Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaRak debelega črevesa in danke naj bi bil povezan z aditivi v...

Rak debelega črevesa in danke naj bi bil povezan z aditivi v živilih

MORDA VAS ZANIMA

V številnih živilih lahko dandanes najdemo emulgatorje, vrsto aditivov, ki podaljšujejo obstojnost prehranskih izdelkov. Vendar pa so mnoge študije – ena izmed njih je bila pred nedavnim opravljena v Združenih državah Amerike – nakazale, da naj bi prav emulgatorji vplivali na nastanek raka debelega črevesa in danke. Kot kaže, naj bi emulgatorji povzročali spremembe pri bakterijah, ki se nahajajo v našem črevesju, posledično pa prihaja do pogostejših vnetij. V skrajnem primeru se lahko zaradi vnetij razvije rak debelega črevesa in danke.

- Oglas -

ak debelega črevesa in danke povezan z aditivi v živilih

Četrta najbolj smrtonosna vrsta raka

Rak debelega črevesa in danke velja za četrto najbolj nevarno obliko raka na vsem svetu. Zaradi te vrste raka je denimo leta 2012 umrlo kar 700.000 ljudi. V znanstvenih krogih se sicer v zadnjem času krepi zavedanje, kako pomemben vpliv imajo lahko mikroorganizmi v črevesju na naš imunski sistem, hkrati pa tudi na razvoj raka debelega črevesa in danke.

Prav zdrava prebava naj bi bila ključna za močan imunski sistem in za zmanjšanje tveganja za to, da zbolimo za rakom. Mikroorganizmi v črevesju igrajo pomembno vlogo tudi pri razvoju ulceroznega kolitisa in Crohnove bolezni. Težave z razdražljivim črevesjem pa lahko prav tako povečajo nevarnost za nastanek različnih vrst raka. Pri tem je vsekakor zanimiv – in obenem zaskrbljujoč – podatek, da se je porast raka debelega črevesa in danke začel sredi 20. stoletja, približno v istem obdobju, ko so se zaželi pri proizvodnji živil uporabljati emulgatorji.

Manj predelane hrane in več vlaknin

Med najbolj pogoste emulgatorje, ki jih najdemo v prehranskih izdelkih, spadata polisorbat 80 in karboksimetil celuloza. Pogosto uživanje živil, ki vsebuje omenjena emulgatorja, naj bi tako sčasoma privedlo do vnetij v črevesju in s tem do mnogih zapletov, med katere sodi tudi rak. Za vzdrževanje zdravega ravnotežja bakterij v črevesju se priporoča uživanje probiotikov. Seveda pa je nujno, da čim bolj omejite vnos živil, ki vsebujejo različne aditive. Idealno bi bilo, da jih s svojega jedilnika povsem črtate. Namesto tega se raje osredotočite na to, da boste zaužili dovolj živil, bogatih z vlakninami. Poleg številnih drugih koristi imajo namreč vlaknine izredno pomemben vpliv tudi na zdravje našega črevesja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×