Artičoka je kot slastna zelenjava sodobne kulinarike v zadnjih letih dobila potrditev tudi kot za zdravje pomemben vir hranil. Artičoke in njeni pripravki varujejo jetra in spodbujajo izločanje žolča in delovanje prebavil. Rastlina naj bi pomagala tudi pri zmanjševanju ravni holesterola v krvi. Koristna pa je tudi za diabetike. Elegantne artičoke so kot zelenjavo uživali že stari Rimljani. Artičoka je doma je v Sredozemlju, vendar jo gojijo po vsej zahodni Evropi. Kot zelenjavno poslastico so jo že v 15. stoletju zelo cenili, zdravilne lastnosti artičoke pa so odkrili šele v 20. stoletju.
Kaj je artičoka?
Artičoka (Cynara scolymus) je trajnica iz družine nebinovk, ki izvira iz območja Sredozemlja. Njena glavna značilnost so veliki zeleni listi in užitni cvetovi, ki jih uporabljamo v prehrani. Morda ste se že kdaj vprašali, zakaj je tako posebna? Njen edinstven okus, ki spominja na kombinacijo oreščkov in masla, ter bogata vsebnost hranil so razlog, da jo marsikdo uvršča med superživila.
Artičoka na domačem vrtu in kuhinji
Artičoka je zelnata trajnica, ki zraste do meter in pol visoko. Ima debelo, pokončno steblo in velike, nazobčane sivozelene liste z dlakasto belkasto prevleko na spodnji strani. Cvetovi so podobni osatovim, obdajajo jih debeli listasti ovršni listi, ki se odpirajo poleti. Uporabni deli so listi in cvetovi. Obrane liste posušijo in uporabljajo za pripravo prevretkov, izvlečkov, kapsul in tinktur. Neodprte cvetne glavice in mesnata dna v kulinariki uporabljajo kot zelo okusno zelenjavo.
Poznamo več sort artičok. Velike sorte je najbolje pojesti list za listom, srčke pa pripraviti posebej. Izberite vedno mehke artičoke, zelene glavice brez rjavih lis. Če artičoke hranimo nekoliko dalj časa, otrdijo. Pri shranjevanju v hladilniku jih vedno dobro zavijte, da upočasnite izgubo vlage. Majhne glavice lahko uživamo cele – zelo na hitro skuhane in razrezane, s prelivom na osnovi olja ali pa pražene, ki jih pripravimo na primer v rižoti. Velike sorte kuhamo v vreli neslani vodi do 40 minut, potem lahko liste zlahka izpulimo.
Artičokine liste uživamo tople ali hladne, običajno jih pomakamo v omako. V zimskih mesecih uporabljamo vložene ali konzervirane artičokine srčke.

Recepti z artičoko
Artičoka je izjemno vsestranska zelenjava, ki jo lahko pripravimo na različne načine. Uživamo jo lahko surovo, kuhano, pečeno ali vloženo. Njeni nežni cvetovi so odlični v solatah, testeninah ali kot dodatek k različnim mesnim jedem. Ste že kdaj poskusili kremno juho iz artičok ali pečene artičoke s parmezanom? Vaše brbončice vam bodo hvaležne!
Artičoka je odličen dodatek k številnim jedem. Tukaj je nekaj idej za pripravo:
- Pečena artičoka s česnom in limono: Preprosta in okusna jed, ki jo lahko postrežete kot prilogo.
- Rižota z artičokami: Kremasta rižota z dodatkom svežih artičok bo navdušila vsakogar.
- Solata s svežimi artičokami: Osvežilna solata za vroče poletne dni.
Hranilna vrednost
Artičoka je prava zakladnica hranil. Je bogat vir vlaknin, vitaminov C in K, folata, magnezija in kalija. Vsebuje tudi številne antioksidante, ki ščitijo telo pred prostimi radikali. Ena srednje velika artičoka vsebuje le približno 60 kalorij, zato je odličen dodatek za vse, ki pazijo na svojo težo. Ima nizko energijsko vrednost, saj 250 gramov kuhane artičoke dá le 20 kilokalorij. Vsebuje še približno 50 mikrogramov folne kisline, pol miligrama železa, miligram niacina, 330 miligramov kalija in pol miligrama cinka.
Artičoka in zdravje jeter
Artičoka je znana po svojem pozitivnem vplivu na jetra. Snov, imenovana cinarin, ki jo najdemo v artičoki, spodbuja tvorbo žolča in s tem pomaga pri razstrupljanju jeter. Prav zato se artičoka pogosto uporablja v naravni medicini za zdravljenje težav z jetri, kot so zamaščena jetra in hepatitis. Lahko bi rekli, da je pravi “varuh” vaših jeter.

Zdravilne lastnosti artičoke
Artičoka ni le okusna, temveč tudi izjemno zdrava. Njene glavne zdravilne lastnosti vključujejo izboljšanje prebave, zmanjšanje ravni holesterola in podporo delovanju jeter. Raziskave so pokazale, da izvleček artičoke lahko pomaga pri težavah, kot so napenjanje, zgaga in sindrom razdražljivega črevesja. Je vaš želodec pogosto nemiren? Morda je artičoka naravna rešitev, ki jo iščete!
Listi artičoke vsebujejo veliko organskih in fenolnih kislin, zlasti grenki aromatični cinarin. Poleg njega pa seskviterpenske laktone (grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov), flavonoide, kalijeve soli, provitamin A in številne encime.
- Artičokini pripravki varujejo in spodbujajo delovanje jeter, žolča in prebavil. Tako kot vse trpke vrste zelenjave, tudi artičoka povečuje izločanje žolča, raziskave pa so pokazale, da olajša z jetri povezane bolečine v trebuhu. Nemški znanstveniki so namreč leta 2001 ugotovili, da flavonoidi v njenih listih spodbujajo pretok žolča in pospešujejo obnavljanje jetrnih celic.
- Artičoka pomaga pri zniževanju holesterola v krvi. Leta 2002 so japonski raziskovalci potrdili starejše izsledke nemških raziskovalcev, da izvlečki iz listov – seskviterpenski laktoni, pomagajo pri zniževanju vrednosti holesterola v krvi.
- Tradicionalno jo uporabljajo kot diuretik. Flavonoidi ob pomoči kislin in kalijevih soli delujejo kot diuretiki in blažijo težave z ledvicami.
- Koristna je pri sladkornih bolnikih. Že v preteklosti so artičoke priporočali sladkornim bolnikom. Vsebujejo namreč inulin, neprebavljivo obliko škroba, ki omeji dvig krvnega sladkorja po obroku.
Ob uporabi artičoke je treba upoštevati nekatere previdnostne ukrepe:
- artičokinih pripravkov ne uporabljajmo za zdravljenje žolčnih kamnov;
- med dojenjem artičokinih pripravkov ni priporočljivo jemati, ker artičoka zmanjšuje izločanje mleka;
- seskviterpenski laktoni lahko povzročijo alergijske reakcije. Tedaj se odpovejmo vsem artičokinim pripravkom.
Nasveti za nakup in shranjevanje
Ko kupujete artičoke, izberite tiste s čvrstimi listi in temno zeleno barvo. Listi morajo biti tesno zaprti, saj to pomeni, da je artičoka sveža. Shranjujte jih v hladilniku, zavite v vlažno krpo, da bodo ostale sveže dlje časa. Sveže artičoke lahko hranite do enega tedna.
Prehransko dopolnilo
Poleg svežih artičok lahko najdete tudi prehranska dopolnila iz artičoke, ki so posebej priljubljena med tistimi, ki želijo izboljšati zdravje jeter ali znižati raven holesterola. Pred uporabo dopolnil se vedno posvetujte s strokovnjakom, še posebej ob resnih težavah z jetri.