Kaki je drevo, ki je bilo še pred desetletji v osrednji Sloveniji prava redkost. Danes ga najdemo v številnih vrtovih, največ seveda na Primorskem, kjer milo podnebje omogoča bujno rast in obilno letino. Njegovi oranžni, sladki plodovi so simbol jeseni, a navdušujejo tudi s svojo hranilno vrednostjo – polni so vitamina A, vitamina C, vlaknin in antioksidantov.
Kljub temu, da drevo deluje nezahtevno, se marsikateri vrtnar sreča z neprijetnim prizorom: še nezreli plodovi septembra odpadajo na tla. Zakaj se to dogaja? Ali gre za naravni pojav ali za težavo, ki jo lahko preprečimo?
Naravno odpadanje plodov – selekcija drevesa
Kot pri mnogih sadnih vrstah, tudi pri kakiju velja, da del plodov odpade sam od sebe. Drevo s tem uravnava število plodov, ki jih lahko oskrbi s hranili. To se pogosto zgodi že zelo zgodaj, nekaj tednov po oploditvi cvetov, kar je popolnoma normalen pojav.
Če pa plodovi odpadajo v večjem številu kasneje ali tik pred jesensko zrelostjo, pa je to znak, da drevo doživlja stres ali mu primanjkuje določenih pogojev.
Najpogostejši razlogi za odpadanje nezrelih kakijev
1. Pomanjkljiva oprašitev
Kaki je posebna rastlina, saj lahko tvori plodove tudi brez semen – temu pravimo parthenokarpija. A plodovi brez semen so pogosto manj stabilni in prej odpadejo. Če so cvetovi slabo oprašeni, se plod sicer razvije, vendar drevo kasneje ugotovi, da ga ne more “nositi” do konca.
2. Pomanjkanje vode in sušni stres
Kaki ima rad vlažna, a dobro odcedna tla. Dolgotrajna suša, predvsem v mesecih, ko plodovi rastejo, povzroči stres in odpadanje. Še posebej nevarno je neenakomerno zalivanje – obdobja suše, ki jim sledi obilno zalivanje, lahko povzročijo, da plodovi počijo in odpadejo.
3. Pomanjkanje hranil
Kalij je ključen za razvoj plodov, medtem ko dušik spodbuja rast listja. Če drevo ne dobi dovolj kalija, bodo plodovi slabše razviti in manj obstojni. Prav tako pomanjkanje magnezija in kalcija lahko oslabi vez plodov na peclje.
4. Preobremenjenost drevesa
Mlada drevesa pogosto obrodijo več plodov, kot jih lahko oskrbijo. Če na vejah visi preveč kakijev, jih bo drevo del odvrglo, da ohrani ravnovesje. To je pogosta težava pri sortah z obilnim cvetenjem.
5. Vremenski šoki
Kaki je občutljiv na nenadne spremembe. Pozna spomladanska pozeba lahko poškoduje cvetove, medtem ko poletne nevihte in močni vetrovi pogosto fizično stresejo plodove z vej.
6. Bolezni in škodljivci
Čeprav je kaki razmeroma odporen, se lahko pojavijo bolezni korenin zaradi preveč mokrih tal. Prav tako lahko različne gosenice in listne uši oslabijo rastlino, kar vpliva tudi na plodove.
Kako preprečiti odpadanje plodov?
Redno in enakomerno zalivanje
Najboljša rešitev proti stresu zaradi suše je globinsko zalivanje – manj pogosto, a temeljito, da voda pride do korenin. V vročih mesecih zalivamo enkrat do dvakrat tedensko.
Zastirka
Debela plast zastirke iz slame, trave ali lubja okoli drevesa pomaga ohranjati vlago v tleh in preprečuje pregrevanje korenin.
Pravilno gnojenje
Spomladi in zgodaj poleti uporabimo organsko gnojilo, bogato s kalijem in fosforjem. Preveč dušika lahko povzroči, da drevo razvije veliko listja, a malo kakovostnih plodov.
Redčenje plodov
Če drevo nosi preveč kakijev, jih je smiselno ročno redčiti – pustimo na vsakih 15–20 cm veje le en plod. Tako bodo tisti, ki ostanejo, večji, bolj sladki in manj nagnjeni k odpadanju.
Zaščita pred vremenskimi vplivi
Mlada drevesa lahko zaščitimo pred vetrom z oporniki ali mrežami. Na območjih, kjer so pogoste pozebe, pa jih je priporočljivo gojiti ob južnih stenah hiš, ki nudijo dodatno toploto.
Opraševalne sorte
Če imate prostor, posadite dve različni sorti kakija. To poveča možnost oprašitve in zmanjša verjetnost odpadanja.
Katere sorte kakija so bolj občutljive?
- Fuyu (netrpka sorta): dobro uspeva v Sloveniji, plodovi so manj nagnjeni k odpadanju, a potrebujejo dobro oskrbo z vodo.
- Tipo (trpka sorta): bolj občutljiva na pomanjkanje hranil in sušo.
- Jiro: podobna Fuyu, stabilna sorta, ki daje lepe plodove, a lahko v hladnejših regijah trpi zaradi mraza.
Na Primorskem drevesa običajno rodijo stabilno, v notranjosti Slovenije pa so bolj izpostavljena vremenskim stresom, kar pomeni več odpadanja.
Kaj storiti z nezrelimi, odpadlimi plodovi?
Čeprav je razočaranje, ko plodovi odpadejo, jih lahko vseeno uporabimo:
- narežemo jih in posušimo (po babičinem receptu),
- skuhamo jih v marmelado skupaj z jabolki ali hruškami,
- uporabimo jih za pripravo kisa,
- zamrznemo jih narezane, da jih kasneje dodamo v smoothije.
S tem ne gre nič v nič, tudi če niso dozoreli na drevesu.
Znanstveni pogled: hormoni in odpadanje plodov
Odpadanje plodov je povezano tudi z rastlinskimi hormoni. Ko drevo zazna stres (pomanjkanje vode, hranil ali poškodbe), sproži tvorbo etilena – rastlinskega hormona, ki spodbuja odpadanje plodov. Hkrati se zmanjša koncentracija avksinov, ki sicer ohranjajo povezavo med plodom in drevesom. Zato je preprečevanje stresa ključno, če želimo bogato letino.
Koledar oskrbe kakija
- Pomlad: gnojenje s kalijem in fosforjem, sajenje opraševalnih sort, zaščita pred pozebo.
- Poletje: redno zalivanje, zastiranje tal, redčenje plodov, odstranjevanje škodljivcev.
- Jesen: obiranje in zaščita mladih dreves pred mrazom.
- Zima: obrezovanje in pregled drevesa.
Preberite še:
- To morate v teh dneh dodati kakiju, če želite zdrav in sladek pridelek
- Kakijev krhki jogurtov zavitek
- Zdravilni pripravki iz kakija: Naravni recepti za zdravje in počutje