fbpx
Domov Zdravje & prehrana Artičoka - v liste zavito srce nas učinkovito razstruplja

Artičoka – v liste zavito srce nas učinkovito razstruplja

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Artičoka je kot slastna zelenjava sodobne kulinarike v zadnjih letih dobila potrditev tudi kot za zdravje pomemben vir hranil. Artičoke in njeni pripravki varujejo jetra in spodbujajo izločanje žolča in delovanje prebavil. Rastlina naj bi pomagala tudi pri zmanjševanju ravni holesterola v krvi. Koristna pa je tudi za diabetike. Elegantne artičoke so kot zelenjavo uživali že stari Rimljani. Artičoka je doma je v Sredozemlju, vendar jo gojijo po vsej zahodni Evropi. Kot zelenjavno poslastico so jo že v 15. stoletju zelo cenili, zdravilne lastnosti artičoke pa so odkrili šele v 20. stoletju.

Artičoka

Artičoka na domačem vrtu in kuhinji

Artičoka je zelnata trajnica, ki zraste do meter in pol visoko. Ima debelo, pokončno steblo in velike, nazobčane sivozelene liste z dlakasto belkasto prevleko na spodnji strani. Cvetovi so podobni osatovim, obdajajo jih debeli listasti ovršni listi, ki se odpirajo poleti. Uporabni deli so listi in cvetovi. Obrane liste posušijo in uporabljajo za pripravo prevretkov, izvlečkov, kapsul in tinktur. Neodprte cvetne glavice in mesnata dna v kulinariki uporabljajo kot zelo okusno zelenjavo.

Poznamo več sort artičok. Velike sorte je najbolje pojesti list za listom, srčke pa pripraviti posebej. Izberite vedno mehke artičoke, zelene glavice brez rjavih lis. Če artičoke hranimo nekoliko dalj časa, otrdijo. Pri shranjevanju v hladilniku jih vedno dobro zavijte, da upočasnite izgubo vlage. Majhne glavice artičok lahko uživamo cele – zelo na hitro skuhane in razrezane, s prelivom na osnovi olja ali pa pražene, ki jih pripravimo na primer v rižoti. Velike sorte kuhamo v vreli neslani vodi do 40 minut, potem lahko liste zlahka izpulimo.

Artičokine liste uživamo tople ali hladne, običajno jih pomakamo v omako. V zimskih mesecih uporabljamo vložene ali konzervirane artičokine srčke.

Kaj vsebuje artičoka?

Artičoka ima nizko energijsko vrednost, saj 250 gramov kuhane artičoke dá le 20 kilokalorij. Vsebuje še približno 50 mikrogramov folne kisline, pol miligrama železa, miligram niacina, 330 miligramov kalija in pol miligrama cinka.

Artičoka

Zdravilne lastnosti artičoke

Listi artičoke vsebujejo veliko organskih in fenolnih kislin, zlasti grenki aromatični cinarin. Poleg njega pa seskviterpenske laktone (grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov), flavonoide, kalijeve soli, provitamin A in številne encime.

  1. Artičokini pripravki varujejo in spodbujajo delovanje jeter, žolča in prebavil. Tako kot vse trpke vrste zelenjave, tudi artičoka povečuje izločanje žolča, raziskave pa so pokazale, da olajša z jetri povezane bolečine v trebuhu. Nemški znanstveniki so namreč leta 2001 ugotovili, da flavonoidi v njenih listih spodbujajo pretok žolča in pospešujejo obnavljanje jetrnih celic.
  2. Artičoka pomaga pri zniževanju holesterola v krvi. Leta 2002 so japonski raziskovalci potrdili starejše izsledke nemških raziskovalcev, da izvlečki iz listov – seskviterpenski laktoni, pomagajo pri zniževanju vrednosti holesterola v krvi.
  3. Tradicionalno jo uporabljajo kot diuretik. Flavonoidi ob pomoči kislin in kalijevih soli delujejo kot diuretiki in blažijo težave z ledvicami.
  4. Koristna je pri sladkornih bolnikih. Že v preteklosti so artičoke priporočali sladkornim bolnikom. Vsebujejo namreč inulin, neprebavljivo obliko škroba, ki omeji dvig krvnega sladkorja po obroku.

Ob uporabi artičoke je treba upoštevati nekatere previdnostne ukrepe:

  • artičokinih pripravkov ne uporabljajmo za zdravljenje žolčnih kamnov;
  • med dojenjem artičokinih pripravkov ni priporočljivo jemati, ker artičoka zmanjšuje izločanje mleka;
  • seskviterpenski laktoni lahko povzročijo alergijske reakcije. Tedaj se odpovejmo vsem artičokinim pripravkom.
- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×