primerna je lahka hrana, izogibajmo se kruhu, siru, rdečemu mesu ter mrzli, trdi, suhi in surovi hrani.
 • Kratkotrajni posti, kjer zaužijemo samo zelenjavne juhe, kitchari (posebna ajurvedska zdravilna rižota s stročnico mung dhal) ali malo riža basmati, so zelo koristni.
 • Takra, mešanica pinjenca in vode, ki ji dodamo asafoetido, kameno sol in kumino, je izjemen prebavni pospeševalec in izboljšuje sestavo blata. Vsebuje bakterije iz rodu Lactobacillus, ki obnavljajo normalno floro v črevesju.
 • Pri zaprtju uporabljajmo suhe slive, rozine in majhne količine mleka. Tudi slivov sok je učinkovit pri zdravljenju zaprtja.
 • Pri vetrovih in napenjanju se izogibajmo zelju, fižolu, nekuhani zelenjavi, citrusom in mleku.
 • Priporočljiva hrana za večino s sindromom razdražljivega črevesa vključuje riž basmati, mung dhal in kitchari.
 • Priporočajo se banane, granatno jabolko in maline.
 • Pri kuhanju uporabljajte prečiščeno maslo ghee, saj ne vsebuje laktoze.
 • Takra, mešanica vode in pinjenca v razmerju 2 : 1, je koristna za vzdrževanje zdrave črevesne flore.
 • Priporoča se pitje mlačne vode, vendar nikoli med obrokom.
 • Na splošno naj se bolniki s sindromom razdražljivega črevesa držijo prehrane, ki pomirja doše. Priporoča se tudi pančakarma, posebno ajurvedsko čiščenje, ki z različnimi postopki učinkovito očisti telo in odstrani vzrok bolezni.
 • V prehrano vključimo rdeče maline, saj umirjajo drisko; koromač, koriander in kardamom pa uporabimo kot začimbe.
 • Z zeliščem gotu kolo dosežemo želeno mirnost uma.
 • Izbiramo sladke, grenke in trpke okuse.
 • Splošno pravilo je, da jemo lahke, lahko prebavljive obroke (zelenjavne juhe, kitchari, takra z začimbami).
 • Izogibajte se mastni in ocvrti hrani.

.

NAJNOVEJŠE