Zelenjavnih 7 te pomladi

    Naj se barviti pomladi prilagodi tudi naš jedilnik. Poln zelenjavni krožnik ni le vabljiv na pogled marveč je temu primeren tudi njegov okus. Zelenjavni gurmani pa pridejo na svoj račun tudi pri krepitvi zdravja ter imunskega sistema. Ljudje, ki redno uživajo zelenjavo imajo namreč manjše možnosti za razvoj številnih kroničnih bolezni, saj je zelenjava vir številnih hranil kot je denimo kalij, vlaknine, folna kislina, vitamini A, E in C, ipd. Priporočljiv dnevni vnos zelenjave znaša eno do štiri skodelice – odvisno od tega katere snovi vaše telo najbolj potrebuje. Hkrati pa je potrebno tudi upoštevati, da se je pri izbiri zelenjave najbolje ravnati po smernicah matere narave ter uživati sezonska živila. V nadaljevanju smo vam tako pripravili seznam sedmih pomladanskih živil, ki so zaradi svojih hranilnih ter zdravilnih lastnosti vredne zaužitja.

    Zelenjava in pomlad

    Cvetača

    Ta predstavnica zelenjave je prava zakladnica hranilnih snovi. Vsebuj vitamin B, mangan, omega 3 maščobne kisline ter vitamin K. A pazljivo! Cvetača je namreč zelo visoko kalorična zato priporočljiva dnevna doza bele kraljice znaša zgolj eno skodelico – ta namreč predstavlja kar 20 odstotkov vaše dnevne doze vlaknin.

    Šparglji

    So okusni, hranljivi, njihova priprava pa tudi ni zahtevna. Idealna kombinacija! Bogati so z vlakninami, folati ter vitamini A, C, E in K poleg tega pa vsebujejo tudi celo paleto antioksidantov. Več o špargljih in recepte najdete TUKAJ.

    Koromač

    Je ena izmed bolj spregledanih predstavnikov zelenjave, ki ga lahko zaužijemo surovega ali pa kuhanega. Po okusu spominja na janež, zaradi vsebovanosti zdravilnih snovi pa je koromač dober za uravnavanje krvnega pritiska, ravni sladkorja v krvi ter pri preprečevanju pojava srčnih obolenj.

    PREBERITE TUDI:  Ustavimo nespečnost

    Špinača

    Sploh obstaja kakšna bolj vsestranska predstavnica zelenjave? Ker je nizkokalorična, ena skodelica špinače vsebuje zgolj 7 kalorij, kljub temu pa je nasičena z vitaminom C, železom, vitaminom B6, magnezijem ter kalijem. Lahko jo uživamo surovo v solatah ali pa jo kuhano priključimo skoraj vsem jedem. Prav tako je idealna za izdelavo zelenih smoothijev.

    Por

    Por se v pomladanskih jedeh uporablja kot idealen nadomestek čebule, saj nudi milejši ter slajši okus. Prekipeva od antioksidantov, mineralov ter vitaminov, ena skodelica pa vsebuje zajeten odmerek vitamina K, železa, vitamina B6, folne kisline ter vitamina C.

    Peteršilj

    Je mnogo več kot zgolj okrasna zelenjava. Bogat je z mnogimi hranilnimi snovmi kot je denimo vitamin K, C ter A poleg tega pa vsebuje tudi visoko koncentracijo železa ter magnezija.

    Rdeča pesa

    Povišuje raven energije ter znižuje krvni tlak. Poleg tega ji nekatere raziskave pripisujejo, da lahko pomaga tudi v boju proti raku, zmanjšuje bolečine pri artritisu ter uravnava telesno težo. Vsebuje visoko količino kalija, vitamina C, magnezija ter železa. Lahko jo uživamo v sveži ali kuhani obliki.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte