DomovVrt & VrtnarjenjeMarelice so trde in brez okusa? Odkrijte, kaj gre narobe (in kako...

Marelice so trde in brez okusa? Odkrijte, kaj gre narobe (in kako to popraviti)

Marelica je priljubljeno sadno drevo po vsej Srednji Evropi. Njeni soฤni, sladki in aromatiฤni plodovi sodijo med najokusnejลกe sadje poletja. Vsaj tako bi moralo biti. A mnogi vrtiฤkarji in lastniki sadovnjakov se sooฤajo z veliko teลพavo: marelice, ki jih poberejo, so trde, kisle ali celo brez okusa. Nekatere ostanejo svetlo oranลพne, druge odpadejo ลกe pred zrelostjo. Kaj gre narobe? In predvsem, ali lahko to popravimo?

Trde in brezokusne marelice: Lastnost sorte ali posledica napake?

Najprej moramo loฤiti med naravnimi znaฤilnostmi sorte in dejanskimi teลพavami pri zorenju ali negi drevesa. Nekatere sorte (npr. industrijske marelice za predelavo) naravno tvorijo trลกe plodove, ki niso namenjeni takojลกnjemu uลพivanju.

ฤŒe pa gre za domaฤe marelice, ki je nekoฤ obrodila sladke plodove, danes pa so ti brez okusa, je skoraj gotovo nekaj narobe v rastnih pogojih.

Pomanjkanje sonca med zorenjem

Marelica je sadno drevo, ki oboลพuje sonce. Plodovi potrebujejo polno sonฤno svetlobo, da razvijejo sladkorje in aromatiฤne spojine. ฤŒe marelice zorijo v senci ali je pomlad preteลพno oblaฤna, bo okus slabลกi.

Moลพni znaki:

  • Plodovi zorijo zelo poฤasi.
  • Marelice ostajajo bledo oranลพne ali zelenkaste.
  • Slab sladkorni okus, kljub polni velikosti.

Reลกitev:

  • Posadite drevo na najbolj sonฤno lego na vrtu โ€“ idealno juลพna ali jugozahodna stran.
  • Redฤite kroลกnjo, da svetloba prodre do notranjih vej.
  • ฤŒe je mogoฤe, odstranite okoliลกke rastline ali stavbe, ki ustvarjajo senco.

Prehladna ali prekratka sezona

Marelice potrebujejo toplo in dolgo sezono, da v celoti dozorijo. ฤŒe je poletje hladno ali se zgodaj konฤa z deลพjem, plodovi ne razvijejo polnega okusa.

Znaki:

  • Trdi plodovi ลกe sredi avgusta.
  • Poลกkodbe zaradi hladnega vetra ali poletnih neviht.
  • Marelice hitro zgnijejo, preden zmehฤajo.

Reลกitev:

  • Izbirajte sorte, prilagojene lokalnemu podnebju (npr. โ€˜Hungarian Bestโ€™, โ€˜Goldrichโ€™).
  • ฤŒe je drevo izpostavljeno vetru, namestite vetrne zaลกฤite.
  • V hladnejลกih regijah sadite marelice ob zidove hiลก, ki ฤez dan zbirajo toploto.

Nepravilno zalivanje in stres zaradi suลกe

Marelice so obฤutljive na vodni stres, tako na suลกo kot na preobilico vode. Pomanjkanje vlage med zorenjem zmanjลกa nastanek sladkorjev in povzroฤa trลกe plodove.

Simptomi:

  • Plodovi odpadajo pred zrelostjo.
  • Trda tekstura, kljub velikosti.
  • Bledo meso brez prave arome.

Reลกitev:

  • V suลกnih obdobjih zalivajte redno in globoko, zlasti 4โ€“6 tednov pred zorenjem.
  • Prepreฤite zalivanje neposredno ob deblu โ€“ korenine so bolj razลกirjene.

Prenatrpanost vej in preobilica plodov

ฤŒe drevo rodi preveฤ marelic hkrati, se energija porazdeli med vse plodove, kar povzroฤi manjลกe, trde in neokusne marelice. To je ลกe posebej pogosto pri mlajลกih drevesih, ki ลพelijo ยปdokazati svojo moฤยซ.

Znaki:

  • Preveฤ plodov na eni veji.
  • Plodovi so manjลกi, a vseeno trdi in bledo oranลพni.
  • Veje se lahko celo zlomijo zaradi teลพe.

Reลกitev:

  • Redฤite plodove: ko so veliki kot leลกnik, pustite 1โ€“2 ploda na 15โ€“20 cm veje.
  • Redno obrezujte drevo pozimi ali zgodaj spomladi.
  • Ne gnojite preveฤ โ€“ preobilje duลกika spodbuja rast listja, ne kakovosti plodov.

Pomanjkanje hranil, zlasti kalija in magnezija

Za sladek, soฤen in aromatiฤen plod so potrebna ustrezna hranila. Duลกik spodbuja rast, a kalij in magnezij sta bistvena za razvoj okusa, sladkorjev in barve plodov.

Znaki:

  • Plodovi so veliki, a brez okusa.
  • Listi lahko kaลพejo rahlo porumenelost ali robne oลพige.
  • Rastlina ni videti bolna, plod pa je brez znaฤilne arome.

Reลกitev:

  • Uporabite gnojilo z viลกjim deleลพem kalija (K) v obdobju dozorevanja.
  • Dobra naravna izbira: pepel iz lesa, kompost iz listja, tekoฤe gnojilo iz gabeza.
  • Gnojite spomladi in po cvetenju, ne tik pred obiranjem.

Bolezni in skrite okuลพbe plodov

Tudi nevidne okuลพbe, kot so monilija (siva plesen), sadna pegavost ali bakterijske okuลพbe, lahko vplivajo na kakovost plodov. Marelice zaradi tega ostanejo trde, razvijejo gnilobo ali nenavadno teksturo.

Znaki:

  • Plod je trd, a ima nenavaden vonj.
  • Na povrลกini se pojavijo drobne rjave pege ali vodene lise.
  • Nekateri plodovi zgnijejo ลพe na drevesu.

Reลกitev:

  • Po cvetenju preventivno poลกkropite z naravnimi pripravki (preslica, soda bikarbona, ฤesen).
  • Po potrebi uporabite bakrena sredstva (v predpisanih odmerkih).
  • Odstranite okuลพene plodove in veje โ€“ ne kompostirajte jih!

Nekatere sorte marelic niso primerne za sveลพo uporabo

Ne pozabimo, da nekatere sorte marelic preprosto niso namenjene takojลกnjemu uลพivanju. Industrijske sorte za kompot, suลกenje ali transport imajo trลกo teksturo in manj sladkorja.

Kako prepoznati:

  • Marelice zore poฤasi, tudi na toplem.
  • Slabo mehฤajo, tudi po dnevu ali dveh po obiranju.
  • Obiฤajno imajo debelejลกo lupino in manj soฤnosti.

Reลกitev:

  • Ob nakupu sadike preverite, ali gre za sveลพo jedilno sorto (npr. โ€˜Hargrandโ€™, โ€˜Orangeredโ€™, โ€˜Bergeronโ€™).
  • ฤŒe imate industrijsko sorto, marelice poberite predฤasno in pustite dozoreti v zabojฤku pri sobni temperaturi (ni idealno, a pomaga).
  • Uporabite za marmelade, kompot, suลกenje.

Kako pravilno obirati marelice?

Tudi obiranje marelic ima vlogo pri kakovosti sadลพev. Nepravoฤasen ali grob naฤin obiranja lahko povzroฤi, da plod ne razvije prave arome, ali da postane preveฤ trd.

Pravilen ฤas in naฤin:

  • Marelica je zrela, ko se zlahka loฤi od peclja.
  • Koลพa postane enakomerno oranลพna ali rahlo rdeฤkasta.
  • Plod naj ne odpade sam, a naj se z lahkoto odtrga z dotikom.

Nasvet: ฤŒe morate uporabiti silo, je marelica prezgodaj pobrana โ€“ in bo ostala trda in kisla.

Kaj lahko storite vnaprej za boljลกi pridelek?

Za dobro letino marelic ni dovolj samo eno dobro poletje โ€“ uspeh se gradi skozi celo leto z ustrezno nego in opazovanjem.

Praktiฤni ukrepi skozi sezono:

  • Zima: Obrezovanje za zraฤno kroลกnjo.
  • Pomlad: Preventivna zaลกฤita pred boleznimi po cvetenju.
  • Poletje: Redฤenje plodov, redno zalivanje.
  • Jeseni: Gnojenje z organskimi kalijevimi gnojili.

Preberite ลกe:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav ลพivljenjski slog, ekologijo ter domaฤe pripravke, s katerimi si lahko olajลกamo ลพivljenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJล E