Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaMarelice – čudovit in zdrav poletni sadež

Marelice – čudovit in zdrav poletni sadež

MORDA VAS ZANIMA

Poletje je sezona marelic, ki niso samo zelo okusne, temveč tudi izjemno zdrave. Zaradi svojih specifičnih lastnosti marelice veljajo za sadež, ki pomlajuje in podaljšuje življenje. Veliko zaslug za to imajo karotini, ki so zelo pomembna učinkovina v marelicah.

- Oglas -

Marelice

Marelice in karotini, ki obnavljajo celice

Marelice so polne karotinov, ki so predstopnja vitamina A. V telesu se karotini sintetizirajo v vitamin A (retinol), ki obnavlja celice in skrbi za mladosten videz tudi v zrelih letih. To še posebej hitro opazimo na sluznicah. Vitamin A ima tudi preventiven učinek na celice, saj jih ščiti pred izgubo orientacije in nenadzorovano rastjo. Dnevna potreba po retinolu znaša okrog 1,5 miligrama. Telo takšno količino retinola sintetizira iz približno šestih marelic. Pri nakupu marelic izbirajte take, ki so čim bolj oranžne barve – takšne vsebujejo največ karotinov.

Karotini v marelicah imajo še eno pomembno funkcijo: ščitijo meso marelice in s tem tudi ostale učinkovine v tem sadežu. Marelice so bogate tudi z vitaminom B3 (niacinom), ki varuje srce in ožilje ter zmanjšuje tveganje za nastanek srčnega infarkta. Poleg tega preprečuje, da bi v krvni obtok zašlo preveč maščobnih kislin.

Kako pa je s suhimi marelicami?

Zelo dobra lastnost marelic je, da karotini v njih niso občutljivi na svetlobo ali vročino. V suhih marelicah, pa tudi v pripravljenih jedeh in sladicah iz marelic, se tako še nekaj časa ohrani velik del zdravilnih učinkovin. Pri nakupu suhih marelic izberite take, ki so temnejše oziroma rjavkaste barve, kar je znak, da niso žveplane. Suhe marelice, ki so oranžne barve, so svojo privlačno barvo namreč pridobile z dodanim žveplom.

Nekaj napotkov za uživanje marelic

- Oglas -

Marelice pred uživanjem dobro operite – najprej v vroči, nato še v hladni vodi. Če iz njih pripravljate kakšno jed ali sladico in jih zato želite olupiti, jih za nekaj sekund potopite v vrelo vodo. Ko se bodo ohladile, boste njihovo kožo zlahka odstranili. Pri tem bodo sicer izgubile veliko vitamina C in folne kisline, ne pa vitamina A. Sicer pa je marelice priporočljivo uživati z živili, ki vsebujejo nekaj maščob (skuta, polnomastno mleko, orehi, lešniki, maslo …), saj je vitamin A topen samo v maščobah.

Recept za marelični sladoled

Recept: okusen domač marelični sladoled

Iz marelic običajno pripravljamo marmelado, vendar se lahko poigrate tudi s pripravo okusnega domačega sladoleda, ki vas bo prijetno osvežil.

Za približno pet kepic potrebujete:

  • 10 svežih marelic (približno 400 g),
  • 350 g smetane za stepanje,
  • 1,5 dl polnomastnega mleka,
  • 100 g sladkorja ali 60 ml agavinega sirupa,
  • sok polovice limone.

Priprava:

  1. Operite marelice, jih prepolovite ter razkoščičite. Na grobo jih sesekljajte in jih položite v električni mešalnik. Dodajte limonin sok in mešajte, dokler ne nastane gladka masa.
  2. Zmešajte smetano za stepanje in mleko. Dodajte sladkor oziroma agavin sirup. Sladkor mešajte, dokler se popolnoma ne raztopi – za to boste porabili nekaj minut.
  3. Marelično maso zmešajte s kremno maso. Stepajte, dokler masi nista popolnoma zmešani. Dobljeno maso za vsaj dve uri postavite v zamrzovalnik.
  4. Preden postrežete sladoled, ga pustite 15 minut izven zamrzovalnika, da se nekoliko omehča. Če vam je ostalo še kaj marelic, lahko z njihovimi koščki okrasite sladoled.

Preberite si tudi članek o marelična jedrca, kjer boste izvedeli, zakaj so tako zdrava.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×