DomovZdravje & prehranaZelišča, ki uravnavajo krvni tlak

Zelišča, ki uravnavajo krvni tlak

Povišan krvni tlak ali hipertenzija je pomemben dejavnik za razvoj naprednejših težav. Z zniževanjem povišanega krvnega tlaka je mogoče zmanjšati tveganje za pojav določenih težav, pomoč pa lahko poiščemo tudi v naravi.

Najpomembnejšo vlogo sicer igrajo zdrava prehrana z omejevanjem soli, hujšanje pri ljudeh s čezmerno telesno težo in izogibanje stresnim situacijam. Pomembno je, da se osredotočimo na uravnoteženo prehrano in v svoj vsakdan vključimo gibanje. Tudi narava ponuja veliko rešitev, za podporo lahko posežemo po zdravilnih rastlinah.

  • Zelišča, ki delujejo kot diuretiki,povečajo izločanje vode iz ledvic, to so npr. njivska preslica, kopriva, breza, zlata rozga, korenina navadnega gladeža, vednozeleni gornik, peteršilj ali luštrek.
  • Na tonus žil vplivajo denimo česen, čemaž, čajevec, plodovi gloga (ti povečajo črpalno moč srca), limonska trava, črnika ali zamorska kumina (izvlečki semen; ugodno vpliva tudi na krvni sladkor in raven holesterola), listi bele omele, kapucinke, koriander, bazilika in kardamom …

Celoten članek ter recepte za domače pripravke najdete v reviji Bodi eko, junij 2021.

Bodi eko revija junij 2021
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×