Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaAsafoetida - izvrstna rastlina za boljšo prebavo

Asafoetida – izvrstna rastlina za boljšo prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Asafoetida je 2 metra visoka trajnica, ki izvira iz Irana. Uporablja se predvsem v indijski kuhinji, prileže pa se skoraj vsem zelenjavnim jedem. Asafoetida ima velike pernate liste in rumene cvetove. Iz posušenih stebel in korenin odstranijo prav tako posušeno smolo, ki jo zmeljejo v prah s precej ostrim vonjem. Danes jo gojijo predvsem v Iranu, Afganistanu, pakistanu in v Indiji, v Evropo pa jo uvažamo.

- Oglas -

Asafoetida za dobro prebavo

Ime je izpeljanka perzijske besede “asa”, ki pomeni smolo, in latinske “foetida”, ki se nanaša na močan vonj po žveplu. V veganski kuhinji je ysafoetida uporabna tudi zaradi svoje blage arome po jajcih, podobno kot črna sol. Asafoetidina smola je siva, kadar je sveža, posušena pa je jantarne barve. Drobiti jo je pravzaprav precej težko, tradicionalno se melje v kamnitih mlinih.

Uporaba

Danes se asafoetida uporablja v indijski kuhinji predvsem v lečinih, pa tudi zelenjavnih jedeh, in sicer še posebno tam, kjer religija prepoveduje uporabo čebule. V ljudskem zdravilstvu je cenjena predvsem zaradi blagodejnih učinkov, ki jih ima na prebavo, saj deluje proti napenjanju, zdravi zaprtje in drisko, odpravlja črevesne parazite ter uravnava apetit, zato je priljubljena tudi pri shujševalnih dietah. Nekateri jo uporabljajo še za lajšanje astme in bronhitisa, ugodno pa deluje tudi na jetra in kožo. Nekoč so jo uporabljali namesto kontracepcije, vendar se danes v ta namen več ne uporablja.

Asafoetidin čaj proti napenjanju

Če imate kakršnekoli težave s prebavo, si pripravite asafoetidin čaj. Začimbo sicer lahko kupite v nekaterih specializiranih trgovinah v večjih mestih po Sloveniji. Pol žličke soli, četrt žličke popra in 2 ščepca asafetide zmešajte s skodelico vode in vse skupaj zavrite. Počakajte, da se mešanica ohladi in ji dodajte še sok ene limone. Pijte eno skodelico na dan, vendar bodite pozorni: čeprav asafetida uravnava prebavo, lahko v prevelikih količinah povzroči tudi prebavne motnje.

Asafoetida odganja zle duhove

- Oglas -

Za konec pa še zanimivost. V Srednji Ameriki je bila (in je ponekod še) asafoetida priljubljeno pomagalo pri šamanstvu in čarovništvu. Otroke naj bi varovala pred zlimi duhovi, verjamejo namreč, da jim preprečuje vstop v dojenčkovo telo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×