DomovZgodbeAdam Šerc (Masterchef): Ljubim živali, rastline in ljudi!

Adam Šerc (Masterchef): Ljubim živali, rastline in ljudi!

Adam Šerc, zgovorni Primorec, ki ga marsikdo pozna po spretnem vihtenju kuhalnice v televizijski oddaji Masterchef, najprej navduši z gostoljubnostjo, pozneje, ob skodelici kave, pa še s svojo splošno razgledanostjo, sproščenostjo in ljubeznijo do življenja. Pravi, da življenja ne zajema z veliko žlico, temveč z lopato, v prijetnem pogovoru pa je z nami delil nekaj zanimivosti o sebi.

Adam prihaja iz vasi Cesta v bližini Ajdovščine, kjer živi v simpatični kamniti primorski hišici z velikim zelenim vrtom. Po izobrazbi je električar, vendar pa ga je življenje popeljalo v povsem druga morja. Danes je znan kot poznavalec in pridelovalec produktov iz čilija, ki je postal prava obsesija, z odličnimi kuharskimi veščinami pa se je predstavil tudi v oddaji Masterchef Slovenija in navdušil marsikoga.

Že od otroštva so mu zaradi materinega vpliva dišale najrazličnejše svetovne kuhinje, kulinariko je raziskoval na mnogih potovanjih, na katerih se je povsem zaljubil v mnogotere lepote našega planeta. A vendar pravi, da se vseeno najraje vrača domov, na Primorsko. Goreči oboževalec pekočega čilija, kulinarike in potovanj je nekaj posebnega tudi zaradi svoje ljubezni do vseh živih bitij. Pravi, da obožuje živali in rastline, vsako leto na dan Zemlje na domači vrt posadi vsaj eno novo drevo, v njegovi zbirki rastlin pa se znajdejo tudi zelo eksotične, med drugimi ena najstarejših vrst čilija na svetu, črna agava, ki mu v nasprotju z vsemi pričakovanji tudi cveti, in sekvoja.

Prav tako ima neizmerno rad ljudi. Je izredno družaben človek, ki vedno brez omahovanja priskoči na pomoč, naj gre za sotekmovalce v kuharskem tekmovanju ali pa druge, konkurenčne pridelovalce izdelkov iz čilija …

Kako je prišlo do »okužbe« s čilijem?

Jaz sem hedonist, sem uživač, popotnik, svetovljan in začimbe so zelo pomembne v moji kuhariji, čili pa itak paše zraven. To je za poprom druga najpogosteje uporabljena začimba na svetu, z njim pa sem se okužil v Mehiki. Že prej je sicer nono gojil feferone, pa tudi mama je kuhala z njimi. Smo kar začinjeno jedli. Kar se tega tiče, je bila mama svetovljanka in že v 80. letih smo doma jedli kitajsko in mehiško hrano. Prav okužil sem se pa s čiliji v Mehiki in od takrat so velik del mojega življenja.

Katera pa je vaša najljubša destinacija?

Karibi! Zdaj sem šel prav ven iz kulinarike, na Karibe (smeh). Tam bi živel! Če ne bi bil tukaj, ker ljubim Primorsko in Slovenijo, bi bil na Karibih. Mislim, da bom enkrat končal tam pod palmico, tam so vsi veseli!

Na podeželju je mogoče gojiti marsikaj. Kaj vse se najde okoli vašega doma?

Doma gojim ogromno različnih čilijev. Začel sem z eksotičnimi rastlinami, s temi se je ukvarjala že mama. Kot mulci smo na primer imeli domači avokado, tako da sem se prek mame kar navadil gojiti rastlinice, tudi težje. S čilijem je vse skupaj postala obsesija, prišlo je do tega, da moram najeti njivo, na kateri je tisoče rastlin, ker delam tudi svoje produkte iz čilija.

Kako pa biti eko med kuhanjem?

Zero waste! Kakor sem že rekel, najboljše jedi so nastale v največji bedi. Naše babice, prababice, none … niso nič vrgle stran. Jaz se tega res držim, sploh zadnja leta, in to je popularno tudi med velikimi chefi. Zakaj bi na primer olupke od krompirja metal stran? Saj je domač krompir oziroma si ga kupil na tržnici. Iz olupkov se da narediti tak čips, da padeš dol …

Celoten pogovor si preberite v tiskani izdaji revije Bodi eko, junij 2021.

Bodi eko revija junij 2021
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×