Marelice so majhni, sladki sadeži, ki nas s svojim okusom in vonjem vedno znova očarajo. Ali ste vedeli, da so marelice ne le okusne, temveč tudi izjemno zdrave? Zaradi svojih specifičnih lastnosti marelice veljajo za sadež, ki pomlajuje in podaljšuje življenje. Veliko zaslug za to imajo karotini, ki so zelo pomembna učinkovina v marelicah.
Zakaj so marelice tako koristne za naše zdravje
Marelice so izjemno hranilno bogat sadež, poleg tega pa so odličen vir vitamina A (v obliki beta-karotena), vitamina C, kalija in številnih antioksidantov.
Podpirajo prebavo
Visoka vsebnost vlaknin v marelicah pomaga pri uravnavanju prebave in preprečuje zaprtje.
Krepitev imunskega sistema
Vitamin C v marelicah krepi imunski sistem in pomaga pri zaščiti pred prehladi in drugimi okužbami.
Izboljšanje vida
Marelice so bogate z vitaminom A in beta-karotenom, ki sta ključna za zdrave oči. Redno uživanje marelic lahko pomaga preprečiti nočno slepoto in druge očesne bolezni.
Zdravje kože
Antioksidanti in vitamini v marelicah prispevajo k zdravi in sijoči koži. Vitamin A pomaga zmanjševati gube in izboljšuje elastičnost kože.
Zdravje srca
Kalij, ki ga najdemo v marelicah, pomaga uravnavati krvni tlak in zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Antioksidanti pa pomagajo preprečevati oksidativni stres, ki lahko poškoduje srce.
Prehranske vrednosti marelic
Vitamini in minerali
Marelice so bogate z vitamini A, C, E in K ter minerali, kot so kalij, baker in mangan. Prav tako vsebujejo prehranske vlaknine, ki so ključne za dobro prebavo.
Kalorična vrednost
Ena srednje velika marelica vsebuje približno 17 kalorij, zaradi česar so idealen poletni prigrizek za tiste, ki pazijo na vnos kalorij.
Marelice so polne karotinov, ki so predstopnja vitamina A. V telesu se karotini sintetizirajo v vitamin A (retinol), ki obnavlja celice in skrbi za mladosten videz tudi v zrelih letih. To še posebej hitro opazimo na sluznicah. Vitamin A ima tudi preventiven učinek na celice, saj jih ščiti pred izgubo orientacije in nenadzorovano rastjo. Dnevna potreba po retinolu znaša okrog 1,5 miligrama. Telo takšno količino retinola sintetizira iz približno šestih marelic. Pri nakupu marelic izbirajte take, ki so čim bolj oranžne barve – takšne vsebujejo največ karotinov.
Karotini v marelicah imajo še eno pomembno funkcijo: ščitijo meso marelice in s tem tudi ostale učinkovine v tem sadežu. Marelice so bogate tudi z vitaminom B3 (niacinom), ki varuje srce in ožilje ter zmanjšuje tveganje za nastanek srčnega infarkta. Poleg tega preprečuje, da bi v krvni obtok zašlo preveč maščobnih kislin.
Kaj pa suhe marelice?
Suhe marelice so odličen vir energije, saj so bogate z naravnimi sladkorji in hranili. So priljubljen prigrizek med športniki in pohodniki. Zelo dobra lastnost marelic je, da karotini v njih niso občutljivi na svetlobo ali vročino. V suhih marelicah, pa tudi v pripravljenih jedeh in sladicah iz marelic, se tako še nekaj časa ohrani velik del zdravilnih učinkovin. Pri nakupu suhih marelic izberite take, ki so temnejše oziroma rjavkaste barve, kar je znak, da niso žveplane. Suhe marelice, ki so oranžne barve, so svojo privlačno barvo namreč pridobile z dodanim žveplom.
Nekaj napotkov za uživanje marelic
Marelice pred uživanjem dobro operite – najprej v vroči, nato še v hladni vodi. Če iz njih pripravljate kakšno jed ali sladico in jih zato želite olupiti, jih za nekaj sekund potopite v vrelo vodo. Ko se bodo ohladile, boste njihovo kožo zlahka odstranili. Pri tem bodo sicer izgubile veliko vitamina C in folne kisline, ne pa vitamina A. Sicer pa je marelice priporočljivo uživati z živili, ki vsebujejo nekaj maščob (skuta, polnomastno mleko, orehi, lešniki, maslo …), saj je vitamin A topen samo v maščobah.
Recept: okusen domač marelični sladoled
Iz marelic običajno pripravljamo marmelado, vendar se lahko poigrate tudi s pripravo okusnega domačega sladoleda, ki vas bo prijetno osvežil.
Za približno pet kepic potrebujete:
- 10 svežih marelic (približno 400 g),
- 350 g smetane za stepanje,
- 1,5 dl polnomastnega mleka,
- 100 g sladkorja ali 60 ml agavinega sirupa,
- sok polovice limone.
Priprava:
- Operite marelice, jih prepolovite ter razkoščičite. Na grobo jih sesekljajte in jih položite v električni mešalnik. Dodajte limonin sok in mešajte, dokler ne nastane gladka masa.
- Zmešajte smetano za stepanje in mleko. Dodajte sladkor oziroma agavin sirup. Sladkor mešajte, dokler se popolnoma ne raztopi – za to boste porabili nekaj minut.
- Marelično maso zmešajte s kremno maso. Stepajte, dokler masi nista popolnoma zmešani. Dobljeno maso za vsaj dve uri postavite v zamrzovalnik.
- Preden postrežete sladoled, ga pustite 15 minut izven zamrzovalnika, da se nekoliko omehča. Če vam je ostalo še kaj marelic, lahko z njihovimi koščki okrasite sladoled.
Marelice v kozmetiki
Marelice niso samo odlične za uživanje, temveč imajo tudi številne koristi v kozmetiki. Olje iz mareličnih jedrc je priljubljena sestavina v številnih kozmetičnih izdelkih, saj je bogato z vitamini in maščobnimi kislinami. Pomaga vlažiti kožo, zmanjševati gube in izboljševati teksturo kože.
Marelično olje
Marelično olje je bogato z vitaminom E in je odlično za nego kože in las. Pomaga pri hidraciji in regeneraciji kože ter zmanjšuje znake staranja.
Domači kozmetični pripravki
Iz mareličnega olja lahko pripravite različne domače kozmetične pripravke, kot so pilingi in maske za obraz, balzami za ustnice in olja za masažo.
Preberite si tudi članek marelična jedrca, kjer boste izvedeli, zakaj so tako zdrava.