Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaGrozdje – orožje proti prostim radikalom za zdravje

Grozdje – orožje proti prostim radikalom za zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Zaradi bogate vsebnosti antioksidantov je grozdje idealna hrana za ohranjanje zdravja celic in s tem za preprečevanje številnih bolezni.

Ste si letos že privoščili grozdje?

- Oglas -

V grozdju so vitamini skupine B (razen vitamina B12), ki so nujni za ohranjanje zdravega psiho-fizičnega stanja. Če nam jih primanjkuje, lahko občutimo strah, postanemo depresivni, popade nas brezvoljnost, smo nesproščeni, zmedeni … Z uživanjem B-vitaminov se močno izboljša naše razpoloženje.

Grozdje

Kako delujejo antioksidanti?

Grozdje je polno antioksidantov, kot je na primer resveratrol, ki ščitijo celice pred oksidativnim stresom in potencialno zmanjšujejo tveganje za razvoj rakavih bolezni. Ko antioksidanti pridejo v stik s prostimi radikali, z njimi reagirajo in tako preprečijo, da bi ti povzročili škodo na celicah – se torej na nek način »žrtvujejo« za zdravje celic.

Prosti radikali stalno nastajajo v telesu, povečajo pa se pod vplivom dejavnikov iz okolja, kot so: toplota, onesnažen zrak, ionizirajoče sevanje, alkohol, kajenje, stres in staranje. Njihova značilnost je, da so izjemno nestabilni in hitro reagirajo z molekulami. Ko reagirajo s celicami (če prej ne reagirajo z antioksidanti), jih poškodujejo, to pa lahko privede do nastanka različnih bolezni, kot sta ateroskleroza in rak. Zato je seveda pametno poskbeti, da uživamo živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov, med katere spada tudi grozdje.

Katere antioksidante vsebuje grozdje?

- Oglas -

Galna kislina v grozdju je močan antioksidant, ki deluje proti virusom in bakterijam. Učinkovita naj bi bila pri preprečevanju raka prostate.

Naslednji antioksidant, ki ga najdemo v grozdju, je vitamin C, ki je osnova za zdrav in delujoč imunski sistem, deluje proti vnetjem, ohranja zdravje zobne sklenine, kapilar, tkiva in kosti. Lahko pomaga zmanjšati tveganje za raka.

Polifenoli, ki jih najdemo v grozdju, so med najbolj razširjenimi antioksidanti v naši prehrani, ki preprečujejo okvare zaradi prostih radikalov. Zaradi svojega antioksidativnega delovanja zelo verjetno pomagajo zavirati raka in aterosklerozo.

Flavonoidi zavirajo rast bakterij in znižujejo holesterol v krvi, pomagajo preprečevati aterosklerozo, okvare DNK ter bolezni dlesni in zobno gnilobo.

Tudi antociani so močni antioksidanti, ki preprečujejo poškodbe celic zaradi prostih radikalov. Poleg tega izjemno dobro delujejo na srčno-žilni sistem ter zmanjšujejo tveganje za nastanek nekaterih rakavih obolenj. Pomagali naj bi tudi pri hujšanju.

Z grozdjem tudi nad metabolni sindrom

Po nekaterih študijah naj bi grozdje zmanjšalo tudi tveganje za nastanek metabolnega sindroma. To je skupno ime za več stanj, ki se pojavljajo istočasno. Sem spadajo: visok nivo krvnega sladkorja, povišan krvni tlak, debelost okoli pasu, pomanjkanje dobrega holesterola (HDL), višek trigliceridov v krvi. Metabolni sindrom zelo poviša tveganje za srčno-žilne bolezni, kap ter diabetes tipa 2.

Študije, opravljene na podganah, so pokazale, da so se po treh mesecih uživanja hrane, v katero je bilo vključeno grozdje, zmanjšali vnetni znaki v telesu – predvsem tisti v maščobnem tkivu okrog trebuha in v jetrih. Izmerili so tudi manj maščobe v jetrih, trebuhu in ledvicah. V jetrih in ledvicah so opazili izstopajoče znake obrambnega delovanja antioksidantov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×