Poletje je kot nalašč za druženje na prostem in pripravo preprostih, a okusnih jedi na žaru. Nabodala so ena najbolj vsestranskih in priljubljenih izbir, saj omogočajo neskončno kombinacij sestavin – od sadja in zelenjave do sira, jajc ali tofuja. V tem vodiču vam predstavljamo domiselne ideje za nabodala, ki bodo navdušila vse okuse – tudi brez mesa! Popestrite svoj piknik ali vrtno zabavo s temi barvitimi in okusnimi nabodali.
Ko pomislimo na nabodala, si vedno predstavljamo, da je na leseni ali kovinski palčki nataknjeno meso. A idej za recepte za drugačna nabodala kar ne zmanjka.

Sirova nabodala s sadjem
Sestavine:
- 2 paketa prekajenega, na primer ovčjega sira
- grozdje
- 2-3 hruške
- malo limoninega soka
- ledenka za okras
Priprava:
Sir zvijemo v majhne zvitke. Narežemo hruške in jih pokapljamo z limoninim sokom. Prepolovimo grozdje. Na nabodala izmenično natikamo sir, hruške in grozdje. Postrežemo z listi ledenke.
Sadna nabodala
Sestavine:
- 2 kivija
- 1 banana
- 2 jabolki
- 12 marelic
- 4 nektarine ali breskve
- 8 listov svežega žajblja
- 30 g masla
- sok 1 limone
- približno 3 žlice sladkorja (po želji)
- pol žlice cimeta
Priprava:
Maslo segrejmo v majhni ponvi in vanj vmešamo limonin sok in cimet. Sadje operemo in posušimo. Razpolovimo nektarine in marelice, razkoščičimo jih in razrežemo na četrtine. Olupimo banano in jo narežemo na kose. Na nabodala izmenično natikamo sadje in žajbelj. Premažemo z maslom, potresemo s sladkorjem (po želji) in malce popečemo na žaru ali v ponvi.

Nabodala z jajci
Sestavine:
- prepeličja jajca
- olive
- zelenjava po želji iz konzerv ali steklenih kozarcev (kumarice, paprika itd.)
- sir
Priprava:
V trdo skuhamo jajca (približno 4–5 minut) in jih olupimo. Izmenično natikamo jajca, olive, zelenjavo in sir na kovinska ali lesena nabodala.

Nabodala s česnovim tofujem
Sestavine:
- 200 g tofuja
- 1 žlica moke
- 3 žlice škroba
- 1 jajce
- 1 strok česna
- 3 žlice sezamovih semen
- 50 ml olja za peko
- sol
- 100 češnjevih paradižnikov
- 1 por
Preliv:
- 100 ml sojine omake
- 3 stroki česna
- 1 čajna žlička naribanega ingverja
- 1 mlada čebula
- 1 žlica sladkorja
Priprava:
- Tofu narežemo na kocke enake velikosti. Zmešamo moko in škrob. Jajce stepemo z vilicami. Olupimo česen in ga pretlačimo. Z njim premažemo tofu, ki ga nato položimo v mešanico moke in škroba, povaljamo v jajcu in potresemo s sezamovimi semeni.
- V ponvi segrejemo olje in popečemo tofujeve kockice. Operemo por in ga narežemo na kolobarje.
- Pražen tofu izmenično natikamo na nabodala s paradižnikom in porom. Nabodala položimo v pekač in jih za 5 minut damo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija.
- Sojino omako zmešamo sojino z narezanim česnom, čebulo in ingverjem. Dodamo sladkor in sol ter dobro premešamo.

Krompirjeva nabodala z brokolijem in jabolki
Sestavine:
- 20 majhnih krompirjev
- sol
- 12 brokolijevih cvetov
- 3 majhna jabolka
- limonin sok
- 1–2 jajčna rumenjaka
- 3 žlice sezamovih semen
- olje, poper
Priprava:
- Očistimo krompirje. 15 minut naj vrejo v osoljenem kropu. Odcedimo jih in pustimo, da se posušijo. Razpolovimo večje krompirje.
- Brokolijeve cvetove poparimo v osoljeni vodi. Ohladimo jih v hladni vodi in pustimo, da se posušijo.
- Jabolkom odstranimo sredico, narežemo jih na debelejše kose in poškropimo z limoninim sokom. Prelijemo jih s stepenim rumenjakom in sezamom.
- Krompirje izmenično natikamo na kovinska nabodala z brokolijem in jabolki. Nabodala premažemo z oljem in poprom ter damo na žar za 5 minut.

Nabodala s tremi siri
Sestavine:
- 3 jajca
- 150 ml mleka
- ščep soli in belega popra
- 6 žlic moke
- 150 g krušnih drobtin
- 1 žlica zmletih orehov
- 1 čajna žlička mlete paprike
- 1 žlica nasekljanih zelišč
- 1 žlica sončničnih semen
- 1 žlica sezamovih semen
- 200 g edamca
- 200 g sira z modro plesnijo
- 200 g ementalca
- olje za cvrtje
Priprava:
- Jajca in mleko stepemo, dodamo sol in poper. Postopoma vmešamo moko, da dobimo gladko zmes.
- Krušne drobtine razdelimo v tri sklede. Eni primešamo orehe in mleto papriko, drugi dodamo zelišča, zadnji pa sončnična in sezamova semena.
- Vse sire narežemo na večje kose. Vsakega najprej povaljamo v zmesi iz jajc, mleka in moke in nato v eno od posod z drobtinami in izbranimi dodatki. Vsak kos sira še enkrat povaljamo v drobtinah.
- V ponvi segrejemo olje in hitro prepražimo sir na vseh straneh. Kose položimo na papir, da odteče odvečno olje. Izmenično jih natikamo na nabodala. Postrežemo s krompirjem ali kruhovim pecivom.

Rožmarinova nabodala z gobami
Sestavine:
- 8 dolgih vejic rožmarina
- 2 papriki
- 8 kosov gob
- 4 čebule srednje velikosti
- Preliv:
- drobno nasekljan peteršilj in drobnjak
- 4 strti stroki česna
- 4 žlice deviškega olivnega olja
- sol
Priprava:
Odstranimo lističe z dveh tretjin stebel rožmarina. Narežemo gobe, papriki in čebule na manjše kose ter jih izmenično natikamo na stebla rožmarina. Damo na žar za 10–15 minut. Ko postrežemo, dodamo preliv.