Kislo-pekoča zeljna juha z rižem in gobami: nasiten in zdrav obrok

Vsi, ki obožujete krepčilne in zdrave juhe oziroma enolončnice, boste zagotovo navdušeni nad tem receptom. Kislo-pekoča zeljna juha je namreč zelo zdrava, zaradi dodatka riža pa tudi izjemno nasitna. Gobe poskrbijo za tisto piko na i, zaradi katere je kljub enostavni pripravi, ki vam ne vzame veliko časa, ta juha nekaj posebnega. Nad njo so še posebej navdušeni ljubitelji azijske kuhinje. Juha je lahko samostojen obrok, ki vas bo v hladnejših mesecih prijetno pogrel, primerna pa je tudi za tiste, ki ne uživate glutena (pozorni bodite le pri sojini omaki, saj nekatere vrste vsebujejo tudi gluten).

Kislo pekoča zeljna juha z rižem in gobami

Sestavine

  • 1 žlica repičnega olja,
  • 120 gramov narezanih šitak oziroma gob po izbiri,
  • 2 drobno nasekljana feferona (nadomestite ju lahko tudi s čilijem v prahu),
  • 6 drobno nasekljanih strokov česna,
  • 1 žlica ingverja v prahu,
  • sok dveh limet + nastrgana lupina,
  • 1,5 litra zelenjavne jušne osnove,
  • 120 gramov jasminovega riža,
  • 2 žlici sojine omake (če imate alergijo, pazite, da v njej ni glutena),
  • manjša glava zelja, narezanega na tanke rezance.

Priprava

V večjem loncu segrejte olje, dodajte gobe in jih pražite približno 5 minut. Dodajte feferone, česen in ingver ter pražite še 5 minut, preden dodate nastrgano lupino limet in jušno osnovo. Ko zavre, dodajte še riž in kuhajte. Ko je riž že skoraj kuhan, dodajte zelje, sok limet in sojino omako. Pri nizki temperaturi kuhajte še nekaj minut. Juho na koncu poskusite. Če je premalo slana, lahko dodate še malce sojine omake ali soli ter druge začimbe po želji. Postrezite s kosom črnega kruha.