Zdravje & prehranaRak debelega črevesa in danke naj bi bil povezan z aditivi v...

Rak debelega črevesa in danke naj bi bil povezan z aditivi v živilih

MORDA VAS ZANIMA

V številnih živilih lahko dandanes najdemo emulgatorje, vrsto aditivov, ki podaljšujejo obstojnost prehranskih izdelkov. Vendar pa so mnoge študije – ena izmed njih je bila pred nedavnim opravljena v Združenih državah Amerike – nakazale, da naj bi prav emulgatorji vplivali na nastanek raka debelega črevesa in danke. Kot kaže, naj bi emulgatorji povzročali spremembe pri bakterijah, ki se nahajajo v našem črevesju, posledično pa prihaja do pogostejših vnetij. V skrajnem primeru se lahko zaradi vnetij razvije rak debelega črevesa in danke.

- Oglas -

ak debelega črevesa in danke povezan z aditivi v živilih

Četrta najbolj smrtonosna vrsta raka

Rak debelega črevesa in danke velja za četrto najbolj nevarno obliko raka na vsem svetu. Zaradi te vrste raka je denimo leta 2012 umrlo kar 700.000 ljudi. V znanstvenih krogih se sicer v zadnjem času krepi zavedanje, kako pomemben vpliv imajo lahko mikroorganizmi v črevesju na naš imunski sistem, hkrati pa tudi na razvoj raka debelega črevesa in danke.

Prav zdrava prebava naj bi bila ključna za močan imunski sistem in za zmanjšanje tveganja za to, da zbolimo za rakom. Mikroorganizmi v črevesju igrajo pomembno vlogo tudi pri razvoju ulceroznega kolitisa in Crohnove bolezni. Težave z razdražljivim črevesjem pa lahko prav tako povečajo nevarnost za nastanek različnih vrst raka. Pri tem je vsekakor zanimiv – in obenem zaskrbljujoč – podatek, da se je porast raka debelega črevesa in danke začel sredi 20. stoletja, približno v istem obdobju, ko so se zaželi pri proizvodnji živil uporabljati emulgatorji.

Manj predelane hrane in več vlaknin

Med najbolj pogoste emulgatorje, ki jih najdemo v prehranskih izdelkih, spadata polisorbat 80 in karboksimetil celuloza. Pogosto uživanje živil, ki vsebuje omenjena emulgatorja, naj bi tako sčasoma privedlo do vnetij v črevesju in s tem do mnogih zapletov, med katere sodi tudi rak. Za vzdrževanje zdravega ravnotežja bakterij v črevesju se priporoča uživanje probiotikov. Seveda pa je nujno, da čim bolj omejite vnos živil, ki vsebujejo različne aditive. Idealno bi bilo, da jih s svojega jedilnika povsem črtate. Namesto tega se raje osredotočite na to, da boste zaužili dovolj živil, bogatih z vlakninami. Poleg številnih drugih koristi imajo namreč vlaknine izredno pomemben vpliv tudi na zdravje našega črevesja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×