Prehranske vlaknine so bistveno hranilo, ki je potrebno za normalno prebavljanje živil, pravilno delovanje prebavnega trakta ter za odpravljanje občutka napihnjenosti ter napetosti. Pomanjkanje vlaknin v našem telesu namreč lahko pripelje do pojava hemoroidov, zaprtja ter povišane ravni holesterola in/ali sladkorja v krvi. Nasprotno pa pretiravanje z uživanjem vlaknin lahko privede do obstrukcije črevesja, posledične driske ali celo dehidracije.
Ko uživamo prehranske vlaknine je zelo pomembno upoštevati tudi to, da ob njihovem uživanju povečamo vnos vode v telo. Kako torej doseči uravnoteženo uživanje vlaknin? Dnevna priporočena zaužita količina znaša 25 g, v nadaljevanju pa vam ponujamo seznam šestih živil s katerimi lahko pridobimo največ telesu koristnih vlaknin.
Koruza oziroma koruzni otrobi
Kljub temu, da nam je verjetno najbolj poznana rumena različica koruze je obstaja še cel kup vrst oziroma kar cela barvna paleta – od rožnate do celo črne. Vsaka vrsta pa seveda vsebuje svojo kombinacijo oziroma količino vlaknin. Pol skodelice koruznih semen tako denimo vsebuje 2 g vlaknin.
Brokoli
Vsi vemo, da skoraj ne obstaja razlog zakaj ga nebi uživali. Poleg tega, da vsebuje snovi, ki pomagajo pri preprečevanju pojava rakavih obolenj, vsebuje tudi precejšnjo količino vlaknin. Ena skodelica kuhanega brokolija jih namreč vsebuje kar 5 g.
Artičoke
Ena sama kuhana artičoka vsebuje kar dobrih 10 g vlaknin, pol skodelice kuhanih artičokinih srčik pa jih vsebuje okoli 7 g. Artičoke vsebujejo tudi veliko silimarina – antioksidanta, ki izboljšuje zdravje jeter.
Maline
Maline so prave hranilne zvezdice. Polne so močnih antioksidantov poleg tega pa vam bo ena skodelica malin prinesla kar eno tretjino dnevne priporočene količine vlaknin.
Mandlji
So dober vir vlaknin, zdravih maščob ter telesu koristnih beljakovin. Zaradi visoke vsebovanosti kalorij, se z namenom pridobitve vlaknin priporoča uživanje četrt skodelice na dan kar nam doprinese 3 g vlaknin ter 170 kalorij.
Avokado
Njegovo kremasto meso je odličen vir vlaknin. Dve žlici avokada vsebuje okoli 2 g vlaknin, celoten sadež pa jih vsebuje okoli 10 g. Avokado je tudi odličen vir dobrih maščob, ki lahko pomagajo zniževati holesterol ter zmanjšujejo tveganje srčnih obolenj.